Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na południowym stoku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dotarły kabelki:rolleyes: Niby tylko parę metrów kalaba (instalacja do garażu), a ciężkie to... Ciekawe jak ile tego będzie przy całej instalacji do domu.

Swoją droga to skompresowałem projekt. W zasadzie to go całkiem przerobiłem i udało się go znacznie zmniejszyć. Teraz ma 9,5x16m.

Poniżej nowy rzut. Wszelkie sugestie mile widziane.

[ATTACH=CONFIG]377759[/ATTACH]

W ogóle jakiś dzwny ten Twój rzut :) mógłbyś jeszcze na nim zamieścić kierunki świata np na wjeździe do garażu. Ogólnie po co Ci trzecia łazienka/wc ? Te dwa duże spokojnie wystarczą, jak sobie później policzysz ile kosztuje wyposażenie i zrobienie łazienki nie idąc po taniości to się zdziwisz.

W sumie dziwnie to zrobiłeś, nie rozumiem, wejście i garaż koło tarasu, skoro wjazd od południa to musisz pójść na kompromis uważam też że ten pierwszy rzut który wrzuciłeś był dużo lepszy.

Co do łazienki to mieliśmy tej w sypialni na razie nie wykańczać. Miałem ją zostawić na kiedyś ale z drugiej strony po co mi trzy łazienki. może faktycznie zrezygnuje z tej małej.

Co do kierunków świata to mam trochę nędzny program. Musze to jednak w CAD-zie rozrysować (kiedyś). Generalnie wejście jest od południowego zachodu.

Idea wejścia, wjazdu i tarasu z jednej strony ma wyglądać mniej więcej tak:

131_w_projekt_domu_z_weranda__635.jpg

Możesz zaprosić do swojego tematu forumowiczkę Elfir - nie jeden projekt pomogła już "poukładać" tak, żeby miał rędce i nogi :)

Dzięki za info. Już się do Niej odezwałem, może wpadnie.

Tymczasem w środę wybieram się do architekta. Zabieram pomysły i wymagania. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatnia wersja

rzut3.jpg

i mini wizualizacja

wiz.jpg

Edytowane przez Soczek1212

Niestety z architektem się nie spotkałem. Wczoraj byłem u niego w biurze i mimo umówionego spotkania nie zjawił się i do tego nawet nie raczył odebrać telefonu:mad:. Jak tak się to zaczyna to nie chcę wiedzieć co by było na dalszym etapie współpracy. Nie słownym projektantom dziękujemy.

Umówiłem się z kolejnym na poniedziałek. W trakcie rozmowy stworzył pozytywne wrażenie. Logicznie cena projektu indywidualnego zależy od jego złożoności ale i tak są dość atrakcyjne. Zobaczymy w poniedziałek.

Ja jak się orientowałem w cenach mojego projektu indywidualnego to przedział cenowy był dość duży: 4-10 tyś za mój moim zdaniem prosty projekt.

Ale miałem podobną sytuację z projektantem adaptującym. Miał adaptować kupiony gotowy projekt i zmieniac konstrukcję dachu. Albo nie odbierał, albo przesuwał termin. Finalnie się rozstaliśmy. Straciłem przez niego conajmniej miesiąc czasu i budowa wystartowała we wrześniu zamiast w sierpniu :(

• 2 weeks później...

No i jestem po spotkaniu z architektem. Kompetentny, młody i konkretny. Do tego nie boi się nowych rozwiązań i do tego słowny. Aż ciesze się że poprzedni mnie olał.

Na przyszły tydzień ma przedstawić wstępny projekt i dopiero po jego zaakceptowaniu podpisujemy umowę.

Sam zaproponował płytę, chociaż jej nie zakładałem zaczynam brać to pod uwagę.

Do tego utwierdził mnie tylko w moich założeniach. Policzy wiązary montowane na budowie, zaprojektuje pompę ciepła z kolektorem poziomym, policzy OZC, wentylację mechaniczną z rekuperacją i to wszystko za 4500.

Na razie same pozytywne odczucia. Oby tak dalej.

zrobi cały projekt za tyle? W tym bedzie adaptacja do lokalnych warunków z zagospodarowaniem terenu i przygotowaniem do pozwolenia na budowe?

Całość. Wszystkie branże (En, Kanalizacja, woda), zagospodarowanie, dojazdy, konstrukcja (wiązary), WM, PC, podłogówka na całości.

Widać są jakieś plusy mieszkania na wschodnim końcu Polski. Przynajmniej ceny projektu mamy atrakcyjne

jak gościu ogarnięty to się nawet nie zastanawiaj. Sam mógłbym zdalnie współpracować gdyby okazał się solidny i za taką kasę ?!!

Wydaje się solidny. Ma już pierwsza koncepcję ( w weekend zrobił). Mogę dać kontakt na priw ale polecał jeszcze nie będę. Poczekam do PnB.

No i mamy pierwszą koncepcję od architekta. Rozwiązał problem wejścia prosto w salon więc jest dobrze. Chcemy jeszcze żeby jednak powiększył salon kosztem korytarza i rozważamy opcje układu garderobo/łazienki. zostawić przejściową garderobę jak jest w projekcie od architekta czy może jednak dwa wejścia i osobno łazienka i garderoba.

rzut.jpg

Edytowane przez Soczek1212