Bartez1982 15.12.2016 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Też miałem zadać to pytanie... Generalnie martwią mnie problemy opisywane na forum... no chyba że od tego czasu Lazar coś poprawił. Ktoś coś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 18.12.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Producent wiadomo co odpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 18.12.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 W domu jest podłogówka z tego co wiem. Nie w tym rzecz żeby się kłócić napisałem tylko odczyty jakie mi podano. Nie ważne czy to wynika ze słabej pompy, złej instalacji czy też słabego ocieplenia. Fakt że instalacja PC niesie za sobą dużo ryzyk przez które potem można tyle płacić. I dlatego wiele osób się na PC nie decyduje bo nikt nie chce sprawdzić na własnej skórze.... Witam, Jakie ryzyko przy okazji instalacji pompy ciepła ma Pan na myśli? Zastosowanie pomp ciepła do ogrzewania budynku jest sprawdzonym rozwiązaniem dla panującego w Polsce klimatu. Tego typu instalacje stosowane są od wielu lat zwłaszcza w Skandynawii. Przy planowaniu instalacji, należy mieć jedynie na uwadze, iże pompy ciepła uzyskują najwyższą efektywność pracując w układach grzewczych niskotemperaturowych, zaprojektowanych w ten sposób, aby różnica temperatur na zasilaniu i powrocie wynosiła 7K. Taki układ grzewczy może być zarówno ogrzewaniem podłogowym, jak również grzejnikowym (w przypadku grzejników dobranych na niskich parametrach pracy). Jeżeli pompa ciepła zasila istniejącą już instalację w modernizowanym budynku, możliwe jest zasilanie starego typu grzejników, lecz zmniejszy to efektywność energetyczną urządzenia. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 19.12.2016 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 A kto mi da gwarancje że rachunki będą niskie jak tu co niektórzy piszą albo chociaż niższe niż przy pelecie na tyle żeby opłacało sie więcej zainwestować w PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) A kto mi da gwarancje że rachunki będą niskie jak tu co niektórzy piszą albo chociaż niższe niż przy pelecie na tyle żeby opłacało sie więcej zainwestować w PC?Tylko i wyłącznie Twój dom o tym decyduje i to on da Ci tą gwarancję.Znasz już potrzeby swojego domu na energię do ogrzewania ?kWh to kWh a kW to kW,dwie różne właściwości.Znasz koszt kWh z prądu,gazu,pelletu,węgla to jaki widzisz problem w policzeniu jakie będziesz miał rachunki za ogrzewanie przy każdym z tych źródeł ciepła jak znasz potrzeby swojego domu w kWh ?A tak przy okazji w pellet więcej zainwestujesz niż w prąd czy nawet w pompę ciepła. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Nikt ci takiej gwarancji nie da. A kto mi da gwarancje że rachunki będą niskie jak tu co niektórzy piszą albo chociaż niższe niż przy pelecie na tyle żeby opłacało sie więcej zainwestować w PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Nikt ci takiej gwarancji nie da.Oczywiście,że da.Dobrze zbudowany dom da gwarancję na niskie rachunki za ogrzewanie bo może potrzebować na ten cel 20000kWh ale równie dobrze ten sam dom 3000kWh i to od samego inwestora zależy czy obchodzą go rachunki za ogrzewanie czy się nimi nie interesuje i buduje bez pomyślunku o tym.A co do pompy,jest coś takiego jak COP,proponuje dowiedzieć się co to takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) I dla rozjasnienia koszt 1kWh z każdego źródła ciepła:-z pelletu koszt 0,20zl-z gazu ziemnego 0,22-0,25zl-z ekogroszka 0,15zl-z prądu w taryfie G12 0,30zl. -z pompy p-w w taryfie G12 0,10zl-z pompy g-w w taryfie G12 0,08zl.I dlatego to dom gwarantuje swoim niskim zapotrzebowaniem na energię(kWh) niskie rachunki za ogrzewanie. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 19.12.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Otóż to nikt mi nie da gwarancji. Arturo wiem co to COP i co to znaczy dobrze zbudowany dom według ciebie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.12.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 I dla rozjasnienia koszt 1kWh z każdego źródła ciepła: -z pelletu koszt 0,20zl -z gazu ziemnego 0,22-0,25zl -z ekogroszka 0,15zl -z prądu w taryfie G12 0,30zl. -z pompy p-w w taryfie G12 0,10zl -z pompy g-w w taryfie G12 0,8zl. Ta PC gruntowa to chyba 0,08 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) i co to znaczy dobrze zbudowany dom według ciebie ??Taki,którego rachunki za ogrzewanie czyli jego zużycie energii na ten poczet będziesz akceptowal.Jak to jest w Twoim przypadku z tym ? Bo np.w moim przypadku nie zamierzałem być palaczem we własnym nowiuskim domu i nie chciałam by w tym domu był syf i kurz od drewna czy węgla czy pelletu to zmniejszyłem jego zapotrzebowanie na energię z projektowych 86kWh/m2/rok do do 40kWh/m2/rok i dzięki temu nie potrzebował na ogrzewanie 10700kWh a jedynie 5500kWh co przy ogrzewaniu prądem bez syfu w domu dałoby ok.1700zl za ogrzewanie za sezon grzewczy.A że dzięki COP zamiast 1700zł daje 500zł(1700kWh) to już sprawka pompy ;)I w taki sposób to dom gwarantował niskie rachunki za ogrzewanie.Jarzysz ? Nie sądzę,że zajarzysz Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ta PC gruntowa to chyba 0,08 zł. No oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.12.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Nikt ci takiej gwarancji nie da. A niby dlaczego ...? Policz sobie ile energii masz z 1kg pelletu a ile z 1kWh z COP 4 w przypadku pompy ciepła ... Ten sam budynek będzie zawsze ekonomiczniejszy z PC niż pelletem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidosL 19.12.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 A czy ktoś z was spotkał się z kotłem klimosz duopelet ng? Szukałem opinii na jego temat ale jakoś głucho wszędzie. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.12.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 A kto mi da gwarancje że rachunki będą niskie jak tu co niektórzy piszą albo chociaż niższe niż przy pelecie na tyle żeby opłacało sie więcej zainwestować w PC? A kto Ci da gwarancję, że kotłownia na pellet nie będzie generowała wysokich kosztów? Można schrzanić dom, można schrzanić instalację na pellet, można schrzanić instalację PC. Jak nie masz mocno schrzanionego domu to zje Ci 15.000 kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę na 3-4 osoby. Zakładając dość czarny scenariusz - o który w Gdańsku dość ciężko. Jak dobrze zrobisz instalację grzewczą i przygotowania ciepłej wody użytkowej to mniej więcej takie, jak Ci podał Arturo72, będą koszty jednej kWh. Dla PC są to wartości dla niskotemperaturowego zasilania (ogrzewanie podłogowe, ścienne). Dla ostrożności możesz przyjąć, że koszt przy PC Powietrze Woda 1 kWh wyjdzie Ci 0,15 zł. (jak się uprzesz i zostaniesz przy grzejnikach) to da Ci roczny koszt 2250 zł. Jak się zdecydujesz na grubą wylewkę (akumulacja) i wszędzie ogrzewanie podłogowe, to w Gdańsku, nad samym morzem, gdzie nie ma arktycznych mrozów, PC PW pozwoli wytworzyć 1 kWh za 0,1 zł. w taniej taryfie. Pellet to 3000 zł. Orientowałeś się po ile jest pellet w Twojej okolicy? I jakiej jakości? Jak sobie kupisz Stelmet lub Barlinek, to trzeba te 850-900 zł/t wyłożyć. Wtedy będzie drożej. Różnica wyjdzie Ci od 750 zł. do 1500 zł. na rok. PC PW to koszt instalacyjny ok. 25-27 kPLN (patrząc po wycenach prezentowanych na forum), koszt instalacyjny w kocioł na pellet to ok. 15-17 kPLN.. Wybieraj, Twój ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 19.12.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Taki,którego rachunki za ogrzewanie czyli jego zużycie energii na ten poczet będziesz akceptowal.Jak to jest w Twoim przypadku z tym ? Bo np.w moim przypadku nie zamierzałem być palaczem we własnym nowiuskim domu i nie chciałam by w tym domu był syf i kurz od drewna czy węgla czy pelletu to zmniejszyłem jego zapotrzebowanie na energię z projektowych 86kWh/m2/rok do do 40kWh/m2/rok i dzięki temu nie potrzebował na ogrzewanie 10700kWh a jedynie 5500kWh co przy ogrzewaniu prądem bez syfu w domu dałoby ok.1700zl za ogrzewanie za sezon grzewczy.A że dzięki COP zamiast 1700zł daje 500zł(1700kWh) to już sprawka pompy ;)I w taki sposób to dom gwarantował niskie rachunki za ogrzewanie.Jarzysz ? Nie sądzę,że zajarzysz Jarzyć jarzę a te docinki są zupełnie nie potrzebne... Specjalnie zadałem tak pytanie i jak się spodziewałem odpowiedź jest bardzo ogólna. A głębszy sens tego pytania był taki ile dodatkowo należy zainwestować poza tymi 27000PLN (na instalacje z PC) aby ten dom "był dobrze zbudowany" Bo pod tym hasłem i obniżaniem zapotrzebowania na energię kryje się inwestowanie w coraz lepsze materiały o małych współczynnikach. Dopiero po podsumowaniu tych wszystkich kosztów można mówić o całkowitym koszcie inwestycji w PC aby dawała takie rezultaty o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 19.12.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 A kto Ci da gwarancję, że kotłownia na pellet nie będzie generowała wysokich kosztów? Można schrzanić dom, można schrzanić instalację na pellet, można schrzanić instalację PC. Jak nie masz mocno schrzanionego domu to zje Ci 15.000 kWh na ogrzewanie i ciepłą wodę na 3-4 osoby. Zakładając dość czarny scenariusz - o który w Gdańsku dość ciężko. Jak dobrze zrobisz instalację grzewczą i przygotowania ciepłej wody użytkowej to mniej więcej takie, jak Ci podał Arturo72, będą koszty jednej kWh. Dla PC są to wartości dla niskotemperaturowego zasilania (ogrzewanie podłogowe, ścienne). Dla ostrożności możesz przyjąć, że koszt przy PC Powietrze Woda 1 kWh wyjdzie Ci 0,15 zł. (jak się uprzesz i zostaniesz przy grzejnikach) to da Ci roczny koszt 2250 zł. Jak się zdecydujesz na grubą wylewkę (akumulacja) i wszędzie ogrzewanie podłogowe, to w Gdańsku, nad samym morzem, gdzie nie ma arktycznych mrozów, PC PW pozwoli wytworzyć 1 kWh za 0,1 zł. w taniej taryfie. Pellet to 3000 zł. Orientowałeś się po ile jest pellet w Twojej okolicy? I jakiej jakości? Jak sobie kupisz Stelmet lub Barlinek, to trzeba te 850-900 zł/t wyłożyć. Wtedy będzie drożej. Różnica wyjdzie Ci od 750 zł. do 1500 zł. na rok. PC PW to koszt instalacyjny ok. 25-27 kPLN (patrząc po wycenach prezentowanych na forum), koszt instalacyjny w kocioł na pellet to ok. 15-17 kPLN.. Wybieraj, Twój ruch. Nie ma potrzeby palić pelletem z najwyższej półki w tej cenie, ale nawet przyjmując do oceny te wyższe koszty i załóżmy dla równego rachunku 1000zł oszczędności rocznie na korzyść PC to sama różnica w cenie kosztów instalacyjnych będzie "zwracała" się 10 lat. Jak do tego dodasz te koszty które musisz ponieść na materiały o niskich współczynnikach to ta różnica w kosztach inwestycji będzie jeszcze większa a czas zwrotu dłuższy. Pamiętać trzeba że PC też jest tylko urządzeniem jak każde inne, które może się zepsuć a 10 czy więcej lat do długi okres w którym np. może trzeba będzie zrobić gruby remont bądź wymienić PC na nową. W takim przypadku można nie dotrwać do czasu kiedy PC zacznie nam przynosić wymierne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Jarzyć jarzę a te docinki są zupełnie nie potrzebne...Specjalnie zadałem tak pytanie i jak się spodziewałem odpowiedź jest bardzo ogólna. A głębszy sens tego pytania był taki ile dodatkowo należy zainwestować poza tymi 27000PLN (na instalacje z PC) aby ten dom "był dobrze zbudowany"Bo pod tym hasłem i obniżaniem zapotrzebowania na energię kryje się inwestowanie w coraz lepsze materiały o małych współczynnikach.Dopiero po podsumowaniu tych wszystkich kosztów można mówić o całkowitym koszcie inwestycji w PC aby dawała takie rezultaty o których piszesz.Skoro jarzysz to stwierdzam,że coś tam coś tam :)Ale niech Ci będzie,że brniesz to ja dalej z własnej i nie przymuszonej woli wyjaśnię dla dobra innych ;)Zejście z projektowego zapotrzebowania 86kWh/m2/rok do obecnego 40kWh/m2/rok nie kosztowało mnie ani złotówki więcej.Szok ? Nie,po prostu trzeba myśleć i nie słuchać idiotyzmow typu pellet jest tani ;)Nie raz już tlumaczylem i pokazywalem na cyferkach że myślenie to podstawa ;)Chcesz wyjaśnień jak czy poszukasz ?Ale jeden przykłąd Ci dam na opamiętanie i wyprostowanie z typowego mitu:Ściana w projekcie BK24+12styro i U=0,21 i cena za m2 takiej ściany 76zł/m2 a po przemyśleniach i przeliczeniach jest sciana z silki 18cm+20cm styro i U=0,13 w cenie 76zł/m2.I zapamiętaj na na zawsze,pompa ciepła nie ma tu nic do rzeczy !!! To dom potrzebuje określoną ilość energii na ogrzewanie czyli to dom okresla Twoje rachunki za ogrzewanie i to Ty o tych rachunkach decydujesz,myśląc,licząc i budując.Czym tą energię dostarczysz zalezy od budżetu ale pellet jest jednym z najdrozszych dostarczycieli tej energii. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.12.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 N. Jak do tego dodasz te koszty które musisz ponieść na materiały o niskich współczynnikach to ta różnica w kosztach inwestycji będzie jeszcze większa a czas zwrotu dłuższy. . Ja Ci już policzyłem z grubego palca, bez tych "materiałów o niskich współczynnikach", cokolwiek to znaczy. Ostatni argument, nie lękasz się mieć lodówki w domu? Fajnie działa, nie? Taka duża o wysokości 185 cm potrafi cały rok pracować za 170 kWh prądu z gniazdka. Jak policzysz sobie blokowy prąd po ok. 0,6 zł. za 1 kWh to rocznie kosztuje Cię ona 100 zł., trochę ponad 8 zł. na miesiąc. A zobacz ile wykonuje "pracy".!! Jak się zdecydujesz na kocioł na pellet wybierz taki, by mieć do niego serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.12.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Otóż to nikt mi nie da gwarancji. Arturo wiem co to COP i co to znaczy dobrze zbudowany dom według ciebie ?? Oczywiście, że nikt Ci nie da gwarancji. Ale do mądrzenia to znajdziesz całe tabuny. Ostateczna decyzje musisz sam podjąć, i za nią zapłacisz. Koszt 1kWh to za mało. Trzeba jeszcze wiedzieć jaki koszt będzie instalacji. Potem musisz sam sobie odpowiedzieć na czym ci tak naprawdę najbardziej zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts