Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

na wstępie chciałbym prosić o wyrozumiałość bo nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem i nie wiem jak jemu podołać. Ostatnio przy wymianie zaworów Pan ze spółdzielni musiał się dostać do rur i wykonał mi te oto dwie piękne dziury (ZDJĘCIA). Chciałbym "załatać" te dziury płytami kg, aczkolwiek nie mam pojęcia do czego przymocować profile, tak by później założyć do nich płyty. Macie pomysł jak można uporać się z tym kłopotem? :)

15226599_1194465277288953_1303759077_n.jpg

15218439_1194465267288954_101229434_n.jpg

Problem ze zdjęcia pierwszego wydaje mi się łatwy do rozwiązania bo albo zastosowałbym profil CD60 na łączeniach przykręcając istniejącą płytę do jednej połowy profila a druga połowę do nowego prostokąta. Jedynie uwaga sfazować płyty KG na łączeniu aby można było dać taśmę (przeciw pękaniu) i zagipsować.

Uważam, że trzeba wyciąć to tez tak do kąta prostego aby wstawiany element dobrze pasował. Na prawej stronie UD30 i powinno być dobrze.

Co do zdjęcia 2 to pierwsza rzecz trzeba to tak wyciąć aby można było wstawić jakieś elementy kwadratowe bądź prostokąty, bo teraz to niezbyt ciekawie wygląda. Zastosował bym tą sama technikę jak wyżej bądź zastąpił profile drewnianymi belkami. Jeśli masz obawy, że będzie to pracowało to moża dać takie wieszaki do tej ściany w głębi albo jakiś zastrzał aby to nie miało możliwości ruchu.

Gość Konto usunięte_1*
tp przy okazji zadam 1 pytanie , profile są zamocowane poziomo i tak też miały być mocowane płyty ale że po przeliczeniu wychodzi że płyty lepiej by pasowało przykręcić pionowo i teraz pytanie czy w tym wypadku spoiny pionowe z fabrycznymi frezami wystarczy siatka ,papier ,gips czy trzeba dawać profile pomiędzy te poziome ?

Wężyk elastyczny i liczniki - zastosował bym okno rewizyjne lub inny łatwy dostęp.

Taśma papierowa lub TuffTape i gips Knauf Uniflott to najmocniejsze spoinowanie. Siatka to najgorsza taśma ale najłatwiejsza przy usuwaniu.

Zastosował bym drewno. Kawałki klocków można przykręcić do płyty. To są małe fragmenty więc nie trzeba robić pancernej konstrukcji.