Soczek1212 25.04.2017 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) załącznik nie działa. Wiązary chcesz robić sam? Jeżeli nie to kazdy producent zrobi Ci taki projekt przed wyprodukowaniem. Te 12x20 to jakaś masakra... u mnie jest 6x20 i poddasze użytkowe z dop. obc. 220kg/m^2 i na dachu dachówka ceramiczna. Załącznik skorygowany. Właśnie problem polega na tym że chciałem je robić na budowie. Mam nawet już drewno na pas dolny 6x22 i zakładałem że spokojnie wystarczy, a tu jakieś kosmiczne przekroje... Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.04.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Załącznik skorygowany. Właśnie problem polega na tym że chciałem je robić na budowie. Mam nawet już drewno na pas dolny 6x22 i zakładałem że spokojnie wystarczy, a tu jakieś kosmiczne przekroje... może to trochę chamskie ale pojdz do firmy co robi wiązary i udaj że chcesz u nich kupic wiązary i niech coś zaprojektują i Ci przedstawią (oni to robią za darmo w ramach wyceny). Wtedy będziesz wiedział jak powinno być. Ewentualnie kupisz od nich projekt wykonawczy żeby nie być do końca chamskim A ten co teraz masz to wyrzucisz i niech Ci projektant odda kase albo się dorzuci do grubszych krokwi skoro taki przezorny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 26.04.2017 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Dzieki sebcioc55 za podpowiedz, można powiedzieć, że wpadliśmy na to równolegle bo wczoraj wysłałem zapytanie do kilku firm. Niestety nikt się narazie nie odzywa, może trzeba tam się udać osobiście? Dzisiaj podzwonię. W zasadzie jakby dali dobra cenę to może jeszcze zmienię zdanie i zamówię. Zorientować się nie zaszkodzi, a będę miał jakiś pogląd jak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 26.04.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Cześć. Pokażę Ci moje wiązary, są jeszcze cieńsze niż Sebcia i też leży na nich dachówka. Zrobił mi się gigantyczny strych, bo kąt dachu musiałam mieć 35 stopni. W sumie dobrze się złożyło, mąż sobie planuje zrobić tam męską kanciapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 26.04.2017 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Dzięki mother_nature za podesłany projekt. Ja mam trochę większy rozstaw podpór ale i tak to tylko potwierdza moje przekonanie, że można to znacznie odchudzić. Projekt macie od firmy wykonującej wiązary czy od architekta? Nie mogę doczytać na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.04.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Fajny ten strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 26.04.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Soczek, projekt z firmy, która nam wiązary wykonała i zamontowała. Ale każda firma od wiązarów robi swój projekt, masz możliwość wprowadzenia swoich preferencji typu właśnie ilość wiązarów czy grubość belki. Standardowo jest to 45 lub 60 mm. Na forum jest Kamil budujący z7, wiązary robił sam z ojcem, zerknij sobie do jego dziennika: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243326-Kolejny-Z7-tylko-tym-razem-w-wersji-GL-( Aiki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 26.04.2017 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 mother_nature jeszcze raz dzięki że zajrzałaś do mnie. Dziennik Kamila widziałem wczesnej, zresztą dzięki niemu i kilku innym planowałem wykonać wiązary na budowie. Tylko żeby to zrealizować potrzebuje porządnego projektu, a to co dostałem to jakaś masakra. Suszy mi sie już nawet cześć drewna (pas dolny) właśnie o wymiarach 22x6cm. Zresztą, po przeczytaniu kilku dzienników i przejrzeniu kilkunastu projektów wiązarów ze strony mitek tak bardzo mnie zaskoczył przedstawiony przez konstruktora przekrój 12x20. Zakładam że nie liczył tego jako całość tylko belkę stropu drewnianego i osobno krokwie, jak dla zwykłej więźby. Ma dzisiaj do mnie bezpośrednio dzwonić to zobaczę jak mi to wyjaśni. Ostatecznie jak sie nie dogadam to na pozwolenie pójdzie w tej formie, a ja wiązar wykonam wg. projektu od którejś z firm sprzedających te cuda. A stryszek to faktycznie Wam fajny wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 26.04.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Cześć. Pokażę Ci moje wiązary, są jeszcze cieńsze niż Sebcia i też leży na nich dachówka. [ATTACH=CONFIG]387551[/ATTACH] Zrobił mi się gigantyczny strych, bo kąt dachu musiałam mieć 35 stopni. W sumie dobrze się złożyło, mąż sobie planuje zrobić tam męską kanciapę [ATTACH=CONFIG]387552[/ATTACH] U mnie wygląda identycznie tyle że u Ciebie jest fajniej bo biała membrana wygląda to duuuużo lepiej i jasniej niż moja niebieska ;/ Masz cieńsze bo rozstaw mniejszy i ja nie mam tego pogrubienia na środku ( też obciążenia obliczeniowe chyba inne), które teraz z perspektywy czasu bym jednak dał i nie musiał bym murować jednej warstwy BK która też swoje kosztowała. @Soczek1212 te firmy odrazu Ci odpowiedzi nie dadzą bo pewnie jesteś któryś w kolejce. Zrobienie projektu na szybko to dla wprawnego projektanta 15 min, jeden nawet to przy mnie robił jak przyszedłem w odwiedziny ich programy prawie same to robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 27.04.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Sebcio, a jaką masz rozpiętość tych wiązarów, a w zasadzie ścian (i murłat)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.04.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Sebcio, a jaką masz rozpiętość tych wiązarów, a w zasadzie ścian (i murłat)? 9,40m. Wrzucam też rzut i obciążenia. Sorry Soczek1212 za bałagan ale może coś Ci się przyda http://files.tinypic.pl/i/00895/hgb1zvuqkarx.jpg http://files.tinypic.pl/i/00895/7tyephn9jgur.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.04.2017 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Dzęki sebcioc55 za odpowiedz. Wiem, że w w programie do MES-u takie rzeczy jak wiazar zajmują kilka minut tylko trzeba mieć taki program. A mam wrażenie, po rozmowie z moim konstruktorem, że on to liczy ręcznie i jak dla zwykłej więźby tj. zbiera obciążenia z m2 dachu i liczy nośność przekroju krokwi o długości około 7m, a wiązar rozkłada to zupełnie inaczej. Dodam, że Pan Konstruktor w trakcie rozmowy ze mną schodził z przekroi prętów w nadprożach, co wg mnie świadczy o tym, że nie liczył tego wcale tylko przyjął "na oko". To samo tyczy się trzpieni, założył, że ściana na dł. 16m nie ma żadnego podparcia (sa tylko działówki) i może się przewrócić. Niestety nie udało mi się go przekonać, ze działówki tez w jakimś stopniu usztywniają konstrukcje. Macie u siebie jakieś trzpienie? sebcioc55 u Ciebie coś widziałem ale nie pamiętam dokładnie. Podpowiesz w których miejscach masz trzpienie? jakieś szczególnie narażone na obciążenia czy też artystyczna wizja projektanta? A tak przy okazji jak takie trzpienie odizolować? przecież to mostek cieplny po sam fundament. sebcioc55 przychylam się też do prośby e_gregor . Widziałem go co prawda u Ciebie w dzienniku, że masz cały wiązar o szerokości około 11,5m ale nie pamiętam czy były tam podany jakiś przekrój elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.04.2017 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) sebcioc55 nie ma za co... Na pewno się przyda Dzięki A ile czekałeś na oferty? Miałeś może jakieś konstrukcyjne ściany w środku? Sory za grad pytań ale masz podobny rozmiarowo dom i podobne założenia więc pytam Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.04.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Ja mam słupy w ścianach od ław fundamentowych aż po wieniec stropowy. Najdłuższa ściana ma 12m. Starsze wersje projektu mojego domu słupów nie miały, ludzie się pobudowali i ściany się nie walą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.04.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 mother_nature czyli projektant wpadł na genialny pomysł by się zabezpieczyć? To samo u mnie, tylko ja mam 10 słupów, a u Ciebie widziałem chyba 4. Napisałem Panu Konstruktorowi że chyba wole sobie powiązać działówki do nośnych, niech mi to przeliczy. Może w końcu pokaże jakieś obliczenia bo mam coraz większa pewność, że wymiary, zbrojenie i cała reszta jest robiona na oko. W najgorszym wypadku będę je musiał wykonać, albo dogadam sie z kierownikiem. Tak swoją droga mój Tato budował domy w latach 70-80, jak mu powiem ze mam mieć 10 slupów żelbetowych w parterówce to mnie pewnie wyśmieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.04.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jak masz mieć strop drewniany jako dolny pas wiązarów to może te slupy takie głupie nie sa. Tak abys potem nie spinal ścian linami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.04.2017 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jak masz mieć strop drewniany jako dolny pas wiązarów to może te slupy takie głupie nie sa. Tak abys potem nie spinal ścian linami. Hmm. skoro zdania są podzielone to pewnie przeboleje i zrobię te nieszczęsne słupy, bynajmniej na ścianach które przenoszą obciążenia od dachu. A czy przypadkiem wiązar jako taki, nie ma niwelować rozpychania ścian? Z tego co wiem to powinien on działać jedynie siła pionową na ściany czyli teoretycznie dużo lepiej niż przy tradycyjnej więźbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.04.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Tak, u mnie są 4 słupy.Ale porażka z tym konstruktorem, Ty masz się znać, żeby sobie bubla nie dać wcisnąć?Chyba bym rozwiązała umowę z taką niekompetentną osobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 27.04.2017 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Tak, u mnie są 4 słupy. Ale porażka z tym konstruktorem, Ty masz się znać, żeby sobie bubla nie dać wcisnąć? Chyba bym rozwiązała umowę z taką niekompetentną osobą... Dzięki za wsparcie ale problem polega na tym, ze to branżysta architekta. A sam architekt jest w porządku i nie mam się do czego przyczepić. Korci mnie żeby znaleźć innego konstruktora który bi mi ta konstrukcję przeliczył jeszcze raz. Trochę mi szkoda kasy ale na budowie mogło by się to zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.04.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Rób tak, żebyś Ty był zadowolony. Jak przyjdzie do budowy, to żaden architekt czy konstruktor Ci nie pomogą, zostaniesz sam na placu boju z dobrze lub źle wykonanym projektem. Ja się cackałam ze swoją architekt i miałam cały rok w plecy, na koniec palcem jej pokazywałam co ma poprawiać i gdzie się podpisywać, datownikiem wbijałam daty, żeby szybciej było. Płacisz, to wymagaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts