Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rezygnacja z budowy komina

Fleszu1

Recommended Posts

A co na to przepisy? nadzór? odbiorą mi instalację? można zakończyć komin i wypuścić spaliny poniżej okapu dachu?

mimo, że to bardzo tanie rozwiązanie (odpada koniecznośc budowy komina, fundamentu, wykończenia i obróbki na dachu) to nie jest chyba powszechne ? nie spotkałem się z takim kominem na zywo.

Jakie są tego minusy?

A co na to przepisy? nadzór? odbiorą mi instalację? można zakończyć komin i wypuścić spaliny poniżej okapu dachu?

mimo, że to bardzo tanie rozwiązanie (odpada koniecznośc budowy komina, fundamentu, wykończenia i obróbki na dachu) to nie jest chyba powszechne ? nie spotkałem się z takim kominem na zywo.

Jakie są tego minusy?

Rozwiązanie zgodne z przepisami pod warunkami: 0,5 m od okien, rozalitów i dla kotła kondensacyjnego o mocy nie większej niż 21 kW.

Jeżeli masz blisko do podbitki /np. mniej niz 0,5 m/ to komin wypuszczasz 10 - 15 cm poza jej obrys. Nie ma ograniczeń długości. Temperatura wychodzących spalin nie przekracza 65-70 st.i to tylko wtedy gdy kocioł pracuje pełną mocą. Spaliny to głównie para wodna, a ilość kondensatu pomijalnie mała. Został w kotle.

Jak komin dłuższy można go podpiąć do podbitki, aby siedział stabilniej.

Rzadko spotykane bo

- inwestorzy nie wiedza o takim rozwiązaniu,

- zanim podejmą decyzje o wyborze źródła ciepła budują tradycyjny komin,

- nie wiedza na etapie budowy jakiej mocy zastosują kocioł,

- nie rzuca się w oczy,

- nie wszyscy mają kotłownię granicząca ze ściana zewnętrzną,

- ....

Minusy to ograniczenia o których napisałem wyżej, wynikające z przepisów. Innych brak.

Możesz przez strop i dach.

Możesz też tak.

http://m.budujemydom.pl/images/6/2/7/134627-1017d.jpg

Tu akurat jest komin do kotła na paliwo stałe. Pokazuję możliwe rozwiązanie.

Oczywiście nie potrzeba takich wysokości.

Edytowane przez Greengaz
dopisek pod obrazkiem

Mam tak w budynku biurowo-magazynowym , wszystko dobrze... no chyba ze wieje prosto ze wschodu.

Z ciekawości.

Chodzi o ścianę, czy podbitkę i jakie długości komin.

U znajomych na podbitce drewnianej ani śladu i to samo na ścianie, tyle że końcówka wystaje z 10 cm poza rynnę /25 poza podbitkę/ i z 70-80 cm od ściany. Rura przebiega ok. 40 cm pod podbitką.

Kocioł 20 kW.