Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zgłoszenie do starostwa keidy?

klusynek

Recommended Posts

Złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę Naszego domku. W tym celu korzystamy z usług architekta, który zaadaptował Nasz projekt. Zdecydowaliśmy się na pompę ciepła z kolektorami pionowymi do 100m głębokości. Wczoraj dostałem telefon od architekta, że do otrzymania pozwolenia na budowę trzeba złożyć do starostwa zgłoszenie projektu o planowanych pracach geologicznych przez uprawnionego geologa. Dzwoniłem do wykonawcy pompy ciepła i stwierdził, że to dopiero składa się jak jest w ręku pozwolenie na budowę domu. Kto ma rację i ile taki projekt przez geologa kosztuje? Mieszkamy w województwie lubelskim.

Mnie projekt geologiczny kosztował 1500 zł. Składałem go przed rozpoczęciem wierceń ale ja w projekcje miałem gaz. Na PC zmieniałem w trakcie budowy. Jak masz ogrzewanie pompą w projekcie, to chyba musisz mieć ten projekt aby dostać pozwolenie. W naszym przypadku musieliśmy mieć projekt przyłącza gazu na etapie adaptacji projektu domu czyli przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.

• 3 weeks później...
Złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę Naszego domku. W tym celu korzystamy z usług architekta, który zaadaptował Nasz projekt. Zdecydowaliśmy się na pompę ciepła z kolektorami pionowymi do 100m głębokości. Wczoraj dostałem telefon od architekta, że do otrzymania pozwolenia na budowę trzeba złożyć do starostwa zgłoszenie projektu o planowanych pracach geologicznych przez uprawnionego geologa. Dzwoniłem do wykonawcy pompy ciepła i stwierdził, że to dopiero składa się jak jest w ręku pozwolenie na budowę domu. Kto ma rację i ile taki projekt przez geologa kosztuje? Mieszkamy w województwie lubelskim.

Witam,

Wykonywanie otworów wiertniczych o głębokości do 100 m, w celu umieszczania w nich pionowych gruntowych wymienników ciepła, jest tzw. robotą geologiczną – z tego względu podlega Prawu geologicznemu i górniczemu. Rozpoczęcie robót geologicznych może nastąpić, jeżeli w ciągu 30 dni od zgłoszenia projektu, Starostwo Powiatowe nie zgłosi do niego sprzeciw. Sporządzenie zgłoszenia można powierzyć fachowej firmie wiertniczej.

Czy wybrali już Państwo producenta pompy ciepła?

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus