Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie Proszę w zaprojektowaniu Pokoju dla Dziewczynki

kredka007

Recommended Posts

Witam! Potrzebuję pomocy/inspiracji/rozwiazań w celu zaprojektowania pokoju dla 1.5 rocznej dziewczynki. Pokój wydaje mi się dosyć nieustawny i brakuje mi pomysłów - jak stworzyć przestrzeń, która była by ładna, funkcjonalna i pozostawiajaca mozliwie jak najwiecej miejsca do zabawy. Głowne zalozenia to, ma byc:

- lozko (najlepiej rozkladane okazjonalnie na 2 osoby ale na codzien nie zajmujace cennego miejsco)

- miejsce na lozeczko dzieciece, ktore z czasem zmieniloby sie na miejsce do spania - drugie lozko dla rodzenstwa w przyszlosci

- miejsce na przechowywanie zabawek, ksiazek

- szafa

Problem w tym, ze pokoj nie jest zbyt duzy a docelowo mialby sluzyc dwojce dzieci co musze uwzglednic przy meblowaniu. Bardzo prosze o pomoc doswiadczonych oraz tych mniej doswiadczonych forumowiczow, wszystkie rady sa bardzo mile widziane. Z gory bardzo dziekuje w imieniu swoim i coreczki:-)

IMG_6175.jpg

• 2 weeks później...

Zaprojektowanie jednego pokoju, to koszt 500-800zł. Z tę cenę dostaniesz dwa wstępne projekty z wizualizacją + możliwością naniesienia wielu poprawek.

Dlaczego nie skorzystasz z usług jakiegoś biura? Za te pieniądze będziesz widziała już w 3D, jak ten pokój może wyglądać w takim, czy innym ustawieniu, a potem wybierzesz sobie optymalny wariant.

Zaprojektowanie jednego pokoju, to koszt 500-800zł. Z tę cenę dostaniesz dwa wstępne projekty z wizualizacją + możliwością naniesienia wielu poprawek.

Dlaczego nie skorzystasz z usług jakiegoś biura? Za te pieniądze będziesz widziała już w 3D, jak ten pokój może wyglądać w takim, czy innym ustawieniu, a potem wybierzesz sobie optymalny wariant.

Myslalam nad tym, jednak za cene 500-800 zl nie znajde dobrego projektanta a mysle, ze jak juz wydawac pieniadze w tym celu to warto by bylo to powierzyc komus, kto bylby w stanie zrobic naprawde fajny projekt. I tu ceny sa 160zl za m2 a wiec projekt tego pokoiku wynioslby mnie ok 2000zlotych. Niestety nie stac mnie na to a jesli chodzi o poczatkujacych projektantow to korzystalam z uslug takich osob przy projekcie salonu i bylam bardzo zawiedziona. Skonczylo sie na tym ze wszystko i tak zrobilam po swojemu a tu na forum otrzymalam o wiele wieksza ilosc fajnych rozwiazan i podpowiedzi. Dlatego tez postanowilam wrocic tu po porade

Kredko,

przejrzyj metamorfozy Doroty Szelągowskiej http://dorotaszelagowska.pl/home/

Joliska, jestem wielka fanka pani Doroty i uwielbiam jej metamorfozy, problem w tym, ze ten moj pokoj wydaje mi sie tak szalenie nieustawny (przez to ze jest dosyc waski a cala jedna dluga sciane zajmuje okno i drzwi balkonowe), ze pojecia nie mam jak to ugryzc zeby z jednej strony go nie zagracic a z drugiej strony stworzyc przestrzen dla dwojki dzieci.

Myslalam nad tym, jednak za cene 500-800 zl nie znajde dobrego projektanta a mysle, ze jak juz wydawac pieniadze w tym celu to warto by bylo to powierzyc komus, kto bylby w stanie zrobic naprawde fajny projekt. I tu ceny sa 160zl za m2 a wiec projekt tego pokoiku wynioslby mnie ok 2000zlotych.

A wiesz dlaczego? Bo dzwonisz do biura, które projektuje większe przedsięwzięcia, aniżeli pokój/dom.

Ja też dzwoniłem i dzwoniłem, też mi wyceniali 10tys. za dom, aż w końcu trafiłem na taką fajną projektantkę, która cały dom mi zrobiła za 5 tys.

Mogę przesłać ci nr tel. do niej. Popatrz jak wyglądają wizualizacje moich pokojów od niej:

kłg3.1.jpgkłg3.2.jpgkłg3.4.jpgks1.1.jpg

To tylko jedne z trzech wariantów, które ona przesłała mi na maila.

Mi się bardzo podoba jej wizja. I tutaj nie trzeba żadnej pani Doroty, żeby zrobić fajny projekt włącznie z wizualizacją.

KŁG1.1.jpg

Edytowane przez portaga

Ja wiem co mi sie podoba, jaki styl kolory, charakter mebli. To nie jest problem. Problemem jest metraz i chec umieszczenia w nim dwojki dzieci no i widze, ze nie przesadzalam i dla kazdego bylby to problem. Nie otrzymalam od was ani jednej propozycji a to mowi samo za siebie, ze wnetrze jest trudne do zagospodarowania.

Nie mam narzędzi i wiedzy jak niektóre osoby tutaj. Ale moim zdaniem kup lozeczko z możliwością odejmowania boku , potem coś w stylu lozeczka kura. Bedzie jak córcia urośnie, na dole mozna wtedy umieścić regali,i, kosże z zabawkami a lozeczko z maluszkiem pewnie bedzie i tak w Wasżej sypialni przynajmńiej rok.

Kanapę dałabym rozkładana na zasadzie Amerykanki .

Z tylu za drzwiami wejściowymi akurat wejdzie szafka 40 cm głęboka lub regał billy na książki i gry.

Bardzo polecam meble stuva. Sa pojemne a dla dzieci akurat, chyba ze wolisz bardziej tradycyjne to hemnes.

Spróbuję coś rozrysować na kartce, bo korzystam tylko z tabletu..

Pokój nie jest mały, ale rzeczywiście kiepsko ustawy, a moze kiedy będziesz chciała połączyć w pokoju dwoje to oddacie im sypialnię a sami przeniesienie sie tam?o ile oczywiście Wasza sypialnia jest większa.

No to moje pomysły .

Tylko niestety w 2D ;)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Nad ławka zamotowalabym reling z papierem w rolce i pojemnikami na kredki, do ławy mozna przysunąć dwa krzesełka . Pod spodem przewidziałam skrzynie na zabawki.

W dziecięcym pokoju radzę wszystko mieć pozamykane;) prócz regału billy , na książeczki i gry.

Meble przewidziane

Regał billy 80cm szeroki

Komoda malm 3 szuflady

Szafa stuva z szufladami na dole

Łóżko kura lub inne .Moja 9 letnia córka ma krótsze tez na wysokości z kryjówka na dole ( moze tam byc drugi materac, lub miejsce zabaw, lub miejsce do przechowywania.

Sofa lyckelse lovas lub askeby .

Przy takim ustawieniu masz cały środek na zabawy dywanowe :)

Fajnie by było to spróbować w 3 D bo jednak meble maja różną wysokość i to moze przeszkadzać . Z drugiej strony ten pokój nie jest z gumy i ma mieć wiele funkcji .

Pozdrawiam M.

P.s.

Ja kolorystykę widziałabym taką: białe meble, szare ściany i czarne elemnty. Zabawki dodadza kolorów :) i jakiś fajny dywan

Edytowane przez pesce

Portaga, to jest dramat... Za 5000??? Nie dałabym grosza za te "projekty" :(

Ja wiem, ja Ciebie nawet rozumiem, że nie dałabyś grosza, no bo skąd?

Ale uwierz mi, że nawet jak moja sypialnia Tobie nie przypadła do gustu, to nie warto szczędzić pieniędzy na aranżację domu, tym bardziej, jeżeli samemu się nie ma pojęcia, jak dane pomieszczenie wyglądać by miało.

Rzecz jasna, te moje wydane 5 tys. to cena za projekt CAŁEGO DOMU - a ja ci tylko pokazałem kawałek sypialni.

No ale napisz, królowo moja, jak ty byś "widziała" tę sypialnię w innym układzie? Być może ten układ jest kiepski, kolory źle dobrane, byc może ja nie mam gustu? Doradź mi proszę, jolisko, z pińcetysiącami postów, jaki błąd popełniła moja projektantka.

Czekam. I nie zawaham się opierdzielić mojej Pani projektantki, że takie gówno stworzyła.

SYPIALNIA 1.1.jpgSYPIALNIA 1.2.jpgSYPIALNIA 1.3.jpg

Może w tym wariancie jest lepiej?

Co Pani JOLISKA o tym sądzi?

Edytowane przez portaga

Ja wiem, ja Ciebie nawet rozumiem, że nie dałabyś grosza, no bo skąd?

Chamskie to jest bardzo.

Jeśli miało być: chaotycznie, na bogato, w stylu lat 90. pomieszanym z elementami rokoko, NYC, shabby i modern to się udało. Projekt trafiony w punkt!

Chamskie to jest bardzo.

Jeśli miało być: chaotycznie, na bogato, w stylu lat 90. pomieszanym z elementami rokoko, NYC, shabby i modern to się udało. Projekt trafiony w punkt!

Chamskie to są twoje odpowiedzi.

Nic konkretnego nie odpisałaś!

Heheheh - łóżko z tapiecerką, toaleta pod oknami połaciowymi z płyty, żyrandol, telewizor, pufa, tapeta na ścianie - jak to jest "na bogato", to ty masz bidną wyobraźnię :rolleyes:

Kobito, czy to jest "na bogato"? Normalnie jest - mi się bardzo podoba.

Na bogato... ech... Ja pierdzielę, jakie ty musisz mieć kompleksy!!

Na tych wcześniejszych zdjęciach, to faktycznie masz pomieszanie stylu vintage z nie wiadomo czym.

Bardziej Glamour niż Vintage.

Mi się najbardziej podoba toaletka, a raczej tooaleeetka. Taaaką dłuuugą chciałabym mieć! I krzesło koniecznie obrotowe na kółkach, żebym sobie mogła jeździć :D

Edytowane przez Stanowska

Pesce bardzo Ci dziekuje za podpowiedzi!!! Probowalam poustawiac to mniej wiecej w room styler ale kiepsko to tam wygladalo, takie wszystko ponawalane, poupychane z tym, ze tam nie mozna wstawic konkretnych mebli tylko podobne wiec ciezko oddac jak by to wygladalo w realu. Chyba zrezygnowalabym z tej sofy ale z drugiej strony przydalaby sie bardzo, zeby np. przenocowac babcie. Lozko Kura mysle, ze swietne rozwiazanie ale dla starszaka bo mala bedzie miala dopiero 1.5 roczku jak zacznie mieszkac w pokoiku wiec to takie rozwiazanie na przyszlosc. Nasza sypialnia ma taki sam metraz niestety ale moze jest ciut bardziej ustawna bo nie ma okna do podlogi. Mysle, ze przyszlosciowo - jesli drugim dzieckiem bylby chlopczyk to jak zaczalby chodzic do szkoly i bardziej wymagac wlasnej przestrzeni (jesli chodzi o mniejsze dzieci to mysle, ze zadna krzywda im sie nie dzieje, jesli dziela razem pokoj) to my wynieslibysmy sie ze spaniem do salonu:-)