Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki impregnat do lica ze steraj cegły do wewnątrz?

Recommended Posts

Witam, pytanie dokładnie jak w temacie - co polecicie?

Niby jest kilka podobnych tematów na forum, ale tyczą się one do ścian z klinkieru albo cegły zewnętrznej, a same impregnaty przeważnie oparte są na jakichś rozpuszczalnikach po których trzeba wietrzyć mieszkanie lub też nadają cegle połysk co mi się nie podoba...

Dodam, że jest to cegła rozbiórkowa i suszy się już na ścianie jakieś dwa tygodnie:

20161027_215829.jpg 20161027_220312.jpg

Edytowane przez shel

A jaka cegła została użyta, znaczy jaka była w oryginale, bo to że teraz jest licowa nie znaczy nic. Impregnat dostosowuje się do cegły. Inny będzie na nienasiąkliwą, inny na nasiąkliwą i tak dalej.

Hmm, dobre pytanie ; )

Specjalistą nie jestem, dlatego przyjmijmy, że średnio nasiakliwa zwłaszcza, że nie znam dokładnego pochodzenia cegły...

Hmmm.... w takim razie przyjmijmy, że idąc na wycieczkę, może w góry ubierz ciężkie buty do łażenia po górach, z tym, że jak pójdziesz na plażę to będzie ups... A poza tym na oko to chłopina w szpitalu zmarł...

Drogi Balto, bardzo dziękuję za odpowiedz, ale nie wiem o co Ci chodzi, nie chcesz/nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie więc nie pisz bez sensu....

Lico zakupione przez internet ze starego budynku przeznaczonego na rozbiórkę - cegły wymieszane tzn. widać, że pochodzą z zewnętrznej jak i wewnętrznej strony ściny (tynk, farba - parz zamieszczone przeze mnie foto), a sprzedający nie potrafi odpowiedzieć co to za budynek (chociażby ile miał lat).

Dodam dla jasności szukam bezzapachowego impregnatu do wewnątrz niedającego połysku!

Problem jest jeden - cegła wewnętrzna potrafiła mieć chłonność na poziomie "grubych" kilkunastu procent i to w tempie który może nie zadziwi gąbki ale niewiele jej braknie. Cegła zewnętrzna powinna mieć około 10 procent, z widełkami od 8 do maks. 12 przy czym zaprawy zalecane przez fachurów mówią o tempie podciągania wilgoci do ca. 60-70 minut. To jest różnica. I to cholerna. Jeśli dasz coś do cegły niskonasiąkliwej - okaże się że ta znacznie chłonniejsza tego nie zauważy, wejdzie i tyle i nic nie będzie. Na odwrót - będzie ups. Bo na odwrót ten patent nie działa albo bardzo słabo.