Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plaski dach - obróbki blacharskie scianki attykowej

RK1719508166

Recommended Posts

buduje dom z plaskim dachem

scianke attykowa wykonalem ze styropianu - bloki 0,5x0,5m

pytanie jak jakprosciej i najtaniej wykonac / przymocowac obrobki blacharskie ?

teoretycznie do styropianu mocuje sie płyty a do nich przykreca sie blachę

czy moge blachę przymocowac blache wkretami do slimakow do styropianu ?

http://www.majstershop.pl/images/mini/300px_kolki-na-krzyzak-dybel-d_529.jpg

jakies rady , uwagi, podpowiedzi mile widziane

buduje dom z plaskim dachem

scianke attykowa wykonalem ze styropianu - bloki 0,5x0,5m

pytanie jak jakprosciej i najtaniej wykonac / przymocowac obrobki blacharskie ?

teoretycznie do styropianu mocuje sie płyty a do nich przykreca sie blachę

czy moge blachę przymocowac blache wkretami do slimakow do styropianu ?

http://www.majstershop.pl/images/mini/300px_kolki-na-krzyzak-dybel-d_529.jpg

jakies rady , uwagi, podpowiedzi mile widziane

Przyklei płytę na piankę. Spadek do środka, Jan

Moim zdaniem to nie zda egzaminu :) ale to już wiesz. Pozorna oszczędność a może nawet nie, może się okazać wrzodem na dooopie bo podziurawisz blachę próbując trafić w ślimaka. Jak już trafisz to spodziewam się że samowiercący wkręt zniszczy ślimaka na tyle że farmer nie będzie w nim siedział. Pomijam że dobry długi ślimak to spory koszt. Tak jak Ci wspomniałem wcześniej - obróbka na płaskim dachu to jak dachówka na dachu spadzistym. jakbyś kupował dom z dachówką to zwróciłbyś uwagę czy jest dobrze, równo, szczelnie itp. To aamo z płaskim dachem tylko tu patrzy się na obróbkę. Jak szukałem ekipy do dachu to oglądałem kilka domów i kilka ekip przy pracy. Różnice w jakości wykonania są ogromne i ma to bardzo duży wpływ na estetykę budynku na co Ty powinieneś kłaść bardzo duży nacisk bo przecież klient kupuje oczami....

nie mowie nie ... chodzi mi bardziej o latwosc wykonania , szybkosc i czas - a nie tyle o koszty

co do dachowki .... mam u siebie - po roku od zamieszkania nawet nie zadzieram glowy do gory - bez znaczenia :D

chodzi o moment zakupu - wtedy oglądasz każdy detal. A jak już kupisz to masz to w poważaniu po miesiącu :)

Po pierwsze zadaj sobie pytanie ile tych ślimaków musisz wkręcić aby halny tego nie poderwał.

Po drugie każdy taki ślimak to wkręt farmerski i potencjalne miejsce przecieku (po kilku latach).

Po trzecie aby uzyskać spadek do środka i równe okucie będziesz musiał równiutko przyciąć styropian.

Przymocuj najpierw płytę.

Kiedyś blacharz nie potrzebował farmerów. Zakładał blachę na rąbek stojący chowając wszystkie mocowania.

Blacha nie uginała się przy zbyt mocno dokręconych farmerach i nie tworzyła małych kałuży. A jak słońce wypali uszczelkę pod farmerem....