byggmol 26.11.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Witam otwiera nowy temat w założeniu tylko o tym jak optymalnie ustawić pompę ciepła do pracy w dwóch taryfach.poniżej zebrane posty użytkownika łukasza o tym jak on ma to rozwiązane u siebie, Wątek Panasonic Aquerea jest ciężki do ogarnięcia więc chętnych do opisu ustawień zachęcam do pisania tutaj Edytowane 26 Listopada 2016 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 26.11.2016 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 . kupujesz Termostat bezprzewodowy lub przewodowy i podłączasz do PC - instalator.2. PC przechodzi w tryb Remote - czyli zdalnej kontroli, tzn. załączaniem steruje termostat.3. termostat ma histerezę - ustawiasz np: 0,4 st C i jeżeli o tyle spadnie temp w domu to włączy termostat grzanie i wyłączy po dogrzaniu o te 0,4 a najczęściej 0,5 st C.4. Na termostacie ustawiasz 4 okienka np: 2 tania taryfa 23,0 st C, 2 droga taryfa 22,0 st C. Masz zapewnione grzanie w taniej taryfie chyba że przyjdą mrozy duże, dom w 2-3 dni będzie się wychładzał (tania taryfa nie starczy do zagrzania domu do 23,0 st C) to w końcu zejdziesz do 22,0 st C a dokładnie 21,6 st C i włączy się w drogiej taryfie.*p.s. ja tam polecam w drogiej taryfie mieć mniejszą różnicę niż 1 st od taniej. By się o ten 1 st nie musiało wychładzać.5. Na PC ustawiasz Mode: Heat. Czyli, zawsze gotowe do grzania domu.*"Błędem" jest ustawienie Hat+Tank bo wtedy PC faktycznie heat czyli grzanie domu robi wg. termostatu, ale już tank grzeje wg. potrzeby czyli wtedy gdy spadnie zadana temperatura czyli histereza dla CWU i może być to droga taryfa. Jak masz duży zbiornik na CWU to spokojnie możesz grzać tylko w taniej taryfie x2 CWU i ciepłej wody nie braknie - by to zrobić:6. Włączasz TIMER! Bo na nim ustawiasz sobie okienka 1 lub 2 dziennie: Mode: Heat+Tank. To zapewni Ci, że sterujesz grzaniem CWU w timerze w taniej taryfie. Tego termostat nie robi.7. W PC ustawiasz priorytet CWU zatem jak będzie w timerze wywołane Heat+Tank to PC w pierwszej kolejności nagrzeje CWU a zrobi przerwę na Heat i po nagrzaniu CWU wróci do Heat.Błędem jest w Timerze ustawienie samego Tank na 2x po 1h dziennie bo czasem wystarczy dogrzać CWU 2x 30 min a czasem 1 raz 45 min a po zakończeniu grzania CWU będzie PC stała i nie grzała domu w taniej taryfie. Mając Heat+Tank po nagrzaniu CWU wraca od razu do Heat a jak nie grzeje CWU to cały czas grzeje dom.8. Timer jak jest włączony to jest napis Timer. Domyślnie nie ustawiamy w timerze OFF bo to jest wyłączenie! Nowy zapis znosi stary. Zatem np: 13.00 ON Heat+Tank (grzanie domu i cwu) 14.00 On Haet czyli samo grzanie jak termostat da sygnał. I tak jeszcze raz na grzanie CWU w nocy od np: 22 On Heat+Tank i od 23 ON Heat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.11.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Witaj,a gdzie ten termostat ustawiam tj. w którym pomieszczeniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 27.11.2016 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Termostat powinien być tam gdzie ma mierzyć temp. najbardziej miarodajnie w domu, czyli nie na piętrzę ani nie w salonie bo tam jest najcieplej,podobnie w kuchni, również nie na przeciwko okna w które świeci słońce i podnosi temp U mnie ma być w korytarzu naprzeciwko łazienki na parterze, tam nie ma okien i w teorii powinno to najlepsze miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 27.11.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Zwróć jeszcze uwagę na przeciągi. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Termostat powinien być tam gdzie ma mierzyć temp. najbardziej miarodajnie w domu, czyli nie na piętrzę ani nie w salonie bo tam jest najcieplej,podobnie w kuchni, również nie na przeciwko okna w które świeci słońce i podnosi temp U mnie ma być w korytarzu naprzeciwko łazienki na parterze, tam nie ma okien i w teorii powinno to najlepsze miejsce. U mnie akurat jest właśnie na piętrze, bo tam znalazłem miejsce, które jest najbardziej referencyjne dla reszty domu. Ogólne zasady są takie, że powinien znajdować się z daleka od źródeł ciepła, kominka, okien, drzwi, wylotów wentylacji. Warto kupić bezprzewodowy, wtedy metodą prób i błędów można znaleźć właściwe miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 27.11.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Bez termostatu nie da rady ustawić pompy pod G12w? Niestety nie posiadam takowego. Tylko na krzywej działam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.11.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Bez termostatu nie da rady ustawić pompy pod G12w? Niestety nie posiadam takowego. Tylko na krzywej działam. D. I, z tego co czytałem, nawet łatwiej. Ale ponieważ pompy jeszcze nie mam nie napiszę Ci krok po kroku. Ale na pewno ktoś na tyle uprzejmy się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 27.11.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Teraz mam g11 chętnie bym zobaczył czy po ustawieniu pompy w grzanie tylko po 22:00 w domu będzie komfortowo jeśli chodzi o temp. Niestety mam cienka wylewkę bo na parterze nie więcej jak 5.5cm a na piętrze max 6 (ale były miejsca gdzie było 4.5cm). Dlatego się zastanawiam czy taka akumulacja mi wystarczy. Niektórzy z "tutejszych pompiarzy" mają około 10cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Bez termostatu nie da rady ustawić pompy pod G12w? Niestety nie posiadam takowego. Tylko na krzywej działam. Można ustawić za pomocą timera, ale wtedy masz na sztywno - tzn pompa będzie grzać tylko w tych okienkach np od 1300 do 1500 i tyle. Jak sterujesz za pomocą termostatu, to pompa będzie reagowała na temp wewnętrzną, czyli jeżeli temp spadnie do zbyt niskiego poziomu o 1200 to pompa się włączy o 1200, a jak temp jest OK to w ogóle się nie włączy. Natomiast przy timerze włączy się nawet bez potrzeby i będzie sobie taktować lub w najlepszym przypadku mielić obiegówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 27.11.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Jaki koszt bezprzewodowego termostatu? Bo u mnie już wykończeniowa więc przewodowy nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Jaki koszt bezprzewodowego termostatu? Bo u mnie już wykończeniowa więc przewodowy nie wchodzi w grę. Ja dałem około 300zł za Euroster 2026 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 28.11.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Tak jak pisze map, połączenie termostatu pokojowego i sterowania pogodówką z timerem, to chyba optymalny sposób sterowania PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 28.11.2016 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dzięki map78 za info o termostacie, sam szukam czegoś w dobrej cenie . Co do pracy bez termostata, ja dopiero zacząłem grzać, ale już widzę, że przy takich skokach temp. na zewnątrz co jest typowym zjawiskiem w Polskim klimacie, pompa przegrzewa mi pusty jeszcze dom niemiłosiernie i ten termostat zwróci mi się szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dzięki map78 za info o termostacie, sam szukam czegoś w dobrej cenie . Co do pracy bez termostata, ja dopiero zacząłem grzać, ale już widzę, że przy takich skokach temp. na zewnątrz co jest typowym zjawiskiem w Polskim klimacie, pompa przegrzewa mi pusty jeszcze dom niemiłosiernie i ten termostat zwróci mi się szybko. Co Ty piszesz? przeciez Arturo twierdzi sterowniki i regulatory sa zbedne, ma byc tylko i wyłącznie pogodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 28.11.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 I po co te zaczepki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.11.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Czyżby toksyczny związek ?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 I po co te zaczepki? Po to aby uswiadomic tym którzy twierdzą ze pogodówka wystarczy, i nie chodzi tu bynajmniej o pompy ciepła a o sposób regulacji dla wiekszosci zródeł ciepła. Nie chodzi tez o Artura, o jest tylko przedstawicielem tej grupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.11.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Po to aby uswiadomic tym którzy twierdzą ze pogodówka wystarczy, i nie chodzi tu bynajmniej o pompy ciepła a o sposób regulacji dla wiekszosci zródeł ciepła. Nie chodzi tez o Artura, o jest tylko przedstawicielem tej grupy. To i mnie do tej grupy zalicz. Ja również eksploatuję T-Capa bez użycia termostatu. Mamo oczywiście takowy, nawet z programowalną histerezą 0,1 - 0,5* Używam go jednak wyłącznie w okresach przejściowych. W sezonie grzeje wyłącznie w oparciu o pogodówkę . Jak mi temperatura w domu spada do 22,0*, idę 5 m do ogrzewanej "kotłowni" i podbijam temperaturę zasilania.. SET, SELECT, +1, SET. Działa idealnie, zgodnie z moimi wymaganiami. Ciepło pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 To i mnie do tej grupy zalicz. Ja również eksploatuję T-Capa bez użycia termostatu. Mamo oczywiście takowy, nawet z programowalną histerezą 0,1 - 0,5* Używam go jednak wyłącznie w okresach przejściowych. W sezonie grzeje wyłącznie w oparciu o pogodówkę . Jak mi temperatura w domu spada do 22,0*, idę 5 m do ogrzewanej "kotłowni" i podbijam temperaturę zasilania.. SET, SELECT, +1, SET. Działa idealnie, zgodnie z moimi wymaganiami. Ciepło pozdrawiam Pratchawiec Działac działa i owszem, ale z automatyką ma niewiele wspólnego, ale tak faktycznie to chodzi o te okresy przejsciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts