Soczek1212 08.03.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 A ja mam jeszcze inne spostrzeżenie co do WC i garderoby. Wróć do wersji z prostą ścianą pomiędzy WC a garderobą. Taka kombinowana ściana to najgorsze co możesz sobie zrobić bo po pierwsze masz przekombinowaną łazienkę z ustawieniem ale co gorsza taka garderoba będzie po prostu mniej funkcjonalna. Idź w prostotę znaczy się w PROSTOKĄTY:D Garderoba plus WC. Taki układ pomieszczeń jest po prostu łatwiejszy w budowie, funkcjonowaniu, meblowaniu, rozplanowaniu, kafelkowaniu itp. I wtedy masz prostą sprawę z łazienką. Układ najwygodniejszy jest według częstotliwości używanych "obiektów" w łazience. Zlew , wc, prysznic. Dwie pierwsze pod ścianą w ciągu a prysznic na końcu za szklaną szybą daje głębię łazienki i nie skraca jej. Fotki dla jasności: http://images.adsttc.com/media/images/564d/06c4/e58e/ce8c/4200/0242/slideshow/Website_1.jpg?1447888557 Oczywiście u ciebie jest węziej ale to w niczym nie przeszkadza. I pozornie nie piszę ci o poprawieniu łazienki a o poprawieniu GARDEROBY łazienka to dodatek;) Pozdrawiam Hmmm.... muszę powiedzieć, że pomysł nie głupi. Musze to rozrysować i zobaczyć jak to będzie wyglądać w planie. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 17.03.2017 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Trzeba coś napisać bo spadłem na drugą stronę To tak, mamy geologie i jutro mamy spotkanie z architektem. Dogadamy ostatnie drobiazgi i można robić projekty sieci itd. Mam trochę wątpliwości co do salonu. Czy aby na pewno nie będzie za mały. Zrobiłem małą wizualizacje (meble i kolory jeszcze do edycji Trochę klaustrofobiczne się wydaje.... Edytowane 17 Marca 2017 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.03.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Klaustrofobiczne byłoby z sufitem, a tak jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 17.03.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Klaustrofobiczne byłoby z sufitem, a tak jest spoko. Hmm.... sufit pewnie kiedyś będzie Ale dzięki za opinię. Niby wymiary nie są złe 6x4,5m mogę zrobić 6x5m. Może to tylko moje przewrażliwienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.03.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Mam salon 5,6x4,8=prawie dwadzieścia siedem metrów kwadratowych i mi się mały wydaje, a moja żona z trójką rodzeństwa i kompletem rodziców wychowała się w mieszkaniu 38mkw. Dzisiaj gospodarka daje radę, więc i wybudować i wyposażyć i ogrzać można się nie rujnując, to buduj jak taka wola twoja i ciesz się Waćpan. Aha. Fajne te wizuale łazienek. Najfajniejszy ten z oknem, ale ja okna nie mam, więc wybieram opcję pierwszą od góry, lub drugą od dołu - ktoś tu ewidentnie od kogoś zgapiał. Edytowane 17 Marca 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 22.03.2017 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Byłem w sobotę na spotkaniu z architektem i salon zostaje taki jaki jest. Najwyżej ścianę przesunę i szafy wywalę jak mi się strasznie nie będzie podobało. Ale dzięki Przemek za odp. Skoro już u mnie zawitałeś to mam pytanko. Czy po swoich przejściach z rekuperatorem znowu byś się na to porywał? Mam jeszcze trochę czasu ale kiedyś też myślałem o samodzielnej budowie. Po twoich przejściach mam wątpliwości. Mamy większe problemy, a mianowicie czas. No więc cały "czas" zakładałem, że zacznę robić fundamenty w czerwcu i się może nawet przykryje przed zimą. Tylko żebym się zamkną we wspominanym terminie to dom misi być na zgłoszenie (21 dni) a nie na pozwolenie (60 dni). I w zasadnie jest to całkiem realne tylko na działce mam studnie (5m od granicy) i chciałem dzięki niej nie budować przyłącza wody, a w zasadzie wodociągu (jakieś 130m). Teraz wg. architekta jak potraktuje wybudowaną studnie jako zasilenie do domu to obszar oddziaływa obiektu będzie poza działką czy musi automatycznie być PnB. Jak potraktuję ją jak wodę gospodarczą i nie będzie jej ruszał (wybuduje wodociąg) to teoretycznie zamknę się z obszarem oddziaływania na moich działkach i może być zgłoszenie. Tyle tylko ze ja wodociągu budować nie chcę i zostaje pytanie, czy mogę zaprojektować wodociąg, uzyskać zgłoszenie, a później go nie wybudować, i czy jak go nie wybuduje dostane odbiór budynku do użytkowania. A właśnie co muszę mieć żeby uzyskać odbiór budynku? Ktoś może wie? Gdzieś czytałem, że potrzebny jest dziennik budowy i odbiór kominiarski (nie mam kominów no ale). Coś jeszcze? Edytowane 22 Marca 2017 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 22.03.2017 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 I mamy dobre wiadomości. Dobrze nie skończyłem pisać posta powyżej i zadzwonił architekt. Mam jasność w sprawie studni. Wg Inspektora ze starostwa, nikt nie będzie weryfikował na etapie odbioru czy wykonałem zaprojektowany wodociąg. Czyli projektujemy przyłącze ale podpinamy się do studni. W projekcie piszemy że studnia jest do celów gospodarczy i nikt nie powinien czepić się oddziaływania. W efekcie robimy zgłoszenie i jak architekt wywiąże się z terminów to w połowie czerwca można wbijać łopatę pod fundament:D. Zostało tylko czekać... No prawie bo przed budową muszę skończyć drogę i załatwić prąd ale to wszystko pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dzisiaj bym reku zrobił lepiej, więc na pewno bym nie kupował. Problemem zawsze jest reku w nieizolowanym pomieszczeniu, więc dopóki nie miałem podpiętego GWC to wymiennik zamarzał, a dopóki nie miałem zaizolowanych rur, to zwyczajnie się lało. Mam chęć to przerobić, ale to kiedyś - teraz chodzi super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 23.03.2017 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Hmm... muszę to w takim razie przemyśleć. Niby mam miejsce w pom. gosp. i pewnie bym w nim reku zmieścił ale też planował wynieś go na poddasze nie użytkowe. Sama budowa reku wydaje się w miarę prosta ale po przeczytaniu Twojego wątku naszły mnie wątpliwości. Pożyjemy zobaczymy. A tak z innej beczki ktoś może przerabiał pomysł nie tynkowania ścian z silikatu? Mam wszystkie działówki zamiar wykonać właśnie z silikatu i z uwagi na to że materiał dość równy, zamiast je tynkować czy nawet kleić płyty pomyślałem, że mógłbym je po prostu pociągnąć gładzią i zatrzeć. Są jakieś przeciwwskazania? Będzie to pękać? Wszystkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 23.03.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Ja mam działówki z silikatów i jako amator murowania ściany nie udało mi sie zrobić idealnie równej, tzn bez ząbkowania. Próbowałem już to podrównać taką tarczą: http://domtechniczny24.pl/content/images/Dedra/220/Tarcza-Podwojny-Segment-115-mm-H1208.jpg , ale zostają ślady po szlifowaniu. Chciałbym jedną ścianę zostawić taką gołą, dlatego nie poddaję się jeszzcze i spróbuję szlifowania papierem ściernym. A może zwykłe pomalowanie dałoby ciekawy efekt. To się jeszcze okaże na późniejszym etapie Edytowane 23 Marca 2017 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 23.03.2017 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Dzięki za odp. Czyli się da. Ja bym to zaciągną po prostu gładzią na całości i na to farba. Chociaż sama farba na bloczkach faktycznie może być interesująca. Gratuluje postępów i na pewno będę zaglądał do Ciebie, tylko daj jakieś foto gotowej ściany jak się już zdecydujesz, pomoże w decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 30.03.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Musze się pochwalić i potwierdzić, że kombinacje związane z prądem na działce sie opłaciły. W dniu dzisiejszym Panowie elektrycy założyli nam licznik w skrzynce, a wczoraj podpisaliśmy umowę na dostarczenie prądu do garażu w taryfie G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 05.04.2017 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Zadzwonił dzisiaj do mnie architekt i przekazał mi bardzo złą wiadomość. Pani zajmująca się OZC wyliczyła dla mojego domku kolektor poziomy o powierzchni 826m2. Pompa wyszła jej coś około 8,3 kW wiec przyjęła po prostu najmniej korzystny wariant dla gruntu (10W/m). A miało być tak pięknie a tu połowa działki wychodzi pod kolektor. Jeśli ktoś, ktokolwiek wie jakie parametry gruntu powinno się przyjąć dla zwietrzeliny gliniastej to proszę o jakieś tabele, dane, cokolwiek.. PROSZE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 05.04.2017 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Może ktoś ewentualnie wie na który parametr gruntu należy zwracać uwagę pod kontem energetycznym i wykorzystania go pod dolne źródło. Z tego co wyczytałem to gęstość zwietrzelina ma porównywalną z gliną, jest bardziej spójna i do tego ma większa procentowo wilgotność naturalną (na poziomie 25%). Im dłużej się w ten temat wgłębiam tym bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że zwietrzelina ma lepsze parametry od gliny (przynajmniej jeśli chodzi o dolne źródło). Nawet zakładając porównanie do suchej gliny to mamy coś około 20W z m2 czyli kolektor na poziomie 400m. Zakładałem na poczatku 500-600m wiec było by ok. Pytanie tylko czemu osoba opracowująca OZC założyła 10W? Profilaktycznie? A może nie chciało się szukać i porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.04.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Ile masz kWh/m2*rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 06.04.2017 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ile masz kWh/m2*rok? Dzięki Przemek, że zajrzałeś. Nie mam jeszcze kompletnego OZC do wglądu niestety. Dostałem tylko szczątkowe dane, że przyjęto pompę ciepła o mocy 8,26kW i wyszło około 830m2 kolektora. Generalnie z uwagi na wstępne wyniki, architekt chciał żebym się zdeklarował czy zostajemy przy kolektorze czy idziemy w pompę powietrze-woda. Musze coś więcej wyciągnąć bo i pompa coś spora się wydaje. Szczególnie, że mam około 130m ogrzewanych podłogówką, 20 styro na ścianach, 18 w podłodze i jakieś 35 w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 06.04.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki Przemek, że zajrzałeś. Nie mam jeszcze kompletnego OZC do wglądu niestety. Dostałem tylko szczątkowe dane, że przyjęto pompę ciepła o mocy 8,26kW i wyszło około 830m2 kolektora. Generalnie z uwagi na wstępne wyniki, architekt chciał żebym się zdeklarował czy zostajemy przy kolektorze czy idziemy w pompę powietrze-woda. Musze coś więcej wyciągnąć bo i pompa coś spora się wydaje. Szczególnie, że mam około 130m ogrzewanych podłogówką, 20 styro na ścianach, 18 w podłodze i jakieś 35 w stropie. te 8,3kW to raczej na 2x większy dom niż Twój, już gdzieś kiedyś to zamieszczałem, [źródło] Tabela kaloryczności dla kolektora poziomego http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2011/01/W%C5%82asno%C5%9Bci-termiczne-grunt%C3%B3w.jpg Przeczytaj sobie tekst źródłowy, ja myśle ze spokojnie można przyjąć te 25 W/m^2. Jezeli ta Pani tak wszystko liczy to pewnie i OZC będzie można o kant dupy rozbić Ja mam 109m^2 i projektowe źródło ciepła niecałe 3,5kW.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 06.04.2017 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 te 8,3kW to raczej na 2x większy dom niż Twój, już gdzieś kiedyś to zamieszczałem, [źródło] Tabela kaloryczności dla kolektora poziomego http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2011/01/W%C5%82asno%C5%9Bci-termiczne-grunt%C3%B3w.jpg Przeczytaj sobie tekst źródłowy, ja myśle ze spokojnie można przyjąć te 25 W/m^2. Jezeli ta Pani tak wszystko liczy to pewnie i OZC będzie można o kant dupy rozbić Ja mam 109m^2 i projektowe źródło ciepła niecałe 3,5kW.... Dzieki za link. Tą tabele widziałem tylko ciężko mi się odnieść bo grunt jakiś nadzwyczaj mokry nie jest. Badani były robione na wiosnę to miał 25% a co będzie w np lecie to też nie wiem. Chyba ze mam tą zwietrzelinę traktować jako spoistą z wilgotnością końcową. Planowałem kolektor w granicach 600m i zakładałem, że będzie przewymiarowany dlatego byłem mocno zdziwiony. Co do Pani to niestety branżystka architekta więc pewnie dupochron sobie zrobiła nie OZC. Zakładałem że spokojnie pompa około 6kW wystarczy, a tu ponad 8kW. Podejrzewam że wyszła z założenia, że lepiej przyjąć większa niż później słuchać, że nie daje rady. Tylko co z tym zrobić. Zlecić komus innemu? tylko za co ja płace w takim wypadku.. Najpierw muszę wyciągnąć te obliczenia od archi. Poniżej parametry gruntu z geologi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 25.04.2017 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Właśnie dostałem cześć konstrukcyjna mojego projektu i delikatnie mówiąc jest daleki od moich oczekiwań. Mam wpakowane 10 słupów, w tym dwa w ścianie która przenosi tylko swój ciężar. Do tego belki nad tarasem i oknami dozbrojone po 8xfi16 i 2xfi 12, nie zależnie od tego czy belka ma długość 4mb czy 1,8m. Generalnie bezpiecznie..... A najlepsze kwiatki sa przy projekcie wiązara. Wszystkie elementy mają ten sam przekrój tj 12x20cm. To jest kur... wiązar to jakiś bunkier pancerny. To wszystko pod blachę i oczywiście nie ma znaczenia czy element ma 10m długości czy 2. Ja się może nie znam ale powinno to wyglądać ciut inaczej... Coś czuje że będzie to musiał chyba sam policzyć i mu wyniki wysłać to może coś zmieni. Dodam że wiązar ma tylko jedno skartowanie, też nie wiem dlaczego. Generalnie wspomniałem że dobrze by było zostawić jakieś możliwości przejścia po stryszku ale to nie był podstawowy wymóg, a dostałem przestrzeń jak pod poddasze użytkowe i pancerne przekroje. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.04.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Właśnie dostałem cześć konstrukcyjna mojego projektu i delikatnie mówiąc jest daleki od moich oczekiwań. Mam wpakowane 10 słupów, w tym dwa w ścianie która przenosi tylko swój ciężar. Do tego belki nad tarasem i oknami dozbrojone po 8xfi16 i 2xfi 12, nie zależnie od tego czy belka ma długość 4mb czy 1,8m. Generalnie bezpiecznie..... A najlepsze kwiatki sa przy projekcie wiązara. Wszystkie elementy mają ten sam przekrój tj 12x20cm. To jest kur... wiązar to jakiś bunkier pancerny. To wszystko pod blachę i oczywiście nie ma znaczenia czy element ma 10m długości czy 2. Ja się może nie znam ale powinno to wyglądać ciut inaczej... Coś czuje że będzie to musiał chyba sam policzyć i mu wyniki wysłać to może coś zmieni. Dodam że wiązar ma tylko jedno skartowanie, też nie wiem dlaczego. Generalnie wspomniałem że dobrze by było zostawić jakieś możliwości przejścia po stryszku ale to nie był podstawowy wymóg, a dostałem przestrzeń jak pod poddasze użytkowe i pancerne przekroje. [ATTACH=CONFIG]387490[/ATTACH] załącznik nie działa. Wiązary chcesz robić sam? Jeżeli nie to kazdy producent zrobi Ci taki projekt przed wyprodukowaniem. Te 12x20 to jakaś masakra... u mnie jest 6x20 i poddasze użytkowe z dop. obc. 220kg/m^2 i na dachu dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts