dopiero_sie_ucze 26.11.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Witam, dobieram naczynie wzbiorcze dla instalacji c.o., w której źródłem ciepła będzie pompa ciepła. Problem polega na tym, że nigdzie nie mogę znaleźć, jaka powinna być całkowita objętość solanki (glikolu) w takiej instalacji.. Może ktoś potrafiłby mi w tym pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 26.11.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Całkowita ilość "solanki" zależy od długości, średnicy i SDR użytych rur PE + to co wejdzie do pompy.Ze średnicy (zewnętrznej) i SDR obliczasz średnicę wewnętrzną, następnie liczysz pole przekroju poprzecznego i mnożysz x długość rur.Przypuszczam, że planujesz sam wykonać poziome DZ. Jak duże planujesz wykonać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.12.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Witam ! Większość producentów rur podaje objętość jednostkową glikolu na metr rury [l/mb], wystarczy tylko przemnożyć przez długość/głębokość dolnego źródła plus dodać objętość parownika w danej pompie ciepła i będzie ok. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Naczynie dla solanki dobiera się dla małej różnicy temperatury i ustawia się niskie ciśnienie wstępne.Podczas pracy instalacji objętość cieczy zmniejsza się czy odwrotnie niż w instalacjach grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witam ponownie ! Gdyby ktoś dalej był zainteresowany jak poprawnie policzyć naczynie wzbiorcze to tutaj jest to przykładowo opisane dla kolektora gruntowego oraz sondy gruntowej: Więcej wytycznych projektowych można znaleźć na stronie z dokumentacją techniczną urządzeń Viessmann TUTAJ. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts