Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie murłaty

peter 7474

Recommended Posts

Witam , bardzo proszę o uwagi.

1, Tak wykonane ocieplenie murłaty jest prawidłowe ? Chodzi oto czy takie szczelne zamknięcie drewna w styro będzie ok.i czy papa zastosowana do izolacji przeciwwilgociowej pod murłatą może wchodzić w reakcje ze styro,

pozdrawiam

pp

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez peter 7474

Styropian do dachu .. a później wełna .. nie rób tak że styropian dasz pod blachę ..a pod będzie wełna.

Styropian jako materiał o większym oporze dyfuzyjnym musi być od "środka .. a wełna od zewnątrz - jeśli chodzi o połać dachu.

Chyba że masz wylewane stropy żelbetowe podddasza, to otul murłatę styropianem jak na rysowałeś ..

będzie to poprawne przy stropach żelbetowych..

przy poddaszu wełnianym nie .

Wielkie dzięki, skosy są żelbetowe więc murłat obłoże styropianem szczelnie.

Może jeszcze doradzicie jak w takim razie ocieplić ścianę szczytowa ponad skosami z zewnrz wiadomo styro do górnej granicy krokwi i od góry a czy od środka też przykleić styro ,a może dwa pierwsze rzędy ściany szczytowej przemurować jakimiś pustaczkami izolacyjnymi izomur czy jakoś tak.

nie wiem czy zrozumiale to napisałem ,jeżeli będą jakieś wątpliwości to postaram się narysować o co mi chodzi.

• 3 months później...

Witam ,bardzo proszę znawców tematu i od razu przepraszam że zadaje być może dla nie których banalne pytania ale sam buduje swój domek a z budownictwem mam nie wiele wspólnego.

1.Na krokwiach będzie nadbitka czy ocieplając ścianę dojechać styro do nadbitki czy pozostawić jakąś szczelinę wentylacyjną ,jeżeli tak to jak ją zabezpieczyć przed nie "chcianymi gośćmi".

pozdrawiam