walec7_7 21.02.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dzieje się Już kabelki rozkładasz, 72 pola to dość skromnie, masz jakiś plan działania/rozpiskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 22.02.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Cześć. Gratuluję postępów. Też kupiłem rozdzielnicę od tego samego producenta tylko, że 5x18. Mi dał dwie listwy ale krótkie. Dobrze, że razem z kablami kupiłem dodatkowe listwy. Mam do Ciebie pytanie. Odrutowałeś wiązary od dołu. Powiedz mi po co? Czy wełna nie może leżeć na karton-gipsie? Pytam bo jestem na podobnym etapie budowy co Ty a i wiele rozwiazań i technologii mam podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 22.02.2018 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Dzieje się Już kabelki rozkładasz, 72 pola to dość skromnie, masz jakiś plan działania/rozpiskę? Czy skromnie to nie wiem, wydaje mi się wystarczająco. Domek mam raczej nieduży:) Nie wiem czy będzie dobrze widać ale poniżej rozpiska: Jak widać jeszcze trochę luzu jest Edytowane 22 Lutego 2018 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 22.02.2018 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Cześć. Gratuluję postępów. Też kupiłem rozdzielnicę od tego samego producenta tylko, że 5x18. Mi dał dwie listwy ale krótkie. Dobrze, że razem z kablami kupiłem dodatkowe listwy. Mam do Ciebie pytanie. Odrutowałeś wiązary od dołu. Powiedz mi po co? Czy wełna nie może leżeć na karton-gipsie? Pytam bo jestem na podobnym etapie budowy co Ty a i wiele rozwiazań i technologii mam podobnych. Dzięki. Faktycznie jesteśmy na podobnym etapie (czasem zaglądam do Ciebie) tylko Ty masz już okna... Odnoścnie rozdzielni to a niestety kupiłem tylko 4 krótkie dodatkowe listwy ale to sobie uzupełnię jak będę ją składał. Co do drutowania to koszt w zasadzie żaden, a jakoś nie pasowało mi kładzenie wełny bezpośrednio na ruszcie i plątaninie kabli z rurkami od WM wiec zrobiłem. Nie mam jakiegoś konkretnego powodu po prostu wydaje mi się to trwalsze więc nie podpowiem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 22.02.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Ja tą fabryczna listwę toru N pociąłem na kilka mniejszych i teraz dla każdego RCD mam wydzieloną listwę na ok 8 obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.02.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Łączenie obwodów zew. z takimi rzeczami jak bojler, rekuperator czy kotłownia to niezbyt dobry pomysł.Gniazda na zew. mogą wywalać różnicówkę i wówczas wszystko siada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.02.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Chyba się pospieszyłeś z tym drutowaniem. Układanie wełny teraz to będzie masakra.Na strychu masz kratownicę więc cięcie wełny raczej na dole. We dwójkę było by znacznie lepiej w takim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 22.02.2018 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Daniellos Właśnie po to kupiłem 4 osobne listwy na szynę. Chciałem je dać obok różnicówek i porozdzielać N ale długa listwa do PE by się przydała. aiki Gniazdka zewnętrzne w zasadzie planuje tylko na tarasie 9pod dachem) ale słuszna uwaga. Zamienie ten obwód z gniazdami w garażu. Mniejsze straty jakby coś wywaliło. Z wełną nie będzie problemu. Zapomniałeś że mam stryszek 2x3x16m:cool: Więc cięcie na górze. Jak już kupie wełnę to wrzucę ją po prostu w rolkach na góre, potne i poukładam między wiązarami. Żadnego upychania od dołu (sama przyjemność) . Celowo zrobiłem to teraz żeby później nie męczyć się rozciąganiem drutu między kablami i rurami. Dzieki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 26.02.2018 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Z uwagi na niezbyt sprzyjające warunki pogodowe pracuje sobie nad rozdzielnią. Oczywiście zabrakło mi listew do rozprowadzenia wszystkich kabli ale jakiś ogólny zarys juz mam: A tak przy okazji meczą mnie dwie sprawy które będę musiał za jaki czas rozwiązać: 1. Jak ciepło zamontować bramę garażową? Z tego co wiem montowana jest za otworem (od środka). Oczywiście sam otwór docieplę do bramy ale co tam wejdzie? ze 3cm styro? Dla mnie za mało. Wymyśliłem że dodam xps od środka na ścianę i przez tego xps zamontuje bramę. Zawsze cieplej tylko jak rozwiązać dół? Jak dojadę posadzką do bramy to mam mostek. najlepiej było by dać tam xps tylko czy on wytrzyma wjeżdżanie samochodem? ktoś coś takiego analizował? może jakiś przykład. Będę wdzięczny za podpowiedz. 2. Coraz bardziej sie skłaniam ku płytom KG na grzebień zamiast tynków na ściany. Zawsze taniej. Tylko co z połączeniem sufit - ściana? Wcześniej chciałem połączenie ślizgowe robić ale mam od sufitu do posadzki równo 2,6m więc idealnie było by "podeprzeć" sufit płytami ściennymi. Da sie zrobić połączenie ślizgowe na płasko? i czy jest jakikolwiek sens je robić w takiej forrmie?. Może to olać i dać na sztywno? Wszelkie podpowiedzi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.02.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Styro przy bramie przerabiał Jarek P. Dom w lesie. Połączenie ślizgowe na płasko nie ma sensu. Choć ktoś tak robił. Chyba anonim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.02.2018 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 aiki też mi się wydaje że połączenie ślizgowe na płasko jest bez sensu ale nawet netbet dął na łączenia tylko taśmę i jakoś żyje. Dziennik Jarka kiedyś czytałem ale nie zwróciłem na to uwagi. Chyba muszę do niego wrócić. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 27.02.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Co do dziennika Jarka. Miły noc przy lekturze ponownej była. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129893-Dom-w-Lesie&p=6874701&viewfull=1#post6874701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 27.02.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Ja ma łączenie na płasko i robilem ślizgowe. Ciężko ocenić czy dobrze czy nie. Koszt w zasadzie żaden, a wynik... Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.03.2018 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Instalacja w zasadzie skończona. Oczywiście nie mam zdjęć ale na dniach zrobię. Zabieram się za kanalizację i przy okazji wizyty w lokalnej hurtowni wod-kan nawiną mi sie temat pompy ciepła. Cały czas zakładałem gruntową i wszystko pod to szykowałem ale po rozmowie i kolejnym przewertowaniu forum zaczynam się wahać i coraz bardziej przekonywać do PW. Czy sa tak naprawdę jakieś sensowne argumenty za gruntówką? Wiem że PW będzie kilka zł droższa w utrzymaniu i jednostka zewnętrzna generuje trochę hałasu ale odpada mi rozkopywanie działki pod DZ i koszt DZ. I kolejne pytanie do posiadaczy PC PW, co muszę przygotować pod ewentualny montaż PC. Zakładam że jednostkę zewnętrzną miał bym za ścianą garażu więc muszę zrobić jakieś dojścia przez szerokość garażu jeszcze przed styro i podłogówką. Wystarczą dwie rury fi42?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 18.04.2018 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Jak zwykle na wszystko brakuje czasu. Poniżej kilka fotek z instalacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 18.04.2018 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 cz 2 Obecnie w większości mam już po zdejmowaną izolacje i same kable w gniazdkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 18.04.2018 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Kanaliza już tez zrobiona: są też wykute podejścia pod wode I otwór na wstawienie stelaża w ściane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 18.04.2018 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Mamy tez folie: 0,5 mm więc całkiem porządna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 18.04.2018 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Zrobiłem też maszynkę do cięcia styro: wersja 1: wersja 2 obecnie jest wersja 3 ale nie mam zdjęcia. Generalnie polecam szersze prowadnice do szuflad. Wąskie z wersji 2 niestety szybko sie wyłamują i po cięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 18.04.2018 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) pare zdjęć z układania styro: Obecnie jest cała 1 warstwa i w kilku pomieszczeniach 2 ale oczywiście nie mam jeszcze zdjęcia. Robię tez wodę i na dniach wrzucę jakieś spostrzeżenia. A takie rzeczy można było wycinać maszynką w wersji 1: wersja 2 już takich rzeczy nie potrafi ale za to tnie szybciej i przede wszystkim równiej. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts