hook01 13.12.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Czysty prąd czyli elektrownia fotowoltaiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 15.12.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Panowie, to jeszcze dwa słowa ode mnie. Zadzwoniłem do dwóch biur projektów gotowych, w ofercie których są moi faworyci. Okazuje się, że oferta "gotowcow" jest już przygotowana na wytyczne roku 2017, a nawet 2021 też o tym słyszałam. Biura już przygotowują się na nowe warunki techniczne i można kupić gotowy projekt domu spełniający warunki. Znalazłam nawet filmik o zmianach z informacjami co wsadzają do projektów żeby spełniały wymagania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.12.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 też o tym słyszałam. Biura już przygotowują się na nowe warunki techniczne i można kupić gotowy projekt domu spełniający warunki. Znalazłam nawet filmik o zmianach z informacjami co wsadzają do projektów żeby spełniały wymagania: Takie filmy wprowadzają tylko zamieszanie w głowach inwestorów, zastosowanie tylko 15 cm styropianu (jakiego?) nie zapewni Ep=95 kWh/m2*a, to samo dotyczy okien, okna o Uw=1,1 to bardzo słabe okna, one równiez nie zapewnią wymaganego Ep. Tu podano tylko wartosci max które dopuszczaja WT201, z kolei Ep praktycznie wymusza zastosowanie wm z rekuparacją która paradoksalnie nie jest wymagana w WT2017, o czym w filmie nie powiedziano. Co do biur to papier wszystko przyjmie a obliczenia cieplne podane w projekcie czesto mijają sie z rzeczywistoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts