Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Koszt 1kWh to za mało. Trzeba jeszcze wiedzieć jaki koszt będzie instalacji.
Koszt 1kWh to podstawa,następnie trzeba wiedzieć ile tych kWh potrzebuje dom a na końcu jest i powinno być porównanie kosztów instalacji poszczególnych źródeł ciepła w stosunku do kosztów eksploatacji(ilosci potrzebnych kWh) i taka powinna być kolejnośc.Taki stary a nie zna podstaw ????autorus,koszt instalacji Kospela+bojlera to 5tys.zł,najtaniej jak może byc bo bez komina,bez dodatkowego przyłacza i bez kotłowni.No i co teraz ???Jarzysz teraz o co kaman ??? Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Neutralny przykład z gazem ziemnym gdzie 1kWh to koszt 0,23zł.Dom 114m2 tych kWh potrzebuje powiedzmy 6000 czyli koszt eksploatacji wyniesie 6000kWh*0,23zł=1380zł i wtedy patrzymy na koszt inwestycji w źródło ciepła w tym przypadku w gaz ziemny.Wyliczylismy powiedzmy 13000zł i liczymy w podobny sposób inne źródło ciepła cały czas opierając się na priorytecie kosztu 1kWh:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332924-Typowy-kocio%C5%82-na-pellet&p=7366944&viewfull=1#post7366944 Edytowane przez Arturo72

Dokładnie tak jak mówisz Arturo. Ile dom weźmie tylke kocioł na pellet spali. I nie ma cudów. Prawda jest taka, że każdy żągluje danymi żeby jego źródło ciepła wychodziło jak najkorzystniej. Ja mam dane realne od klientów i średnio na domek 100m2 nowe budownictwo, zużycie kształtuje się na poziomie 2-,2,5 tony na rok.

Z moich wyliczeń koszt ogrzewania PC powietrzną jest podobny do kotła na pellet. Z tą różnicą że PC nie wybacza błędów w instalacji, obliczeniu zapotrzebowania, mocy urządzenia. A później jest żal, że rachunki wysokie, że 19 stopni w domu, że gorąca kąpiel, owszem ale dla 1 osoby :)

Neutralny przykład z gazem ziemnym gdzie 1kWh to koszt 0,23zł.Dom 114m2 tych kWh potrzebuje powiedzmy 6000 czyli koszt eksploatacji wyniesie 6000kWh*0,23zł=1380zł i wtedy patrzymy na koszt inwestycji w źródło ciepła w tym przypadku w gaz ziemny.Wyliczylismy powiedzmy 13000zł i liczymy w podobny sposób inne źródło ciepła cały czas opierając się na priorytecie kosztu 1kWh:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332924-Typowy-kocio%C5%82-na-pellet&p=7366944&viewfull=1#post7366944

Koszt 1kWh z pelletu waha się bardziej pomiędzy 0,16 gr a 0,20 gr gwoli ścisłości. Odrzucam tu najtańszy pellet i najdroższy

Ja Ci już policzyłem z grubego palca, bez tych "materiałów o niskich współczynnikach", cokolwiek to znaczy.

Ostatni argument, nie lękasz się mieć lodówki w domu?

Fajnie działa, nie? Taka duża o wysokości 185 cm potrafi cały rok pracować za 170 kWh prądu z gniazdka. Jak policzysz sobie blokowy prąd po ok. 0,6 zł. za 1 kWh to rocznie kosztuje Cię ona 100 zł., trochę ponad 8 zł. na miesiąc. A zobacz ile wykonuje "pracy".!!

Jak się zdecydujesz na kocioł na pellet wybierz taki, by mieć do niego serwis.

Tak lodówka to świetne porównanie szczególnie w dzisiejszych czasach jak po 4 latach jest do wymiany... Tyle że lodówka kosztuje 2-3 tyś a PC...

Arturo tak jak piszesz nie zależy od źródła ciepła zapotrzebowanie budynku na energie ale tylko potwierdza że różnice w kosztach inwestycji będą na tym samym poziomie.

A argument z budowaniem kotłowni jest raczej słaby bo czy bedzie kocioł czy PC to i tak takie pomieszczenie każdy ma...

Dokładnie tak jak mówisz Arturo. Ile dom weźmie tylke kocioł na pellet spali. I nie ma cudów. Prawda jest taka, że każdy żągluje danymi żeby jego źródło ciepła wychodziło jak najkorzystniej. Ja mam dane realne od klientów i średnio na domek 100m2 nowe budownictwo, zużycie kształtuje się na poziomie 2-,2,5 tony na rok.

Z moich wyliczeń koszt ogrzewania PC powietrzną jest podobny do kotła na pellet. Z tą różnicą że PC nie wybacza błędów w instalacji, obliczeniu zapotrzebowania, mocy urządzenia. A później jest żal, że rachunki wysokie, że 19 stopni w domu, że gorąca kąpiel, owszem ale dla 1 osoby :)

Tak jak pisze kroitz na końcu swojego posta to jest meritum tego dlaczego instalacja PC niesie ryzyko.

Gość Arturo72
Tak jak pisze kroitz na końcu swojego posta to jest meritum tego dlaczego instalacja PC niesie ryzyko.

Absolutnie nie ma takiego ryzyka jeśli inwestor jest świadomy co buduje,jak buduje i dlaczego buduje.

Ja zawsze jestem pozytywnie nastawiony do życia i wierzę,że ktoś wydający kilkaset tys.zl na budowę domu robi to z pełną świadomością wiedząc co robi a nie zamyka oczy i niech się dzieje wola nieba :D

Ty narazie pokazujesz ten drugi typ nie wiedząc nic o swoim domu ;)

Dlatego moje posty o poleceniu wykonania OZC zostały usunięte bo sprzedawcy paliw stałych jak ognia boją sie się tego że będą mieli przed soba swiadomego inwestora i nie wcisną mu już kotła 18kW jak ktoś potrzebuje max.5kW :D

Gość Arturo72
Tyle że lodówka kosztuje 2-3 tyś a PC...
Przewrotnie tym razem.

Zatem czemu nie grzać tym w cenie lodówki i mieć 20tys.zł z pelletu czy z PC w kieszeni ?

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html

Są tacy "samobójcy" :D

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Jak widać ani PC ani paliwo stałe ani gaz ziemny nie było potrzebne ;)

Edytowane przez Arturo72

Dlatego moje posty o poleceniu wykonania OZC zostały usunięte bo sprzedawcy paliw stałych jak ognia boją sie się tego że będą mieli przed soba swiadomego inwestora i nie wcisną mu już kotła 18kW jak ktoś potrzebuje max.5kW
Tyle że pellet się rozwija, pellet możesz zdiełać sam :)

Ale koniec końców .. izolacja, skuteczna i masna - rozwiązuje te problemy.. tak samo jak problem grzania czystym prądem - rozwiązują "przepisy"

już niedługo .. 95 kWh/m2 czystym prądem ? 31,5 kWh EK .. z C.W.U łącznie - powodzenia .. w "normowym" domu ..

Koniec końców skłaniam się ku PC ale dalej nie powiem how know .. bo było by to samo z pompiarzami .. a mnie posądzą że lobbuje za EPS'em :D

Arturo .. pompy czeka ten sam "krach" mocowy jak kotły.. teraz też są buchaje wpychane.. dla wszelkiego W. Z oknami podobnie .

A wszystko upraszcza izolacja...

• 2 weeks później...
A kto mi da gwarancje że rachunki będą niskie jak tu co niektórzy piszą albo chociaż niższe niż przy pelecie na tyle żeby opłacało sie więcej zainwestować w PC?

Drogi Bartez1982,

Zastosowanie pompy ciepła do ogrzewania budynku nie jest nowością na rynku. Sama technologia jest wykorzystywana od wielu lat głównie w krajach skandynawskich oraz w zachodniej Europie, więc dlaczego takie rozwiązanie miałoby się nie sprawdzać w naszym klimacie?

Oczywiście poza sprawnością samego urządzenia, na które ma Pan gwarancję producenta, pozostaje kwestia prawidłowo wykonanego projektu oraz wykonania instalacji w Pana domu.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

A kto mi da gwarancje że rachunki będą niskie jak tu co niektórzy piszą albo chociaż niższe niż przy pelecie na tyle żeby opłacało sie więcej zainwestować w PC?

Drogi Bartez1982,

może Pan liczyć na gwarancję producenta pomp ciepła odnośnie osiąganych parametrów. Każde urządzenie grzewcze marki Buderus zostało przebadane laboratoryjnie, więc ewentualne problemy mogą zaistnieć jedynie po stornie wykonania dolnego źródła ciepła oraz instalacji w budynku. Ważne jest również, aby przed doborem pompy ciepła zlecić wykonanie obliczenia zapotrzebowania na ciepło budynku projektantowi.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 4 weeks później...