Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo nie ma takiej fizycznej możliwości z palinkami z tego co wiem a poza tym paliwo stałe w nowych domach ??? To raczej już relikt przeszłości jak PZPR/PIS dlatego nie produkują kotłów do nowych domów :D

Są takie możliwości - powietrze piecyki na pellet produkuję się już od mocy 2-6 kW. Tylko wodnych się nie produkuje bo to jest bezsensowne. Nie ma potrzeby robić urządzeń tak naprawdę pod jeden czy dwa grzejniki modulacja kotów jest naprawdę duża np 3-17 kw. Wiec po co robić mniejsze urządzenia skoro urządzenie 3-17 będzie dopowiednie do wiekszości budynków w których instaluje się urządzenia wodne na pellet. Wodne urządzenia o najmniejszej mocy to najczęściej 2,5 -10, 3-10 KW mniejszych nie ma żadnego sensu robić bo i po co ? Urządznia te modulują i to w bardzo szerokim zakresie np 15 stopniowa wygaszą się kiedy trzeba rozpalą się kiedy trzeba wiec po co brnąc w urządzenia o jeszcze mniejszej mocy.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Urządznia te modulują i to w bardzo szerokim zakresie np 15 stopniowa wygaszą się kiedy trzeba rozpalą się kiedy trzeba wiec po co brnąc w urządzenia o jeszcze mniejszej mocy.
No i tu jest cały problem w tym,że sie rozpalają i wygaszają jak durne bez potrzeby bo w nowych domach nie ma potrzeby "dogrzewać" jak to było w starych,dziurawych domach gdzie temperatura spadała po nocy o kilka stopni,to musisz przyjąć do wiadomości Ty jak i nie świadomi tego inwestorzy,że nawet w największe mrozy temp.w domu spadnie o 1st.C bez ogrzewania przez 24h i dlatego tak te kotły głupieją zapalając i gasząc się po kilkanascie razy na dobę...Dlatego paliwa stałe,które nie będą pracowały ciągle z naprawdę niską mocą lub te bez timera nie mają racji bytu w nowych domach i nie nadają się jednym słowem.

te urządzenia które Ci podałem są wyposażone w timer - współpracują z termostatem pokojowym - pracują na temperaturę otoczenia ( temperatura wody w płaszczu jest tylko wyznacznikiem do modulacji ) I to termostat decyduje kiedy takie urządzenie ma się rozpalić i kiedy wygasić. I właśnie dlatego proponuję takie parowozy 3,7-18 kW bo mają dobrze zrobione sterowanie pracą kotła ( trmperatura płaszcza wodnego decyduje o modulacji i ew chroni przed przegrzaniem) a o jego pracy decyduje termostat pokojowy termostat każe się rozpalić i grzać to grzeje modulując mocą w zależności od potrzeba każe się wygasić to się wygasza. I ma nawet wbudowany timer. Wiec w takim budynku o jakim piszemy z utratą 1 stopnia na dobę rozpali się tylko raz dziennie. A do tego mała pojemność wodna płaszcza powoduje że kocioł szybko się rozgrzewa i nie magazynuje niepotrzebnie energii w sobie. Edytowane przez Puławiak

Z prądem przy złożeniu papierów o PnB w tym roku, da się.

Od przyszłego roku, ustawodawca wprowadza takie wymogi, że lepiej truć w zwykłym śnieciuchu.

Dlaczego?

Bo NFZ nie da na leczenie, a ZUS zaoszczędzi ma rentach (orzecznicy) i emeryturach.

Kasa na plus dla darmozjadów z wiejskiej...

Edytowane przez klaudiusz_x

Co do pelletu.

Podajcie realne MJ pelletu i sprawność z uwzględnieniem wszystkich czynników obniżających sprawność...

Wtedy można dyskutować o cenie za CO i CWU.

Dodatkowo można porównać to do innych nośników.

Bez konkretów, to można gdybać.

Edytowane przez klaudiusz_x

Otóż jak pisałem w pierwszym poście paliwo już wybrane.... bez sensu przekonywanie na siłę do PC zresztą na tą chwilę żaden argument nie był na tyle silny aby mnie przekonać do PC.

Sama koncepcja na budowę domu nie jest po drodze do PC dlatego że:

1.Będą zwykłe grzejniki z kilku powodów

- mimo iż temperatura bardziej równomierna w pomieszczeniu to będąc często w domu z podłogówką czuję dyskomfort cieplny jeżeli chodzi o stopy

- nie chce mieć wszędzie kafli... wiem wiem można kłaść panele etc. ale co by nie mówić oddawanie ciepła jest utrudnione i nie ma już tej sprawności a chyba nie o to chodzi

- cena choć nie którzy twierdzą że jest taka sama...

- duża bezwładność

2.Z kominów nie zrezygnuję bo różnie w przyszłości może być a i tak będzie kominek

3.W domu będzie WG

3.Koszt PC jednak wyższy a jak się jeszcze okaże że coś źle zrobione to i koszty eksploatacyjne wyższe

Witam serdecznie...

Chciałbym się podczepić do głównego wątku...a więc do wyboru typowego kotła na pellet...ale najpierw opiszę swoją sytuację, tak w skrócie

Mam dom wybudowany około 1990 roku przez rodziców:

piwnica na wierzchu z garażem w bryle - ogrzewana, ale mniej niż część mieszkalna (nieocieplona ściana z cegły o gr 38cm, po zimie mam zamiar ocieplić 5cm styro)

pierwsze i drugie piętro ściana zewnętrzna gr. 40 cm (pustak suporex,6cmwełny szklanej i cegła dziurawka)

strop nad 2 piętrem drewniany i ocieplony trocinami...Razem z piwnicą do ogrzania mam 230 m2, grzejniki panelowe instalacja miedziowa.

W tym lub w przyszłym roku musimy wymienić kocioł...z wyliczeń ze strony ciepłoWłaścwe.pl wyszło mi, że mam dom średnioenergochłonny 100kWh/rok,

Szukam kotła o mocy 25kW...i tu zaczyna się odwieczny dylemat...wcześniej paliłem ekogroszkiem i wiem jak to wygląda, teraz pale zwykłym starym śmieciakiem...razem z żoną stwierdziliśmy, że wolelibyśmy piec na pellet...no i się zaczęło czytanie i szukanie..

Wcześniej w innym domu w którym mieszkałem miałem piec na ekogroszek EKO-GT KWPD M 22kw...byłem zadowolony z niego, ale wiadomo, ekogroszek to też syf w kotłowni i takie tam...a ja mam już dosyć wdychania i "smarkania" czarnym pyłem z węgla :)

Co sadzicie o kotłach na pellet takich jak te - czy można powiedzieć że są to kotły typowo pelletowe i będą efektywnie spalały pellet, wyglądają troche jak śmieciaki do których dołożono palnik.:

http://galmet.com.pl/pl/produkt/eko-gt-kpp

http://www.defro.pl/p,84,sigma-ekopell.html

http://www.defro.pl/p,149,sigma-uni.html

http://www.pereko.pl/seria-ksp-pelet.php

Korci mnie jeszcze takie rozwiązanie jak kocioł "na wszystko" z możliwością palenia pelletem lub ekogroszkiem, np http://www.defro.pl/p,148,komfort-eko-duo-uni-r.html

Nie wykluczamy też jednak zakupu kotła typowo na ekogroszek, ze względu na cene kotła...i tak będzie lepszy niż obecny smieciuch

przy obecnej pogodzie, ekogroszek by się kisił na podajniku w podtrzymaniu...kusi nas to, że przy pellecie z czujnikiem pogodowym jak nie ma potrzeby żeby w dzień nie grzało bo ściany są nagrzane i utrzymuje się temperatura, to sie nie pali bez potrzeby...

Z drugiej strony, kocioł z palnikiem rynnowym to troche taki bezpieczniejszy wybór...dzisiaj powiedzmy, że pellet kosztuje 800 zł/tona...kupie piec na pellet a za 4-5 lat pellet skoczy z jakiś powodów np do 1200zł/tona, a wegiel dalej się utrzyma tak jak jest teraz...to wtedy mam opcje

No i pytanie do użytkowników pieców na pellet...czy rzeczywiście przy paleniu pelletem jak gdzieś czytałem piec sie nie brudzi? nie ma smoły, sadzy itp.?

Dodam tylko, że gdyby teraz podciągnęli mam gaz ziemny, to razem z żoną zdecydowalibyśmy się na podłączenie i zamontowanie kotła na gaz... kocioł na pellet wydaje mi się rozsądnym kompromisem między węglem a gazem jeśli chodzi o cene i obsługę.

Edytowane przez drakan83

nieocieplona ściana z cegły o gr 38cm, po zimie mam zamiar ocieplić 5cm styro

szkoda pieniędzy na takie ocieplanie. więcej zapłacisz za kleje, siatki, tynki czy robociznę niż za samą izolację. jak już ocieplasz, to zrób to dobrze. absolutne minimum to 15 cm grafitowego styro, a najlepiej 20 cm.

żeby dom ocieplić, to musisz mieć zapewne jakiś projekt czy pozwolenie na budowę (zmiana kubatury budynku). a przepisy określają maksymalny dopuszczalny współczynnik U ściany w 2017 r. prawdopodobnie 5 cm styropianu nie będzie zgodne z przepisami.

No i pytanie do użytkowników pieców na pellet...czy rzeczywiście przy paleniu pelletem jak gdzieś czytałem piec sie nie brudzi? nie ma smoły, sadzy itp.?

Poniżej przykład chwalonego kotła na pellet i pokaz z czym musisz się zmierzyć w zakresie czyszczenia.

Albo typowy kocioł na pelet albo coś innego do ogrzewania. Kocioł na wszystko (eko groszek, pelet. owies etc) nie będzie dobrze spalał peletu.

...

Korci mnie jeszcze takie rozwiązanie jak kocioł "na wszystko" z możliwością palenia pelletem lub ekogroszkiem, np http://www.defro.pl/p,148,komfort-eko-duo-uni-r.html

....

Komfort eko duo uni. Znaczy rynna z rusztem wodnym. Jedynym opałem dającym się w miarę czysto i bezpiecznie spalić w rynnie jest miał. Z pewnością nie pellet. Zresztą rynna + pellet = zagrożenie pożarem kosza. No a ten ruszt wodny eliminuje możliwość czystego spalania czegokolwiek. Mam pod opieką kilka rynien, w tym i własną. Takie z powietrzem wtórnym z podwyższenia na burtach palnika, takie z powietrzem wtórnym z baranich rogów i takie bez powietrza wtórnego też. Z moich obserwacji tych palników wynika jeden wniosek. To są palniki do miału. Nie do ekogroszku, nie do pelletu tylko do miału.