Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niby czemu miałbym kłamać?? Są rzeczywiste odczyty z domu rodziców kolegi. Dlaczego miałby podawać nie prawdziwe odczyty ?? Jest to całkiem neutralna osoba która nie onteresuje rodzajami ogrzewania i prędzej wierzę w takie dane niż te wpisywane na forum przez zażartych zwolenników PC.

Dodam że to pompa powietrzna.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Niby czemu miałbym kłamać??
No już wyjaśniałem:
To jest nie możliwe i absolutne kłamstwo,żeby za 4 miesiące nawet w taryfie G11 żuzyć na prąd bytowy i ogrzewanie 10000kWh,na bytowy niech będzie za 4 miechy 1500kWh czyli na ogrzewanie wychodzi 8500kWh a to z COP3 powietrznej daje 25500kWh a gruntowej z COP4 34000kWh na ogrzewanie i to za 4 miesiące !!!!!! To jest dom bez okien i dachu nawet :D
Wiesz kolego co to znaczy i ile znaczy zużycie energii w ilości 25000kWh w ciągu 4 miesięcy ????Może byś się zastanowił lekko zamiast pisać takie bzdury ?25000kWh/120dni=208kWh NA DOBĘ a na 1h=8kWh...Dom bez dachu i bez okien :D Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Chyba 11500kwh .... a koszt kosztem zobacz odczyty z podlicznika za ostatni miesiąc
11500kWh gdyby grzał grzałką a nie pompą ciepła z COP.Jarzysz teraz ? Te 6000zł o jakich pisałeś to w taryfie G11 to zużycie ok.10000kWh czyli totalna sciema,tyle mogło by być przy grzaniu prądem i to z bytowym ale też w domu bez okien.Potrzeby mojego domu na energię do ogrzewania to 5500kWh za cały sezon grzewczy(1500zł) i tyle bym zużył energii grzejąc prądem. Jarzysz ?Po raz któryś się pytam ile Twój dom potrzebuje energii na ogrzewanie ?900kWh z cwu to musi być duży dom i duze zużycie energii na cwu ale to i tak powinno być 270zł na miesiąc.ja aktualnie zużywam ok.300kWh z cwu na miesiąc gdzie w tym jest ok.120kWh na cwu.jeszcze jedna kwestia.Oczywiście mówimy o pompie podpietej pod podłogówkę bo tylko idiota mógłby podpiąć ją pod grzejniki ścienne a kolejny wogóle grzejniki ścienne :DA do twojego domu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243022-Bocianki-2016-WITAMY-)&p=7356445&viewfull=1#post7356445 Edytowane przez Arturo72

W domu jest podłogówka z tego co wiem.

Nie w tym rzecz żeby się kłócić napisałem tylko odczyty jakie mi podano. Nie ważne czy to wynika ze słabej pompy, złej instalacji czy też słabego ocieplenia.

Fakt że instalacja PC niesie za sobą dużo ryzyk przez które potem można tyle płacić. I dlatego wiele osób się na PC nie decyduje bo nikt nie chce sprawdzić na własnej skórze....

Gość Arturo72
W domu jest podłogówka z tego co wiem.

Nie w tym rzecz żeby się kłócić napisałem tylko odczyty jakie mi podano. Nie ważne czy to wynika ze słabej pompy, złej instalacji czy też słabego ocieplenia.

Fakt że instalacja PC niesie za sobą dużo ryzyk przez które potem można tyle płacić. I dlatego wiele osób się na PC nie decyduje bo nikt nie chce sprawdzić na własnej skórze....

Żadnego ryzyka. Większe ryzyko popelnisz kupując kocioł na pellet znacznie powyżej Twojego obciążenia cieplnego bo do tego zmierzasz. Ty czyli twój dom przy -20st.C potrzebujesz aż 6-7kW,rozumiesz o co chodzi ? Przy obecnych temp.dom potrzebuje ok.1-2kW wiesz co to znaczy dla Ciebie i dla kotła 14 czy 18kW ? Chcesz pellet kup max.8kW bo inaczej będziesz miał zonk.

A twój znajomy gdyby grzal pelletem zamiast 900kWh i 270zl zaplacilby 540zl bo 1kWh z pelletu jest 100% droższa od 1kWh z pompy.

Dlatego jeszcze raz pytam jakie Twój dom ma potrzeby na energię ?

Gość Arturo72

Zgadnij czym poniższe jest spowodowane :D

Pellet mam markowy ponieważ używam Lavy zatem z jakością raczej nie ma problemu.

Jak to jest u Was przy piecach rozwiązane? W tej chwili rozpala się, pochodzi z 0,5h i wygaśnie bo nie ma potrzeby dogrzewania - ale pellet zużywa na każde rozpalenie bez potrzeby.

Pozdrawiam

No już wyjaśniałem:Wiesz kolego co to znaczy i ile znaczy zużycie energii w ilości 25000kWh w ciągu 4 miesięcy ????Może byś się zastanowił lekko zamiast pisać takie bzdury ?25000kWh/120dni=208kWh NA DOBĘ a na 1h=8kWh...Dom bez dachu i bez okien :D

Dom w którym pracuje kocioł z podpisu zużywa w największe mrozy około 230kwh na dobę. W chwili obecnej grubo ponad 100 na dobę oczywiście z CWU.

Dom ma 40 lat, 5cm styro i dużo dziur w izolacji.

Edytowane przez klaudiusz_x

Żadnego ryzyka. Większe ryzyko popelnisz kupując kocioł na pellet znacznie powyżej Twojego obciążenia cieplnego bo do tego zmierzasz. Ty czyli twój dom przy -20st.C potrzebujesz aż 6-7kW,rozumiesz o co chodzi ? Przy obecnych temp.dom potrzebuje ok.1-2kW wiesz co to znaczy dla Ciebie i dla kotła 14 czy 18kW ? Chcesz pellet kup max.8kW bo inaczej będziesz miał zonk.

A twój znajomy gdyby grzal pelletem zamiast 900kWh i 270zl zaplacilby 540zl bo 1kWh z pelletu jest 100% droższa od 1kWh z pompy.

Dlatego jeszcze raz pytam jakie Twój dom ma potrzeby na energię ?

Ale kto pisał że ja chcę kocioł 18KW??

Ja celuję w Biawar 12KW zresztą poniżej 10KW cięzko coś znaleźć a pozatym kotły te maja modulację...

Gość Arturo72
Ale kto pisał że ja chcę kocioł 18KW??Ja celuję w Biawar 12KW zresztą poniżej 10KW cięzko coś znaleźć a pozatym kotły te maja modulację...
To i tak dużo za dużo do Twojego domu a gdyby była odpowiednia modulacja nie byłoby tego:
Witam ,u mnie piec rozpala się 9-12razy na dobę .
Dobrze dobrany kocioł w nowym domu powinien się gasić i rozpalac max.3 razy na dobę. U Ciebie będzie to 2 razy częściej u Barliniaka bo 12kW to istny parowóz do Twojego domu.Ale jak nie zależy Ci na kasie i nerwach to Twój wybór :D
W tej chwili rozpala się, pochodzi z 0,5h i wygaśnie bo nie ma potrzeby dogrzewania - ale pellet zużywa na każde rozpalenie bez potrzeby.
10 nie potrzebnych rozpaleń = 5 godzin nie potrzebnego spalania pelletu i grzania powietrza wokół domu zamiast domu :D Ale co kto lubi i jak myśli i liczy ;) Edytowane przez Arturo72

Tych użytkowników których zaccytowałeś każdy z nich ma inny kocioł ? A każdy kocioł pracuje inaczej modulacja we wszstkich tak samo zależy od temp wody w kotle ale już rygaszanie i rozpalanie może zależeć od różnych czynników np zadanej temperatury pokojowej ( termostat) a może też zależeć od zadanej temperatury wody w kotle. Każde urządzenie pracuje inaczej inaczej też pracują różne instalacje inaczej bedzie przy podłogówce inaczej przy grzejnikach płytowych a jeszcze inaczej przy regulusach bogusława. Nie można tego wszystkiego mierzyć jedną miarą.

Gość Arturo72
Tych użytkowników których zaccytowałeś każdy z nich ma inny kocioł ? A każdy kocioł pracuje inaczej modulacja we wszstkich tak samo zależy od temp wody w kotle ale już rygaszanie i rozpalanie może zależeć od różnych czynników np zadanej temperatury pokojowej ( termostat) a może też zależeć od zadanej temperatury wody w kotle. Każde urządzenie pracuje inaczej inaczej też pracują różne instalacje inaczej bedzie przy podłogówce inaczej przy grzejnikach płytowych a jeszcze inaczej przy regulusach bogusława. Nie można tego wszystkiego mierzyć jedną miarą.

A wszystko sprowadza się to jednego mianownika czyli "potrzeb domu na energię do ogrzewania". Ktoś z tego tematu wie ile jego dom potrzebuje energii=pelletu na potrzeby grzewcze żeby się zastanowić logicznie zamiast słuchać bredni sprzedawców ?

Ilość rozpalen zależy od potrzeb domu na moc grzewczą w danej chwili i tylko i wyłącznie. Za duża moc zawsze będzie skutkowala tym,że ilość rozpalen będzie duża a to znaczy,że wyprodukowana energia=spalony pellet zostaje wyrzucony na zewnątrz.

Wiadomo teraz dlaczego w tym domu bufor ciepła jest koniecznością ?

Gość Arturo72
Nie jest koniecznością przy dobrze dobranym kotle, z dobrą modulacją w szerokim zakresie i wygaszającym się dopiero po dogrzaniu budynku do odpowiedniej temperatury będzie pracowało dobrze bez bufora.
Ale tutaj nie będzie dobrze dobranego kotła ponieważ nawet przy -20st.C będzie pracował z 50% mocą nominalną a co dopiero przy wyższych temperaturach gdzie potrzeba 1-2kW.Wahania temperatury w nowym domu to ok.0,5st.C na parę godzin i dlatego nie ma konieczności "dogrzewania" domu i stąd częste wygaszanie i zapalanie i nie dorabiajcie teorii do tego,że "trzeba" otwierać okna przy mrozie na parę godzin i nie ogłupiajcie inwestorów przez swoją niewiedzę.W tym domu bufor ciepła jest koniecznością(6kW przy -20st.C) bo nadwyżka mocy będzie zawsze w każdych warunkach i częste załaczanie i wyłączanie(do 20 razy na dobę) to będzie norma i codzienność:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332924-Typowy-kocio%C5%82-na-pellet&p=7357108&viewfull=1#post7357108
hej od razu odpuść sobie kotły gdy w opisie jest wielopaliwowe, jak jeszcze jakiś czas temu rozważałem pellet (teraz zbieram oferty na pc) i w razie czego pewnie wybrałbym "red" policz to sobie ja przy zapotrzebowaniu 5,4kW musiałbym zastosować bufor do kotła (1000L to 4-5tys) pomimo kominów chyba będzie pompa
przemkow mam podobne rozterki i komin myślałem na początku o kotle na pellet red 15kW zapotrzebowanie moje to 5,4KW ten kocioł modulacje ma od 3,7kW więc musiał by stać bufor, jeśli 1000 l to już koszt 4,5-6 tys. a sam kocioł 13tys, coraz bardziej zastanawiam się nad pc + w sypialniach klimakonwektory żeby chłodzić latem
A jaki dom ma ironsmith ? Prawie dwa razy większy niż Bartez i chyba bez komentarza...
potrzebuję pomocy liczyłem zapotrzebowanie na ciepło dla całego domu wyszło mi (liczyłem sam) c.o. (bez wentylacji i cwu) 4,3kW ok.160m2 użytkowej po podłodze ok.200m2, ściany pustak ceramiczny 20cm styro 0,036, podłoga na gruncie 18cm 0,038 okna z szybami 0,5
Edytowane przez Arturo72

A co to za problem praca z 50% mocy nominalnej ? Teoretycznie. Kocioł się rozpala ( a jest sterowany temperaturą otoczenia - termostat pokojowy histereza termostatu 1 stC) Grzeje sobie grzeje aż osiągnie zadaną temperaturę na termostacie powiedzmy 21 stC, większość czasu pracy z mocą minimalną ( czy to coś złego ? ) i się wygasza.Jeśli temperatura w takim domu spada w ciągu doby o 1 st C to ile razy na dobę kocioł się załączy ?

Gość Arturo72
A co to za problem praca z 50% mocy nominalnej ?
Może i żaden problem ale taka sytuacja wystąpi u Barteza przy temp.-20st.C.I tu jest problem :DPrzy wyższych temp.wystarczy 10% mocy nominalnej jeśli do ciebie to nie dociera o co kaman. Edytowane przez Arturo72

Ale nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytanie to do Ciebie nie dociera o co kaman ? przecież ty też masz potwora króry nie pracuje z mocą nominalną i też cały czas nie pracuje tylko się uruchamia kiedy jest taka potrzeba i też stratuje z jakąś tam mocą stopniowo ją zwieksza a dochodząc do zadanej stopniowo redukuje moc i też pewnie pracuje z 50% - 40%-30% i tak aż dogrzeje.

Gość Arturo72
Ale nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytanie to do Ciebie nie dociera o co kaman ? przecież ty też masz potwora króry nie pracuje z mocą nominalną i też cały czas nie pracuje tylko się uruchamia kiedy jest taka potrzeba i też stratuje z jakąś tam mocą stopniowo ją zwieksza a dochodząc do zadanej stopniowo redukuje moc i też pewnie pracuje z 50% - 40%-30% i tak aż dogrzeje.
Ale u mnie za "bufor" robi 55m3 betonu czyli wylewka 8-9cm na 25cm płycie fundamentowej i jedynie ładuje ten "bufor" energią to jedna kwestia a druga kwestia,że pracuje na timerze w określonych porach dnia czyli z wykorzystaniem okresów taniej taryfy a nie jest puszczona samopas.Jeśli kocioł wygasi się i uruchomi 2-3 razy na dobę to jest ok i tak powinno być ale częściej to strata niepotrzebna kasy.Podobnie jest z kotłami gazowymi i tak właśnie się załączają w nowych domach,wg timera też 2-3 razy na dobę. Edytowane przez Arturo72