Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Projekt ciekawy. Tak na gorąco sugeruję, by rozważyć w ramach adaptacji znalezienie miejsca na dodatkową łazienkę na poddaszu - w projekcie jest jedna wanna na 5 osób, a pod schodami na parterze prysznic się nie zmieści z uwagi na skos płyty schodowej. Sugerowałbym zaprojektowanie łazienki dostępnej z sypialni małżeńskiej w miejsce garderoby; garderobę zamiast pralni; usunięcie bidetu w istniejącej łazience na poddaszu, przesunięcie ścianki przy kominie w kierunku miski sedesowej i zagospodarowanie tego miejsca na małą pralnię.

Podoba mi się część dzienna, obsługa tarasu kuchni duże przeszklenia (ale to będzie dość kosztowne). Ogólnie dom jest dobrze dopasowany do południowego wjazdu. Lewy bok uważam, że powinien być na zachód, odbicie lustrzane spowodowałoby, że salon popołudniami byłby mało słoneczny.

Minusy - oba prysznice pod skosami. Na parterze to taki raczej schowek na środki i przybory do sprzątania, bo pod 6-7. stopniem jest zdecydowanie za nisko, aby był to wejście pod prysznic. Na poddaszu kolankowa ma 140 cm w łazience i sypialni 3, w pozostałych tylko 102 cm. Pomieszczenia poddasza są ciasne, zważywszy na skos 8, 5 i 4 to będą kliteczki.

Drzwi wejściowe lepiej byłoby otwierać na zewnątrz.

• 1 month później...
My też rozważamy ten projekt tylko w wersji lustrzanej.Działka od południowego zachodu.Pralnię chcemy przenieść nad kuchnię do pomieszczenia nr 8 a zamiast pralni i garderoby pokoik lub duża garderoba.Sypialnię naszą nad garaż,a pokoje dzieci nad salonem.Zastanawia mnie podcień,czy ten pokój nad nim nie będzie zimny?Ściankę kolankową raczej podniesiemy o 1 bloczek.

WITAM,

Niestety działka ma wjazd od południa, stąd taki projekt.

Miro2014

Czemu piszesz niestety?:) dla nas super.Narożny taras pozwoli posiedzieć zarówno na słońcu jak i w cieniu.Naprawdę nie jest tak źle na działce południowej.My jeszcze rozważamy Dom w idaredach A o ile nie skończy się na projekcie indywidualnym,ale będziemy się wzorować na zdrojówkach i idaredach.

• 1 year później...
Jako, że jestem tu świerzakiem, witam Wszystkich serdecznie. W mojej głowie powstał niedawno pomysł budowy niewielkiego, niedrogiego w budowie domku. Przejrzeliśmy z żoną kilka projektów i od razu zakochaliśmy się w "Domu w Zdrojówkach 3" w wersji lustrzanej. Praktycznie bez żadnych zmian inwestorskich, planujemy go wybudować. Jestem na etapie zakupu działki, dodam, że nie jest to działka mega atrakcyjna, za to w naszej wymarzonej lokalizacji i za bardzo przystępna cenę. Działka 9,4 ara, narożna, o dosyć nieregularnym kształcie. Ale najzwyczajniej w świecie spodobała nam się i postanowiliśmy ja kupić ;) Wrzucam jedną z opcji usytuowania domu na działce. Proszę o ewentualne rady. Jestem trochę ograniczony, gdyż, działka niewielka, linie zabudowy - od południa 6m, od zachodu 8m. Nie lubimy bardzo nasłonecznionych części dziennych, wiec lokalizacja salonu, kuchni i tarasu, od strony północno - wschodniej, jak najbardziej nam odpowiada. Droga widoczna na mapce to asfalt, ale faktyczny wjazd, będzie realizowany z drogi utwardzonej od strony południowej. Co myślicie o działce i usytuowaniu ? usytuowanie.jpg Edytowane przez kuba8815

• 1 year później...

Też w oko wpadły nam Zdrojówki, jesteśmy już po zmianach, na moje oko to raczej już projekt bardziej indywidualny niż oryginalne Zdrojówki ale motywem przewodnim były właśnie Zdojówki :)

Domek będziemy budować na płycie fundamentowej, cała inwestycja sposobem gospodarczym czyli plan siedmioletni :/

Pokrótce zmiany :)

Na dole:

- garaż szerszy i dłuższy niż w oryginale (było 19 m2 jest 27 m2)

- zlikwidowaliśmy całkowicie podcień aby mieć większą jadalnie i salon (było 25 m2, jest 33m2)

- łazienkę powiększyliśmy aby zmieścił się prysznic (było 2,26 m2, jest 4 m2)

- zlikwidowaliśmy a raczej przenieśliśmy spiżarkę pod schody, dzięki temu powiększyliśmy kotłownię (paliwo stałe) (było 4,39 m2, jest 8,45 m2)

- likwidacja kominka co za tym idzie też jednego komina i kilka innych typu przesunięcie belki stropowej, dodanie jednego okna itp

Na górze zmiany:

- dodaliśmy w środkowym pokoju lukarnę aby mieć jeden pokój na poddaszu z prostymi ścianami

- poszerzenie korytarza o 10 cm

- strop nad garażem na jednakowym poziomie z pozostała częścią

- w każdym pokoju dodaliśmy okno dachowe + w łazience i w pralni

- przesunęliśmy kilka ścianek o kilkanaście cm aby drzwi do pokoi otwierały się "lepiej" :) i kilka innych drobiazgów

Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę i cóż, trzeba będzie zaczynać :)

Woda już jest, prąd w przyszły piątek, kanalizacja jest problem, gdyż w drodze mam kanaizację tłoczną i nie chcą mi wydać zgody na przydomową oczyszczalnie z rozsączeniem (działka 0,3ha więc jest gdzie zrobić rozsączenia)