Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przymierzam się do budowy domu. narazie mam na oku kilka działek. powiedzcie mi od czego powinnam zaczac?od kupna działki?czy przed kupnem działki wybrać projekt domu i dopiero szukać działki?co jest ważne przy kupowaniu działki?na co zwrócić uwagę?prosze o wskazowki! :)
https://forum.murator.pl/topic/22455-od-czego-zaczac/

Książkę by można napisać, a nie jeden post. Pamiętaj tylko, że dużo łatwiej zmienić dom - coś dobudować, przebudować, niż lokalizację działki. Dlatego dobrze rozważ i przeanalizuj twoje potrzeby i przeciętny rozkład dnia. Czy to ma być ogród, duża przestrzeń, czy mały, zaciszny ogródek. Co z dojazdami? Czy stać cię na samochód lub dwa i codzienne nimi dojazdy, czy nie lepiej mieć w rezerwie komunikację publiczną. To wszystko zadecyduje o cenie działki, ale może warto teraz więcej wydać ... Dojazdy to też realne koszty. Ja naprzykład pracuję w centrum Warszawy. Jeśli dojeżdżam samochodem wydaję nie tylko na benzynę ale i na parkowanie: 20zł dziennie, 60000zł przez 10 lat. Może warto wydać taką kwotę na bliższą działkę? Fakt, że najpierw trzeba ją mieć. :cry:
https://forum.murator.pl/topic/22455-od-czego-zaczac/#findComment-395655

Mam odmienne zdanie niz Bard13. Najpierw sie wybiera działkę, a potem do niej dobiera projekt.

Musisz wiedziec od której strony ma wjazd, najlepiej byłoby aby od północnej, a salon od południa lub zachodu. Jesli będziesz miała okazje kupić węższą działkę ale w dobrej okolicy, to wybierzesz dom bez garazu z boku, bo Ci sie nie zmieści, lub z garazem w bryle. Jesli działka bedzie szeroka możesz pokusić sie o garaz z boku lub garaz "przewiązany" wiatą, połączoną z budynkiem i wtedy masz dwa stanowiska na samochody.

Jesli działka będzie szersza niz dłuższa, to wyjście z salonu bedzie z boku domu.

Więc jak widzisz, projekt jest znacznie łatwiej dopasowac do działki, zaś trudniej działkę do projektu. Może byc tak, że działka będzie dobra dla wybranego projektu, ale nie będzie Cie na nia stać.

Przy zakupie działki najwazniejsze sa media. Nie warto kupować działki bez mediów, bo czasem sasiedzi utrudniają życie latami, nie wyrażając zgody na przekopanie ich terenu, lub chcą za to sporo pieniędzy. A i samo ciagnięcie mediów jest kosztowne i czasochłonne.

Tak jak przedmówca wybrałabym droższą działkę blisko miasta i tańszy dom, niż odwrotnie. Ja tak zrobiłam, moja działka była droga, ale 3 km do centrum w wojewódzkim mieście, spokojna dzielnica, nie wiem jak sie taki zakatek uchował, mam kanał 4 m od budynku, wodę 6 m od budynku, telefon też, tylko prad ciągnęłam. A do gazu jest 4 rodziny i wyjdzie nam tanio. Zreszta na upartego mozna opalac kominkiem i rozprowadzac ciepłe powietrze, wiele osób tak ma.

Tak więc musisz spisac na kartce wszystkie plusy i minusy i zacząć wybierać. Dobrze byłoby popytać sąsiadów czy spokojna okolica, czy wody gruntowe nie sa wysoko, sprawdzic w Urzędzie jakie sa plany rozwoju na tym terenie.

No i czy sąsiedzi wyglądaja na miłych, bo najpiekniejsza działka i dom nie będa Cie cieszyć, jesli sąsiad będzie zatruwał życie na kazdym kroku.

https://forum.murator.pl/topic/22455-od-czego-zaczac/#findComment-396058

dziekuje Wam wszystkich za cenne rady!daly mi wiele do myslenia...faktycznie dojazdy i media to 2 najwazniejsze sprawy. z podwarszawskich miejscowosci najbardziej podoba mi sie Jozefow, ale jest dosyc daleko-ok 25 km od Centrum Wa-wy i jade jeszcze poogladac Izabelin-ok 15 km, bo choc dzialki drozsze to faktycznie w perspektywie lat dojazdow moze oplacac sie doplacic ta roznice.

mam jeszcze jedna watpliwosc...jak dlugo czeka sie na pozwolenie na budowe?bo czytalam juz rozne rzeczy m.in. na forum, ze ktos czekal rok, inna osoba pol roku :o a ja bym chciala zaczac budowe na wiosne, a jeszcze nawet dzialki nie kupilam :-?

https://forum.murator.pl/topic/22455-od-czego-zaczac/#findComment-398050

To zależy jak dokładnie skompletujesz dokumenty potrzebne do pozwolenia. Jeśli będą kompletne i sporządzone bezbłędnie, to dostaniesz szybko, jesli bedzie sporo poprawek i braków, to będą Ci kazać uzupełniac w nieskończoność

Weź dobrych projektantów przyłączy, a najlepiej zleć jakiemuś biuru, które sie tym zajmie kompleksowo, tylko spisz z nimi umowę.

https://forum.murator.pl/topic/22455-od-czego-zaczac/#findComment-398948