Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquera -jak ustawić pompę pod taryfę G12w

byggmol

Recommended Posts

Witam otwiera nowy temat w założeniu tylko o tym jak optymalnie ustawić pompę ciepła do pracy w dwóch taryfach.

poniżej zebrane posty użytkownika łukasza o tym jak on ma to rozwiązane u siebie,

Wątek Panasonic Aquerea jest ciężki do ogarnięcia więc chętnych do opisu ustawień zachęcam do pisania tutaj

Edytowane przez byggmol

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. kupujesz Termostat bezprzewodowy lub przewodowy i podłączasz do PC - instalator.

2. PC przechodzi w tryb Remote - czyli zdalnej kontroli, tzn. załączaniem steruje termostat.

3. termostat ma histerezę - ustawiasz np: 0,4 st C i jeżeli o tyle spadnie temp w domu to włączy termostat grzanie i wyłączy po dogrzaniu o te 0,4 a najczęściej 0,5 st C.

4. Na termostacie ustawiasz 4 okienka np: 2 tania taryfa 23,0 st C, 2 droga taryfa 22,0 st C. Masz zapewnione grzanie w taniej taryfie chyba że przyjdą mrozy duże, dom w 2-3 dni będzie się wychładzał (tania taryfa nie starczy do zagrzania domu do 23,0 st C) to w końcu zejdziesz do 22,0 st C a dokładnie 21,6 st C i włączy się w drogiej taryfie.*

p.s. ja tam polecam w drogiej taryfie mieć mniejszą różnicę niż 1 st od taniej. By się o ten 1 st nie musiało wychładzać.

5. Na PC ustawiasz Mode: Heat. Czyli, zawsze gotowe do grzania domu.*

"Błędem" jest ustawienie Hat+Tank bo wtedy PC faktycznie heat czyli grzanie domu robi wg. termostatu, ale już tank grzeje wg. potrzeby czyli wtedy gdy spadnie zadana temperatura czyli histereza dla CWU i może być to droga taryfa. Jak masz duży zbiornik na CWU to spokojnie możesz grzać tylko w taniej taryfie x2 CWU i ciepłej wody nie braknie - by to zrobić:

6. Włączasz TIMER! Bo na nim ustawiasz sobie okienka 1 lub 2 dziennie: Mode: Heat+Tank. To zapewni Ci, że sterujesz grzaniem CWU w timerze w taniej taryfie. Tego termostat nie robi.

7. W PC ustawiasz priorytet CWU zatem jak będzie w timerze wywołane Heat+Tank to PC w pierwszej kolejności nagrzeje CWU a zrobi przerwę na Heat i po nagrzaniu CWU wróci do Heat.

Błędem jest w Timerze ustawienie samego Tank na 2x po 1h dziennie bo czasem wystarczy dogrzać CWU 2x 30 min a czasem 1 raz 45 min a po zakończeniu grzania CWU będzie PC stała i nie grzała domu w taniej taryfie. Mając Heat+Tank po nagrzaniu CWU wraca od razu do Heat a jak nie grzeje CWU to cały czas grzeje dom.

8. Timer jak jest włączony to jest napis Timer. Domyślnie nie ustawiamy w timerze OFF bo to jest wyłączenie! Nowy zapis znosi stary. Zatem np: 13.00 ON Heat+Tank (grzanie domu i cwu) 14.00 On Haet czyli samo grzanie jak termostat da sygnał. I tak jeszcze raz na grzanie CWU w nocy od np: 22 On Heat+Tank i od 23 ON Heat.

Termostat powinien być tam gdzie ma mierzyć temp. najbardziej miarodajnie w domu, czyli nie na piętrzę ani nie w salonie bo tam jest najcieplej,podobnie w kuchni, również nie na przeciwko okna w które świeci słońce i podnosi temp U mnie ma być w korytarzu naprzeciwko łazienki na parterze, tam nie ma okien i w teorii powinno to najlepsze miejsce.

byggmol napisał:
Termostat powinien być tam gdzie ma mierzyć temp. najbardziej miarodajnie w domu, czyli nie na piętrzę ani nie w salonie bo tam jest najcieplej,podobnie w kuchni, również nie na przeciwko okna w które świeci słońce i podnosi temp U mnie ma być w korytarzu naprzeciwko łazienki na parterze, tam nie ma okien i w teorii powinno to najlepsze miejsce.

U mnie akurat jest właśnie na piętrze, bo tam znalazłem miejsce, które jest najbardziej referencyjne dla reszty domu. Ogólne zasady są takie, że powinien znajdować się z daleka od źródeł ciepła, kominka, okien, drzwi, wylotów wentylacji.

Warto kupić bezprzewodowy, wtedy metodą prób i błędów można znaleźć właściwe miejsce.

Teraz mam g11 chętnie bym zobaczył czy po ustawieniu pompy w grzanie tylko po 22:00 w domu będzie komfortowo jeśli chodzi o temp. Niestety mam cienka wylewkę bo na parterze nie więcej jak 5.5cm a na piętrze max 6 (ale były miejsca gdzie było 4.5cm). Dlatego się zastanawiam czy taka akumulacja mi wystarczy. Niektórzy z "tutejszych pompiarzy" mają około 10cm wylewki.

link2jack napisał:
Bez termostatu nie da rady ustawić pompy pod G12w? Niestety nie posiadam takowego. Tylko na krzywej działam.

Można ustawić za pomocą timera, ale wtedy masz na sztywno - tzn pompa będzie grzać tylko w tych okienkach np od 1300 do 1500 i tyle. Jak sterujesz za pomocą termostatu, to pompa będzie reagowała na temp wewnętrzną, czyli jeżeli temp spadnie do zbyt niskiego poziomu o 1200 to pompa się włączy o 1200, a jak temp jest OK to w ogóle się nie włączy. Natomiast przy timerze włączy się nawet bez potrzeby i będzie sobie taktować lub w najlepszym przypadku mielić obiegówką.

Dzięki map78 za info o termostacie, sam szukam czegoś w dobrej cenie .

Co do pracy bez termostata, ja dopiero zacząłem grzać, ale już widzę, że przy takich skokach temp. na zewnątrz co jest typowym zjawiskiem w Polskim klimacie, pompa przegrzewa mi pusty jeszcze dom niemiłosiernie i ten termostat zwróci mi się szybko.

byggmol napisał:
Dzięki map78 za info o termostacie, sam szukam czegoś w dobrej cenie .

Co do pracy bez termostata, ja dopiero zacząłem grzać, ale już widzę, że przy takich skokach temp. na zewnątrz co jest typowym zjawiskiem w Polskim klimacie, pompa przegrzewa mi pusty jeszcze dom niemiłosiernie i ten termostat zwróci mi się szybko.

Co Ty piszesz? przeciez Arturo twierdzi sterowniki i regulatory sa zbedne, ma byc tylko i wyłącznie pogodówka

asolt napisał:
Po to aby uswiadomic tym którzy twierdzą ze pogodówka wystarczy, i nie chodzi tu bynajmniej o pompy ciepła a o sposób regulacji dla wiekszosci zródeł ciepła. Nie chodzi tez o Artura, o jest tylko przedstawicielem tej grupy.

To i mnie do tej grupy zalicz.

Ja również eksploatuję T-Capa bez użycia termostatu.

Mamo oczywiście takowy, nawet z programowalną histerezą 0,1 - 0,5*

Używam go jednak wyłącznie w okresach przejściowych.

W sezonie grzeje wyłącznie w oparciu o pogodówkę .

Jak mi temperatura w domu spada do 22,0*, idę 5 m do ogrzewanej "kotłowni" i podbijam temperaturę zasilania..

SET, SELECT, +1, SET.

Działa idealnie, zgodnie z moimi wymaganiami.

Ciepło pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec napisał:
To i mnie do tej grupy zalicz.

Ja również eksploatuję T-Capa bez użycia termostatu.

Mamo oczywiście takowy, nawet z programowalną histerezą 0,1 - 0,5*

Używam go jednak wyłącznie w okresach przejściowych.

W sezonie grzeje wyłącznie w oparciu o pogodówkę .

Jak mi temperatura w domu spada do 22,0*, idę 5 m do ogrzewanej "kotłowni" i podbijam temperaturę zasilania..

SET, SELECT, +1, SET.

Działa idealnie, zgodnie z moimi wymaganiami.

Ciepło pozdrawiam

Pratchawiec

Działac działa i owszem, ale z automatyką ma niewiele wspólnego, ale tak faktycznie to chodzi o te okresy przejsciowe.