Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bartez- mam teraz dużą rotacje na sklepie. Jak narazie można u mnie zobaczyć Pelluxa 100 20kW, za tydzien będę miał Compact Pellux 12.

W przyszłym tygodniu wyjeżdża ode mnie Red Compact , jest i BioWin 2.

Oprócz tego mogę dać Ci kontakty do klientów i możesz zobaczyć kotły u uzytkowników.

Edytowane przez Kroitz

Biawar ma 12KW więc chyba najbardziej optymalnie.

Według projektu jest:

EP 88,93 kWh/m2 rok

Roczne zapotrzebowanie na energię CO 7811 kWh/rok

Roczne zapotrzebowanie na energię CWU 4026 kWh/rok

EP jest mniej interesujące - jak EK.. na C.O , najbardziej jest interesujące obciążenie cieplne z projektu ..powinieneś mieć to podane.

Ile mocy potrzebuje dom.

12 kW pi x drzwi jest 2x za duży .. 10kW to max czego bym szukał.

Bartez- mam teraz dużą rotacje na sklepie. Jak narazie można u mnie zobaczyć Pelluxa 100 20kW, za tydzien będę miał Compact Pellux 12.

W przyszłym tygodniu wyjeżdża ode mnie Red Compact , jest i BioWin 2.

Oprócz tego mogę dać Ci kontakty do klientów i możesz zobaczyć kotły u uzytkowników.

To napewno cię odwiedzę postaram sie przed wyjazdem RED'a i po przyjeździe Biawara :D

Kiedy RED wyjeżdza?

Karamba najpierw przeczytaj całe wątki ze zrozumieniem zamiast wyrywać teksty i przypasowywać pod swoje poglądy a jeśli Ci się nie chce czytać to napiszę że piec działa bez regulatora pokojowego i dlatego się odpala tyle razy oraz u innego użytkownika którego zacytowałeś. Tak samo jak ten bufor 1000litrów.Do czego i jakiego pieca 50kW?Jeśli budynek potrzebuje przy -10 stopni 2,4kW to po jakiego grzyba pchać się w pompy kupić konwektor i wystarczy. Tak jak już chwalisz pompki to napisz przy okazji jaki COP będzie przy -10 dla temp 35/45/60 napisałem kilka temp. bo nie wiem jaki system wybierze właściciel. Edytowane przez Barliniak

Poniżej pierwszy post tego wątku:

Czyli dom,który przy -20st.C potrzebuje 5kW mocy grzewczej.

I chyba to wszytko powinno wyjaśniać ?

I chyba jakiś szaleniec lub tylko sprzedawca poleciłby do takiego domu kocioł na pellet większy niż 5kw ?

Nie widzę postów Arturo ale ogrzewanie prądem w tym domu byloby bardziej zasadne ekonomicznie niż pellet...

Konwektor ma to do siebie,że nie wykorzysta taniego prądu więc odpada,musi być wylewka albo bufor.

Wylewka ze wszech miar logiczna a bufor z grzejnikami dla ociemiałych musi być duży.

Nie odpowiedziałeś jaki COP przy takiej temperaturze i ściemniasz dalej odpowiadając ogólnikowo jak sprzedawca z reklamy pomp ja wiem jaki jest cop ale napisz dla innych.W reklamach zawsze afiszują najwyższym tylko że to jest dla temp. dodatnich .Dowiedzieliśmy się że nie możemy korzystać z normalnego prądu tylko tego taniego taaaaak a za chwilę się dowiemy że trzeba jeszcze siłę zamówić w energetyce albo kupić pompkę na 230v i wtedy musimy się zaopatrzyć w kuchenkę na gaz albo gotować o określonej godzinie mając elektryczną .Nie wiem czy wiesz ale ten ciemny lud jeszcze może zastosować grzejniki niskotemperaturowe . Skoro pompa może jeść tylko tani prąd aby zaimponować tanim zużyciem to można też zastosować konwektory na taniej taryfie .Nie będzie może takiego kumulacyjnego efektu jak dla podłogi ale do taryfy po obiadku wytrzyma przecież bardzo ciepły dom więc po co te zakupy za kilkanaście tysięcy.

Edytowane przez Barliniak

Dobrze gadasz Barliniak. Gdzieś tam Wielonickowy karamba Arturo pisał że w dobrze ocieplonym domu temperatura po dobie bez grzania spada o 1 stopień. No więc chyba jasno z tego spadku wynika że grzanie w nocy i w okienku południowym starczy zupełnie do utrzymania temperatury między 22 a 23 stopnie przez całą dobę, nie? Przecież akumulują ściany, stropy i podłoga też. Pewnie starczyłoby grzać ze 2 godziny przed pobudką, w południowym okienku i ze dwie godziny wieczorem po starcie taniej taryfy. Co nie zmienia faktu, że w domu o takim rozmiarze i ociepleniu jaki się tutaj rozpatruje pellet to porażka. Zapłaci za grzanie tyle samo co za gaz, inwestycyjnie minimum 2 razy więcej niż za gaz i popracować jednak trzeba. Bufor z grzałkami wyniesie w inwestycji też połowę taniej niż pellet, a w eksploatacji będzie może ze 20 - 25% droższy ( po całości w taniej taryfie ).

Ale Twój dom przy tej powierzchni będzie potrzebował około 6kW max ! i to jest bezpieczny bardzo szacunek.. ciut ponad 4 kW bliżej ..

to musiał byś szukać coś max 8kW na pelet. A nie 14 kW chyba że chcesz z sąsiadem spółkę grzanie peletem Kompania Wschodnio-Gdańska ;)

http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Mini_Bio__do_20kW mini bio 10kW ... i tak spory

Na jakiej podstawie uważasz że 6KW ??

Pytam żeby się upewnić czy dobrze myślę.