atosia 25.11.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam, nie udało mi się znaleźć nigdzie podobnego tematu, więc zakładam nowy. Czy ktoś z Państwa „jest posiadaczem” bramy garażowej elewacyjnej – bramy garażowej obłożonej płytami elewacyjnymi i zechciałby się podzielić swoim doświadczeniem? Front domu chcę mieć obłożony właśnie takimi płytami – bramę garażową również – tak, żeby była zintegrowana z elewacją domu i niewidoczna. Garaż ma być na 2 samochodu, więc brama do tego ma być szeroka – na 5 metrów. Wiem, że Hormann robi takie bramy uchylne do samodzielnego wypełnienia....ale powiedziano mi, że taka brama to masakryczna utrata ciepła w garażu, bo dostaje się sam szkielet, na to idzie właśnie płyta elewacyjna, która ma max 12mm i nawet jak się da ocieplenie to na max 2mm. Brama ma mieć 5 metrów i efekt może być taki, że owszem elewacja ładna ale w garażu wieczna zima (mimo ogrzewanej podłogi) i astronomiczne rachunki za ogrzewanie (no bo garaż częściowo w bryle domu i nawet większa izolacja ścian garażu nic tu nie da). Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i komentarze osób, które mają ogarnięty temat garażowych bram elewacyjnych i mają już jakieś doświadczenie z nimi związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 26.11.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Jest owszem ale brama uchylna to nieporozumienie , jest jeszcze brama segmentowa arl . HPL jest jednak ciężkim materiałem , chyba za ciężkim . Brama dobrze znosi wagę drewna czy spieków ( do ok 11 kg max m2 ) Koszt samej bramy 19000 ale warto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atosia 26.11.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Dziekuje za informacje. Uchylna odpada wiem. A na segmentowej (nawet jak zamienie hpl na spieki) i tak musze miec przetloczenia poziome na srodku bramy, wiec opcja pionowych paneli odpada....tak mi powiedziano. Faktycznie tak jest? Kolejna kwestia - czy nie jest tak, ze przy segmentowej bramie- ona nie bedzie zlicowana z elewacja tylko standardowo cofnieta do tylu? Edytowane 26 Listopada 2016 przez atosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 26.11.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Segmentowa brama do samodzielnego wypełnienia ALR jest zlicowanana z elewacją .Obłożenie w pionie oczywiście odpada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 22.10.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Przegapiłem wątek. Mam bramę ARL Hormanna zlicowaną z elewacją i obłożoną drewnem. Opis i zdjęcia w dzienniku (na 9 stronie - link w stopce). Brama uchylna w ogóle nie nadaje się do ogrzewanych garaży. Jedynym znanym mi rozwiązaniem jest właśnie Hormann ARL. Koszty zależą od wagi obłożenia, wielkości otworów i kilku innych parametrów. Mnie wyszło nieco taniej, niż CZARNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzakx 19.10.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Dlaczego brama uchylna nie nadaje się do garażu ogrzewanego?Czy na pewno nie istnieje sposób na ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts