nowy122 24.11.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam, sytuacja wygląda następująco: 100m wodociągu PE 225 i na końcu wpięty jestem ja rura fi 32.Woda jest tak zapowietrzona, że strzelają krany a nalewana do czajnika jest biała. Są problemy bo strzelają krany i pompa cyrkulacyna CWU buczy. Gdy wodociągi przepłujką sieć jest tydzień spokoju, potem problem wraca. Co można by zainstalować za wodomierzem aby wywalić to powietrze ?Czy separator powietrza się sprawdzi ? Czy są one tylko dedykowane do ciepłewody C.O Co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Wychwytywacz powietrza/separator, jak dobry - to się sprawdzi.Da się znaleźć taki co w wodzie użytkowej zadziała.No, taki co nie zardzewieje i wody nie zabarwi na rudo (niegroźne ale smutno wygląda żur lejący się z kranu). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.11.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam, sytuacja wygląda następująco: 100m wodociągu PE 225 i na końcu wpięty jestem ja rura fi 32. Woda jest tak zapowietrzona, że strzelają krany a nalewana do czajnika jest biała. Są problemy bo strzelają krany i pompa cyrkulacyna CWU buczy. Gdy wodociągi przepłujką sieć jest tydzień spokoju, potem problem wraca. Co można by zainstalować za wodomierzem aby wywalić to powietrze ? Czy separator powietrza się sprawdzi ? Czy są one tylko dedykowane do ciepłewody C.O Co robić ? 50L zbiornik hydroforowy ocynkowany badz ze stali kwasowej z zamontowanym na górze dobrym automatycznym odpowietrznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Tam od razu 50 litrów...5 starczy.A jak dobry to 1 litr. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 25.11.2016 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam, dzięki za zabranie głosu. Ale jak to wykonać Panowie ? Za licznikiem robię trójnik i do jednego przyłącza wpinam zbiornik hydroforowy i odpowietrznik do zbiornika ? A może gotowy separator ? Jeśli tak to jakiej firmy, jaki model ? Rury za licznikiem mam calowe 1 ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.11.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam, dzięki za zabranie głosu. Ale jak to wykonać Panowie ? Za licznikiem robię trójnik i do jednego przyłącza wpinam zbiornik hydroforowy i odpowietrznik do zbiornika ? A może gotowy separator ? Jeśli tak to jakiej firmy, jaki model ? Rury za licznikiem mam calowe 1 ". Ja zaproponowałem zbiornik hydroforowy, bo one maja wejście i wyjście jakieś. Czyli woda przebywa w nim pare chwil (tym dłużej im większy zbiornik). Bąbelki zdążą sie ulotnić do góry zbiornika, gdzie zadba o nie odpowietrznik. Zamontowanie na trójniku takiego zbiornika, nie spowoduje że woda bedzie wpływałą do zbiornika - zbiornik będzie se pełny i już.. Jakieś bąbelki przez ten trójnik do góry siłą wypory uciekną, ale czy wszystkie tego nie wiem. Będzie to wtedy tak samo skuteczne jak odpowietrznik zamontowany bezpośrednio na trójniku. Separatory działaja raczej na takiej samej zasadzie. Jak sa skuteczne i ile powietrza usunał - tego Ci nie potrafie powiedziec. Raczej beda tansze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.11.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 http://www.instsani.webd.pl/images/odpow19.jpg Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts