Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza zima

Adam1982

Recommended Posts

Masz dobrego fachowca który co na to mówi?

A tak swoją drogą to najgorsze jest do pokonania czyli aby nie zamknąć wilgoci w dachu ( pomimo szczeliny wentylacyjnej). Nie wiadomo dom ssz czy już częściowo zamieszkały, częściowo ogrzewany czy nie? Ja bym ocieplał ale stosując pewne zachowania o których Twój wykonawca pewnie wie.Pamiętaj, że teraz jest najwięcej wilgoci w powietrzu.

Cześć

czy są jakieś przeciwwskazania aby zacząć w niedługim czasie ocieplać poddasze wełną ? np. grudzień.

Mam dobrego fachowca, który już ma terminy od wiosny zarezerwowane.

pozdrawiam

adam

Witam,

Za mało informacji. Prace mokre zakończone i wystarczająco "przesezonowane"? Jaki jest przewidywany system wentylacji? I dlaczego WATA?!?!?! :)

Pozdrawiam

SM

Witam

posadzki i tynki były robione w zeszłym roku, w tym roku była robiona tylko elewacja.

Mój wykonawca twierdzi że zima to najlepszy czas, trzeba tylko szybko zamykać folią paroszczelną.

Wentylacja grawitacyjna

Grzać jeszcze nie grzejemy bo nie mam jeszcze przyłącza gazowego. Według PGNiG podłączą mnie do września 2017 -_-

Zdecydowałem się na wełnę ponieważ mam na deskowaniu papę.

pozdrawiam

adam

Witam

posadzki i tynki były robione w zeszłym roku, w tym roku była robiona tylko elewacja.

Mój wykonawca twierdzi że zima to najlepszy czas, trzeba tylko szybko zamykać folią paroszczelną.

Wentylacja grawitacyjna

Grzać jeszcze nie grzejemy bo nie mam jeszcze przyłącza gazowego. Według PGNiG podłączą mnie do września 2017 -_-

Zdecydowałem się na wełnę ponieważ mam na deskowaniu papę.

pozdrawiam

adam

No to nie ma przeciwwskazań do prac ale, dalej, nie łapię argumentu o wełnie. Jaki jest układ i obecny/planowany przekrój dachu?

Pozdrawiam

SM

To źle myślisz. Paroprzepuszczalna narobiła by tylko szkody. Przy piance na deskach nie ma skraplania i wilgoci (bo z czego?). Autorus tak ma i ok. Jan

Jakiś czas mnie na forum nie było, ale widzę że już się zmienił pogląd, i teraz pianka może być na deskach na których jest papa, ok :)

Jakiś czas mnie na forum nie było, ale widzę że już się zmienił pogląd, i teraz pianka może być na deskach na których jest papa, ok :)

W niektórych sytuacjach można stosować piankę bezpośrednio na deskowanie zamknięte papą. Każdy przypadek wymaga indywidualnej oceny. W najczęściej występującym układzie wentylacji/układu dachu/utrudnienia z tytułu trzonów went i okien dachowych, wymagane jest zastosowanie szczeliny wentylacyjnej pod deskami, "uzbrojonej" we wlot i wylot. Z tym, że nie ma tu różnicy między watą i pianką. Wata wymaga jeszcze skuteczniejszego wentylowania bo sama z siebie "wilgotnieje" :p Bez skojarzeń :confused::lol2:

Pozdrawiam

SM

Edytowane przez mat3006

A zdarzyło się komuś „przypadkowo, całkowicie przez nieuwagę” przeczytać co producent piany np. ICYNENE podaje w swojej aprobacie (ETA -08/0018) „Izolacja może być stosowany w konstrukcjach, gdzie nie jest narażona na kontakt z wodą, warunki atmosferyczne, transport dużej ilości wilgoci, kondensację lub długotrwałą kompresję."

W Polsce kondensację międzywarstwową w przegrodach budowlanych wylicza się wg normy PN-EN ISO 13788. Chciałbym zobaczyć taki przypadek gdzie warstwa piany otwartokomórkowej na poszycie z desek pokrytej papą nie powoduje kondensacji :eek:

Witam.

Czytam i czytam i się zastanawiam. Chcę teraz ocieplić strop żelbetonowy na strychu. Folia paroizolacyjna i na to 2x20 wełny. Dom jest już ogrzewany - jakieś 16-18 stopni w domu. Parterówka, poddasze nieużytkowe.

I tu mam pytania:

1. Mogę teraz spokojnie ocieplać, czy lepiej jednak przestać grzać i ocieplać na zimno. Tynki w maju, wylewki we wrześniu, ocieplenie miesiąc temu. trochę więc wilgoci w domu jest.

2. Jak układać wełnę, chciałem druga warstwę z przesunięciem jakieś 30 cm, ale na FM większość poleca na krzyż. Z czego to wynika? Inny układ włókien i jest cieplej? Mi pasuje bardziej z przesunięciem, lepiej się mi to wkomponuje w dach.

3. Coś na wełnę? Strych totalnie nieużytkowy.

Zaczęliśmy, pogoda póki co sprzyja,

Na początek zostało zaimpregnowane drewno Altaixem, W narożach, gdzie przegroda nie pozwala wydostać się powietrzu w szczelinie wentylacyjnej wyżej na strych, zostały nawiercone otwory w krokwiach (wiem że temat już był wałkowany wielokrotnie ale nie wiedziałem o tym wcześniej i pozostała mi tylko a opcja z otworami). Do krokwi zostały przytwierdzone łaty, na łatach zostanie rozpięta membrana wysokoparopszepuszalna, nad którą utworzy się szczelina wentylacyjna.

Na to przyjdą dwie warstwy Rockwoola, a na to aluminiowa folia lakierowana i na końcu dwie warstwy płyt karton-gips.

2016-12-05 11.10.23.jpg2016-12-05 11.21.10.jpg2016-12-06 09.15.01.jpg2016-12-06 09.13.11.jpg2016-12-09 09.13.11.jpg

Edytowane przez Adam1982

• 1 month później...

Witam, pierwszy raz na forum - proszę o wyrozumiałość .

Rozbudowujemy stary dom, wymieniliśmy i podnieśliśmy dach - poddasze ma być do zamieszkania.

Parter jest cały czas zamieszkiwany, wejście na poddasze póki co przesłonięte płytą (docelowo mają być schody), na poddaszu wylane są już posadzki 3 miesiące temu, na razie nie ma jeszcze kaloryferów, dach - blacha - krokwie, folia - ja osobiście chciałabym zacząć już ocieplać to poddasze, ale mąż twierdzi ,że jest za zimno i jak otworzymy ten właz na górę, ciepło z dołu będzie się skraplać i będzie wchodzić w wełnę. :(

Proszę o obiektywną i fachową poradę,.

Witam, pierwszy raz na forum - proszę o wyrozumiałość .

Rozbudowujemy stary dom, wymieniliśmy i podnieśliśmy dach - poddasze ma być do zamieszkania.

Parter jest cały czas zamieszkiwany, wejście na poddasze póki co przesłonięte płytą (docelowo mają być schody), na poddaszu wylane są już posadzki 3 miesiące temu, na razie nie ma jeszcze kaloryferów, dach - blacha - krokwie, folia - ja osobiście chciałabym zacząć już ocieplać to poddasze, ale mąż twierdzi ,że jest za zimno i jak otworzymy ten właz na górę, ciepło z dołu będzie się skraplać i będzie wchodzić w wełnę. :(

Proszę o obiektywną i fachową poradę,.

Otwórzcie wejscie, wnieście wełnę, zamknijcie wejście.

Wełna jest paroprzepuszczalna. Jak w nią wilgoć wlezie, to i wylezie. Po to nad wełną masz membrane paroprzepuszczalną, żeby wilgoć miałą jak z wełny odparować.

Nawet jak wełnę od środka zabezpieczysz folia paroizolacyjną to zawsze coś tam jakimiś dziurami możę wejść.