Brwinów 24.11.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam, Od czasu niższych temperatur oraz momentu gdy zacząłem grzać w domu zauważyłem, że na zamku w dziwach, czasami na klamce skrapla się woda(drzwi metalowe, energooszczędne). Prośba o poradę co jest tego powodem i jak można temu zapobiec. z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.11.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Bardziej grzać i bardziej wietrzyć. Ale to przerosłoby chyba każdego, bo jest to normalne zjawisko. Utrata ciepła przez wkładkę jest tak znikoma, że nie ma żadnego znaczenia. Rozumiem Cię, że masz dom pasywny, ale nie da się z niego zrobić termosu (w sumie da się, ale z mizernym skutkiem dla organizmu). Zjawisko jest jak najbardziej normalne - wystaw puszkę Coli z lodówki a zobaczysz jak zaraz się wyrosi na nim woda. Wietrzenie pomieszczeń pomaga zredukować to zjawisko. Wilgotność w przedziale 40-50% jest OK. Budek nowo stawiany też ma swoje prawa w oddawaniu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brwinów 25.11.2016 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Budynek nie jest pasywny, raczej energooszczędny ok. 30 kW, ale fakt, że póki co nie dział wentylacja(docelowo mechaniczna) jednostka pojawi się w styczniu, więc póki co wietrzę w miarę możliwości oczywiście. Myślałem że może problemem są drzwi ale faktycznie przy większym wietrzeniu efekt skraplania się zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.11.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Zamek nie ma zadnych przekladek termicznych tym samym jest najzimniejszym elementem drzwi i na nim przy odpowiedniej temperaturze wnetrza i wilgoci wykripli sie para wodna. Normalne zjawisko fizyczne. Wietrzyc i bardziej ogrzewac. Poza tym po wybudowaniu domu ja w min hektolitry wody technologicznej i potrzeba sporo czasu az ona w sposob natutalny odparuje ze scian pisadzek stropow. Czasem trwa to kilka lat !!! Nie w drzwiach problem tylko w fizyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.11.2016 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Ja czekam, aż na rynku pojawią się "ciepłe wkładki" Bo na samej klamce raczej aż takich przemarzań nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 29.11.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Podrzucam marketingowcom więcej takich pomysłów a pewnie doczekasz się wkładki pasywnej czy energooszczędnej.A co do samej wkładki - zjawisko normalne o czym powiedziano wcześniej. Ja bym się aż tak nie przejmował każda kropelką wody w domu, bo więcej wylatuje wody spod prysznica, niż skropli się na takiej wkładce.Domy teraz stają się co raz bardziej podobne do termosu i stąd te problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.11.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 A czy dobrym montażem drzwi da się uniknąć takiego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.11.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 A czy dobrym montażem drzwi da się uniknąć takiego problemu? Montaż nie ma wplywu na wkładkę zamka i zajwiska fizyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 No u mnie się takie cuda nie dzieją - może to właśnie wpływ montażu? Albo konstrukcji samej wkładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 30.11.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 No u mnie się takie cuda nie dzieją - może to właśnie wpływ montażu? Albo konstrukcji samej wkładki? Oglądając niektórych fachowców od montażu drzwi (którzy chyba nie wiedzą co to dobry montaż) jestem w stanie we wszystko uwierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad.agaskar 01.12.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 dokładnie, montaż drzwi nie ma raczej znaczenia. Po prostu wilgoć się skrapla - można spróbować częściej wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.12.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Nie raczej tylko montaz nie ma zadnego wplywu na wkladke. Nic mi nie wiadomo by zaczeli produkować wkladki z przekladka termiczna i jeszcze do tego szczelne Więc autorze watku przyczyny szukaj gdzie indziej Niestety tak jak juz bylo pisane - za duzo wody w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 04.12.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Montaż absolutnie nie ma nic do tego. Tylko i wyłącznie grzanie i wietrzenie pomieszczeń ma na to wpływ. Nie jest to woda która wpływa z zewnątrz przez wkładkę (inaczej po każdym deszczu miałbyś wodę w domu), tylko para wodna która się wyrosiła na zimnej wkładce. Jak pisałem wyżej - temat nieistotny dla funkcjonowania domu, termiki czy szczelności drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts