Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagospodarowanie działki

Recommended Posts

Witam

Planuje budowę domu na działce 8.6ar (28x30).

Dom bez garażu, obok wiata na 2 samochody (6x6) oraz budynek gospodarczy.(6x3).

Czy dobrze rozplanowałem sobie ułożenie na działce domu oraz wiaty?

Jaka minimalną odległość wiaty od domu ustalić ? - planuję 1.5m-2m

Odstęp wiaty i budynku od granicy ustalam na 3m (brak okien) - chyba że moge zejść mniej. Ale z tego co wiem to ze względu na budynek gosp. to nie mogę.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Działka_Wiata.jpg

Widok_Przod.jpg

Zeby wiate 'przyspawac' do domu to musialbym zmienc w niej dach - na kalenice jak ma dom. Ale wtedy budynek gospodarczy nie byłby przedłużeniem wiaty. Chodzi o to że wiata i budynek gospodarczy bedą to 2 osobne konstrukcje tak by spełniać przepisy odnośnie wielkości wiaty (do 50m2) i budynku gospodarczego do (35m2). Jeśli wiatę chciałbym przyspawać do domu to musiałbym to zrobić na etapie pozwolenia na budowę - a wtedy powierzchnia zabudowy nie będzie mi spełniać WZ - dlatego chciałem zrobić wiatę osobno. Gdyby wiata była na 1 auto to bym ją pewnie 'przyspawał'

Zgłoszeń jeszcze nie robiłem - plan jest taki - najpierw dom, potem wiata. Obecnie jestem na etapie uzyskania pozwolenia na budowę.

Potrzebuje jeszcze pomocy gdzie ulokować miejsce składowania odpadów - czy po prostu zaznaczyć byle gdzie o potem i tak będę składował gdzie mi pasuje. Chodzi o to że musi to być 2m od granicy a właśnie tam chciałbym to umieścić.

Tak jak na zdjęciu - chcę mieć wydzielone miejsce na skrzynki Gaz, Prąd i śmietnik.

Skrzynki_Gaz_Prad2.jpg

• 1 month później...

Witam ponownie.

Jak poprowadzić kanalizacje do budynku.

Mam 2 warianty:

- 1 studzienka na działce i kanalizacja po skosie do budynku

- 2 studzienki na działce i kanalizacja prostopadle do budynku.

Od sąsiada mogę tylko prostopadle przeprowadzić kanalizację.

Czy będzie jakiś problem z puszczeniem kanalizacji po skosie ?

Skrzynki na prąd, gaz chcę umieścić przy wjeździe.

Generalnie jak ktoś ma jakieś sugestie odnośnie poprowadzenia mediów to proszę.

Zagospodarowanie2.jpg