adik79 23.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Witam wszystkich forumowiczów.Cały czas zastanawiam się czy po likwidacji pieca zasypowego na węgiel przejść na gaz ziemny czy pellet?Mam gaz ziemny przy domu ale nie podłączony.Cała instalacja będzie zmieniana w przyszłym roku, dom jest w tej chwili ocieplony od północy 15cm styropianem grafit 0,31,reszta 10cm 0,40 zwykły.Przed ociepleniem spalałem ok 5 ton węgla kamiennego w piecu żeliwnym 25 Kw na sezon grzewczy.Dom typowa kostka z lat 70, ściany to ok 40 cm pustaka+pełnej cegły.Zastanawia mnie czy gaz ziemny mnie nie zje finansowo,ale zimy mamy ostatnio mamy jakie mamy.Generalnie na tą chwilę jest ogrzewane ok 120-140m2 po podłodze nie liczyłem tego dokładnie, ale będzie dobudowany pokój nad garażem ok 40m2 czyli do ogrzania będzie ok.160-180m2Proszę o podpowiedzi co wybrać??? gaz czy pellet ewentualnie zastanawiam się nad pompą powietrze-woda do ogrzewania wody w lato.Nie mam zrobionego ozc, wiem że budynek budynkowi nie jest taki sam.Chciałbym się na tą chwilę orientacyjnie dowiedzieć jaki byłby koszt ogrzewania wraz z ciepłą wodą.Pozdrawiam wszystkichAdrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 pellet - ok. 19 gr/kWh przy cenie pelletu 900 zł/tonę /Olimp/ i sprawności kotla 90%.gaz - ok. 23 gr/kWh Sprawdź cenę pelletu w swojej okolicy i poczytaj wątki na FM na ten temat.Kotłownia na gaz tańsza, całkowicie bezobsługowa, brak magazynowania paliwa.Na temat prognozowanego zużycia gazu czy pelletu nikt Ci nie odpowie bez wykonania rzetelnego OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 23.11.2016 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Wiem OZC to podstawaAle dziękuję za odpowiedź - czekam na inneCzasu jeszcze dużo nad zmianą ale już teraz czekam na propozycje.Co do magazynowania to u mnie nie będzie problemu.Natomiast gaz jest bezobsługowy, ale jak mam wybór to proszę o konkrety w kosztach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 24.11.2016 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Koszty pelet vs gaz będą podobne ,jak masz rurę to się wpinaj i nie marudź A jak rachunki za gaz będą za wysokie to obniżysz temperaturę Przy peleciaku jest większe ryzyko że będziesz miał źle wyregulowany piec i co wtedy? Będziesz pisał na forum "Ratunku piec mi żre za dużo peletu poradźcie coś!!!!" Edytowane 24 Listopada 2016 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 24.11.2016 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Przeszedłem z ekogroszku na gaz, szacowałem wzrost kosztów paliwa o około 30% i sprawdziło się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 24.11.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Przeszedłem z ekogroszku na gaz, szacowałem wzrost kosztów paliwa o około 30% i sprawdziło się. Ale za to chodzisz w garniturze a nie jak ubabrany smoluch i masz więcej czasu dla siebie oraz innych. Mi z kolei przy przewymiarowanym piecu śmieciowym który wcześniej pracował peleciak spali tyle samo peletu a kolega widzę miał przewymiarowany piecyk .No i co teraz ? Myślę że zużycie peletu powinno być w granicach 4-6ton i jeśli jest dostęp do peletu za 650-750 to gra warta świeczki no ale trochę babrać się trzeba przy gazie czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.11.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Proszę o podpowiedzi co wybrać??? gaz czy pellet ewentualnie zastanawiam się nad pompą powietrze-woda do ogrzewania wody w lato. Nie mam zrobionego ozc, wiem że budynek budynkowi nie jest taki sam. Chciałbym się na tą chwilę orientacyjnie dowiedzieć jaki byłby koszt ogrzewania wraz z ciepłą wodą. Pozdrawiam wszystkich Adrian Jeśli chodzi Ci o ogrzewanie wody tylko latem, to nie zastanawiałeś się może na kolektorami płaskimi na dach ? Koszty sporo poszły w dół, teraz są podobne do pompy ciepła CWU, a w lato słońca mamy pod dostatkiem także na ciepłą wodę za darmo byś nie narzekał. Nawet gdyby się trafiło pochmurne lato to do ogrzewania wciąż masz ewentualnie gaz, którym mógłbyś sobie szybko dogrzać CWU. Mamy w naszej ofercie zarówno kotły na pellet, gaz, ale też pompy ciepła i kolektory słoneczne. Dodatkowe informacje techniczne o naszych produktach możesz przeczytać TUTAJ. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.11.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Cały czas zastanawiam się czy po likwidacji pieca zasypowego na węgiel przejść na gaz ziemny czy pellet? Mam gaz ziemny przy domu ale nie podłączony. Adrian Gazem teoretycznie z obliczeń wychodzi 50% drożej niż kotłem na ekogroszek, a w praktyce klienci, którzy zmienili ogrzewanie z gazu na ekogroszek mówią, że gaz wychodzi 2 razy drożej. Pellety też są znacznie droższe od ekogroszku, mniej kaloryczne i lżejsze - w praktyce trzeba kupić o 50% więcej wagowo, a składować o jakieś 70% więcej niż np. Wesołej z Mysłowic, wychodzi też o około 50% drożej bo w podobnej cenie kupisz pellety <20 MJ/kg i ekogroszek 29,5 MJ/kg [a w Sosnowcu ten ekogroszek jeszcze znacznie taniej]. Generalnie gazu nie polecam bo sporo osób się zawiodło zwłaszcza na kosztach ogrzewania, jeśli Cię stać zrób wszędzie podłogówkę i kup pompę ciepła powietrze-woda, ewentualnie możesz dać kilka klimakonwektorów, żeby móc chłodzić nią dom latem jak klimatyzacją. Pamiętaj też, że najwięcej ciepła ucieka przez dach i tam warto dać ocieplenie natryskowe pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.11.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Gaz ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.11.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Nie mam zrobionego ozc, wiem że budynek budynkowi nie jest taki sam. Chciałbym się na tą chwilę orientacyjnie dowiedzieć jaki byłby koszt ogrzewania wraz z ciepłą wodą. Pozdrawiam wszystkich Adrian Sam możesz wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 27.11.2016 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedzi.Zobaczymy czy w przyszłym roku będą jakieś dofinansowania do zmiany ogrzewania węglowego na gaz ziemny.Raczej zdecydujemy się właśnie na taki sposób grzania.Na tą chwilę jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Sam możesz wymyślić Kosztów sie wymysla, koszty sie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.01.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Gazem teoretycznie z obliczeń wychodzi 50% drożej niż kotłem na ekogroszek, a w praktyce klienci, którzy zmienili ogrzewanie z gazu na ekogroszek mówią, że gaz wychodzi 2 razy drożej. Pellety też są znacznie droższe od ekogroszku, mniej kaloryczne i lżejsze - w praktyce trzeba kupić o 50% więcej wagowo, a składować o jakieś 70% więcej niż np. Wesołej z Mysłowic, wychodzi też o około 50% drożej bo w podobnej cenie kupisz pellety <20 MJ/kg i ekogroszek 29,5 MJ/kg [a w Sosnowcu ten ekogroszek jeszcze znacznie taniej]. Generalnie gazu nie polecam bo sporo osób się zawiodło zwłaszcza na kosztach ogrzewania, jeśli Cię stać zrób wszędzie podłogówkę i kup pompę ciepła powietrze-woda, ewentualnie możesz dać kilka klimakonwektorów, żeby móc chłodzić nią dom latem jak klimatyzacją. Pamiętaj też, że najwięcej ciepła ucieka przez dach i tam warto dać ocieplenie natryskowe pianką. 2x drożej niż przy ekogroszku? Dlaczego? W różnych kalkulatorach wychodzi różnica ok 1tys zł. Ludzie piszą o zużyciu gazu w te mrozy co były poniżej 10m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 07.02.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam wszystkich forumowiczów. Cały czas zastanawiam się czy po likwidacji pieca zasypowego na węgiel przejść na gaz ziemny czy pellet? Mam gaz ziemny przy domu ale nie podłączony. Cała instalacja będzie zmieniana w przyszłym roku, dom jest w tej chwili ocieplony od północy 15cm styropianem grafit 0,31,reszta 10cm 0,40 zwykły. Przed ociepleniem spalałem ok 5 ton węgla kamiennego w piecu żeliwnym 25 Kw na sezon grzewczy. Dom typowa kostka z lat 70, ściany to ok 40 cm pustaka+pełnej cegły. Zastanawia mnie czy gaz ziemny mnie nie zje finansowo,ale zimy mamy ostatnio mamy jakie mamy. Generalnie na tą chwilę jest ogrzewane ok 120-140m2 po podłodze nie liczyłem tego dokładnie, ale będzie dobudowany pokój nad garażem ok 40m2 czyli do ogrzania będzie ok.160-180m2 Proszę o podpowiedzi co wybrać??? gaz czy pellet ewentualnie zastanawiam się nad pompą powietrze-woda do ogrzewania wody w lato. Nie mam zrobionego ozc, wiem że budynek budynkowi nie jest taki sam. Chciałbym się na tą chwilę orientacyjnie dowiedzieć jaki byłby koszt ogrzewania wraz z ciepłą wodą. Pozdrawiam wszystkich Adrian Witam, Z wymienionych przez Pana typów ogrzewania, kocioł gazowy jest w pełni bezobsługowy, zapewniający czystą kotłownię oraz znacznie obniżoną emisję zanieczyszczeń do atmosfery. Kotły gazowe posiadają również wyższy komfort użytkowania pod względem regulacji temperatury w budynku. Dzięki możliwości zastosowania regulacji pracy w zależności od temperatury zewnętrznej, praca kotła będzie bardziej ekonomiczna. Marka Junkers oferuje szeroki zakres gazowych kotłów kondensacyjnych, jak również powietrzne pompy ciepła do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej. W celu doboru oraz montażu odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 600 801. Więcej informacji o produkcie znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts