Bartez1982 23.11.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Witam, W związku z tym że paliwo jakim będzie ogrzewany mój dom zostało już wybrane, czas na zgłębienie tematu Poszukuję pieca typowo pelletowego tzn takiego który od początku był zaprojektowany do spalania tego paliwa. I tu nasuwa się kilka pytań: 1. Jak rozpoznać piec typowo pelletowy? 2. Jaką konstrukcję powinien mieć wymiennik? 3. Jaką konstrukcja palnika jest najlepsza? Generalnie wstępnie już mam trzy kotły na oku ale o tym później Domek do ogrzania ma 114m2 powierzchni użytkowej + garaż w bryle budynku. Ściany z BK ocieplone 20cm styropianem. Poddasze 30cm wełny. Okna 3-szybowe. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 23.11.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 hej od razu odpuść sobie kotły gdy w opisie jest wielopaliwowe, jak jeszcze jakiś czas temu rozważałem pellet (teraz zbieram oferty na pc) i w razie czego pewnie wybrałbym "red" policz to sobie ja przy zapotrzebowaniu 5,4kW musiałbym zastosować bufor do kotła (1000L to 4-5tys) pomimo kominów chyba będzie pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 23.11.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ja już jestem zdecydowany pompa to zupełnie inne koszty..Jak możesz zdradzić to jaki typ pompy i jakie ceny ci zaproponowali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 23.11.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Prawdziwy kocioł na pellet powinien mieć:1. Pionowy wymiennik rurowy2. Palnik zrzutkowy3. Co najmniej półautomatyczny system czyszczenia wymiennika ( czyszczenie za pomocą dźwigni) lub automatyczny4 Dobry algorytm spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 23.11.2016 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dzięki za informację.Mam na wstępnie wybrane takie kotły:1.Biawar Pellux Compact 12KW z zasobnikiem minimum 200l2.RED Compact 14KW no i tu mimo że na drugim miejscu mocno musiałbym się zastanowić ze względu na skromny zasobnik...3.Lazar Smartfire 11 tylko te nie które negatywne opinie mnie zraziły trochę do tego kotła. Co o takim wyborze myślicie??Może ktoś ma i użytkuje a może ktoś poleci jakiś inny dobry kocioł którym warto się zainteresować?? Kroitz Biawar i Lazar ma inna konstrukcję palnika i który według ciebie lepszy ??Algorytm zależy pewnie od zastosowanego sterownika jaki mógłbyś polecić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 23.11.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 hej od razu odpuść sobie kotły gdy w opisie jest wielopaliwowe, jak jeszcze jakiś czas temu rozważałem pellet (teraz zbieram oferty na pc) i w razie czego pewnie wybrałbym "red" policz to sobie ja przy zapotrzebowaniu 5,4kW musiałbym zastosować bufor do kotła (1000L to 4-5tys) pomimo kominów chyba będzie pompa A skąd ten bufor 1000litrów wyszedł? Skoro dla peleciaków liczy się 20l/1kW a dla śmieciuchów 50l/1kW.Pompa spoko tylko jaka temperatura Cię zadowala w domu?Przy 19-20 rachunki za prąd akceptowalne powyżej kaskada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 23.11.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 2.RED Compact 14KW no i tu mimo że na drugim miejscu mocno musiałbym się zastanowić ze względu na skromny zasobnik... Więc dopłać parę złotych i weź 18 z możliwością jeszcze rozbudowy o dodatkowy zbiornik. Koszt montażu reda to około 17-18 tyś . Osobiście bym wybrał kocioł ten który ma lepszy serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 24.11.2016 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Pytanie czy w ogóle bufor potrzebny?? Moze ktos kto nie ma się wypowie?Barliniak a masz jakiegoś linka do tego dodatkowego zasobnika? No i czy 18kw to nie za dużo w szczególności jak nie będzie bufora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 24.11.2016 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Arturo72 wszyscy piszą ze koszty podobne zbliżone etc. Czyli konkretnie ile oczywiscie +/- bo koszty kotla na pellet każdy podaje a jak tylko rozmowa o PC to zadnych konkretów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.11.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Ale Twój dom przy tej powierzchni będzie potrzebował około 6kW max ! i to jest bezpieczny bardzo szacunek.. ciut ponad 4 kW bliżej .. to musiał byś szukać coś max 8kW na pelet. A nie 14 kW chyba że chcesz z sąsiadem spółkę grzanie peletem Kompania Wschodnio-Gdańska http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Mini_Bio__do_20kW mini bio 10kW ... i tak spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 24.11.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Kostrzewa mini bio nie ma takiej konstrukcji wymiennika jakiej szukam choc cenowo naprawdę kusi... Arturo koszt trzeba powiększyć o wykonanie podłogówki której nie było w planach.No i pytanie co przy temperaturach rzędu -10 -15 stopni ??Mam w domu ciepło lubnych wiec 18-19 stopni nie wchodzi w grę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.11.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Dom masz dość ciepły, nie możesz wpakować buhaja, który będzie pracował i wygasał.. często- bo i zapalarka ma określoną żywotność.Nie szalał bym z mocą, bo nie jest to dobra sprawa... może pelet zniesie naprawdę niskie dławienie, nie mniej wszystko co kotły na pelet stanowi .. jest min 2x za duże do potrzeb.. przy takiej pogodzie - potrzeba będzie Ci ile ? 1 kW max .. moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 24.11.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Bartez 1982 wpadnij do mnie salonu do Sopotu zobaczyć peleciaki i różnice między nimi. Z innych kotłów można zastanowić się jeszcze nad Ecovarm Ecofire, nie wspominając o Windhagerze Biowin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 24.11.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Pytanie czy w ogóle bufor potrzebny?? Moze ktos kto nie ma się wypowie? Barliniak a masz jakiegoś linka do tego dodatkowego zasobnika? No i czy 18kw to nie za dużo w szczególności jak nie będzie bufora?? Na stronie producenta zalecają bufor więc nie będę z nimi polemizował chociaż Puławiak już trochę tego zamontował i twierdzi że to zbyteczne więc ciężko powiedzieć.U siebie nie mam ale kociołek robi za mały bufor natomiast w Redzie jest mały zład wodny .Nadstawkę masz tutaj :http://www.wentor.pl/Akcesoria/Akcesoria-RED Czy za duży 18kw? No pewnie ale kociołek ma dobrą modulację i cenowo wychodzi korzystniej od 14 która ma trochę inną konstrukcję i mały zasobnik.Co do ceny reda bo tutaj Arturo lekko w szoku. Tak jest przy prawie każdym kociołku i nowej kotłowni do ceny kotła musisz dodać zawor/y 4d, pompki,jakiś regulator pokojowy,rury spalinowe,wodne,izolazje i montaż.Mój kociołek kosztował 8tyś, elementy w kotłowni 3tyś,montaż 1tyś. Suma summarum 12tyś na liczniku.Na pompkę może się zdecyduję jak technologia się dotrze cena spadnie i będzie więcej realnych opinii na temat zużycia kW bo na razie to jedna osoba w Polsce ma tak niskie zużycie Jakiś czas temu rozmawiałem ze szwagrem który ma gruntową pompę z wyższym COP od powietrznej i nie był jakoś szczęśliwy jeśli chodzi o zużycie kW i zwrot kosztów.Nasłuchał się jakie to super i takie tam a po kilku sezonach tak kolorowo nie jest jak w reklamie.Podjedź do Kroitza ma kilka kociołków wytłumaczy Ci a zapewne poleci osoby które już mają i użytkują takowe.Popytasz o zużycie obsługę i to samo zrób z pompką ciepła popytaj realnych a nie wirtualnych użytkowników.Za dużo kasy do wydania aby bawić się w eksperymenty. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 24.11.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Amerykę odkryłeś dobrze że mnie uświadomiłeś akurat podane sezony były ciepłe Same superlatywy nic tylko brać pompę w ciemno i instalować gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 24.11.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Tak się składa że jeszcze kominów nie mam bo budowa rusza dopiero na wiosnę dlatego wcześniej rozpoznaję temat ogrzewania...ale mimo wszystko nie zrezygnuje z kominów bo zawsze jest alternatywa.PC niby brzmi zachęcająco pod względem późniejszych kosztów eksploatacyjnych, ale jak szperam w internecie jest bardzo dużo nie zadowolonych użytkowników a nie mam nikogo znajomego póki co który by zaopiniował ten system grzewczy.Zbyt dużo czynników z znakiem zapytania i w związku z tym spore ryzyko a inwestycja tania nie jest.Może i są takie niskie koszty eksploatacji jak ktoś zainwestuje w inne dodatki jak super izolacje, okna rekuperacja etc. ale wtedy robi się taka inwestycja że długo się nie zwróci a pompa też nie będzie wieczna i pewnie nie dożyje do czasu kiedy taka inwestycja się "zwróci" Kroitz Enecom?? Masz na miejscu któryś z tych kotłów o których pisałem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 24.11.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Zaoszczędzi wiecej ale mniej kasy wydasz w dobrze izolowanym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 24.11.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Dzięki za informację. Mam na wstępnie wybrane takie kotły: 1.Biawar Pellux Compact 12KW z zasobnikiem minimum 200l 2.RED Compact 14KW no i tu mimo że na drugim miejscu mocno musiałbym się zastanowić ze względu na skromny zasobnik... 3.Lazar Smartfire 11 tylko te nie które negatywne opinie mnie zraziły trochę do tego kotła. Co o takim wyborze myślicie?? Może ktoś ma i użytkuje a może ktoś poleci jakiś inny dobry kocioł którym warto się zainteresować?? Kroitz Biawar i Lazar ma inna konstrukcję palnika i który według ciebie lepszy ?? Algorytm zależy pewnie od zastosowanego sterownika jaki mógłbyś polecić?? Miałem podobne dylematy, skusiłem się na Reda 18, nie żałuje, zasobnik na ok 55-60kg starcza na kilka dni. Mała różnica między 14 a 18kW jeśli chodzi o minimalną moc, a zasobnik większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Rozumiecie - że Kolega potrzebuje maksymalnej mocy przy złym wariancie 6 kW max maksów i to przy jakiś co najmniej -dwudziestu paru..Rozumie pelet star, pelet stop .. ale buchaj na 18 kW będzie średnio 7 krotnie za duży .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 24.11.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 A ja potrzebuje maszyny do teleportacji i nie wymyślili jeszcze takiej Nie ma kotłów o tak małej mocy. Nie przerażałbym się tym, ja myślałem że 18 kW u mnie będzie przewartościowane, a jest ok, kocioł ładnie moduluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts