Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na południowym stoku

Recommended Posts

jkmp Ja na szczecie mam montażystę który nie robil zbyt dużego problemu ale podobno potrzebne sa jeszcze jakieś kotwy (200zł). Tylko mam problem właśnie z wielkością otworu. jam mam 2,5m. Jutro rano umówiłem sie z montażysta na pomiary toi się dogadam dokładnie jak mogło by to wyglądać. Tylko cały czas się zastanawiam czy warto? Czy straty przez ten słup słabiej ocieplony będą aż tak znaczne?

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dylemat ze ściankami działowymi.

W zasadzie instalator okien mi zasugerował że będzie problem z akustycznością przy obecnym usytuowaniu drzwi do "kotłowni". A mianowicie obecnie jest tak:

1.JPG

I drzwi do kotłowni sa niebezpiecznie blisko do drzwi sypialni.

Można zrobić tak:

2.JPG

Ale robi się dość dużo drzwi w wiatrołapie i mało miejsca do wykorzystania na ewentualne szafy.

I trzecia opcja:

3.JPG

Tyle że znowu mamy dużo drzwi wiatrołapie i do tego powiększamy wiatrołap. No i mamy węższe przejście do salonu.. Jakieś sugestie?

Mam dylemat ze ściankami działowymi.

W zasadzie instalator okien mi zasugerował że będzie problem z akustycznością przy obecnym usytuowaniu drzwi do "kotłowni".

Będziesz miał coś hałasującego w tej kotłowni, a w zasadzie pompowni oprócz pompy? Pompa ciepła pracuje jak starsza lodówka, u mnie wentylatory z Kinetica250 pracujące powyżej 50% generują większy hałas.:wiggle:

nass Tak jak zauważyłaś będzie PC i miał być rekuperator. Zawsze to jakiś hałas. Pewnie w dzień niezauważalny ale w nocy..... Po za tym przy WM powinny być otwory lub podcięcia w drzwiach wewnętrznych a to też nie sprzyja zatrzymywaniu hałasu.

Może jednak zrobić wejście od garażu?

4.JPG

• 2 weeks później...

ufbufkruf jeśli masz na myśli ta środkową ściankę to chce tu zrobić drzwi przesuwne chowane w siane wiec muszę cześć ściany wykonać z KG. Dam nad całością później nadproże i pod nim zrobię miejsce na wsunięcie sie drzwi.

Taki mam na razie plan ale do tego jeszcze daleko. Dzięki za spostrzegawczość.

• 1 month później...

Ech czas wrócić z odmętów 2 strony. Generalnie nie działo się zbyt wiele bo moja stara dobra viki odmówiła posłuszeństwa i stoi w warsztacie od dwóch tygodni. Niestety pompa wiec zaboli po kieszeni. Ale zanim autko padło prawie udało się skończyć ścianki działowe. Zabrakło 30 pustaków ale już nie miałem czym ich przywieść...

Parę zdjęć:

IMG_20171209_173721.jpg

IMG_20171214_190605.jpg

IMG_20171216_173210.jpg

IMG_20171216_173214.jpg

No i w związku z tym że mam trochę więcej czasu rozważam różne opcje ustawień w łazience. Poniżej kilka opcji. Może koś coś doradzi.

1 3.jpg

2 1.JPG

3 2.JPG

Dodam że trójka to mój faworyt ale (tak jak 2) wymaga przesunięcia odpływu. Generalnie do zrobienia. Ściankę bym zrobił na poziomie geberitu, zawszę to jakieś oddzielenie.

Nie wiem jeszcze jak z otwartą kabiną, wstawiona jest 1,4m wiec dość szeroka, mam nadzieje że nie będzie za mocno chlapać przy tym wymiarze. Wszelkie opinie mile widziane.

Jak dla mnie to żadna opcja nie jest najlepsza ;) ta 3 jest w miarę, ale ta pralka zasłaniająca ubikator to lipa. Wstaw pralke obok umywalki i koniecznie zrób zabudowe! a najlepiej jeszcze z drzwiczkami, możesz też zrobić szafkę nad pralką w słupku. Przykładowe zabudowanie pralki poniżej, albo poszukaj tutaj

http://mieszkajmilo.pl/wp-content/uploads/9-B-Medium.jpg

EDIT: aha i jeszce tą drabinkę zrob na miejscu pralki, na wyjściu z pod prysznica żeby tam ręczniki trzymać/wieszać.

Dzięki za wypowiedzi.

sebcioc55 dobrze, że wspomniałeś o zabudowie. Kiedyś o tym myślałem a jak przyszło co do czego to mi wypadło z głowy. Po krótkiej dyskusji z żona pójdziemy w tym kierunku tylko za geberitem będzie przerwa i przyrznic zamiast wanny:

9811-zabudowa.jpg

Pralka w rogu zabudowa i obok geberit. Powinno byc ok. Co do drabinki to zostaje zgodnie z wariantem 3 ale na ścianie obok prysznica dam jakiś wieszak. Generalnie chce zrobić graną ścianę w obrębie prysznica ale to jeszcze nic pewnego muszę zgłębić ten temat.