Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

K@mil_ skąd spisujesz "średnią dobową" ?

K@mil_ napisał w innym temacie że pracuje w ciepłownictwie i ma dostęp do danych.

K@mil_ czy to ty jesteś na tym filmiku?;)

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję tym wszystkim, którzy nie maja mnie za kretynkę i próbuja pomóc, mimo, że nie bardzo fachowo pytam i nie bardzo sama wiem co mam w domu

ale mam jeszcze kilka zagwostek i prosze o pomoc - odpowiedzi na pyt bo mam już przestawione na grzenie w godznach 22-6 i 13-16 ( w tych godzinach zadałam temp. 21st na pompie ) a w pozostałym czasie ustawiłam 17stopni. Tryb pracy pompy mam AUTO, ale zastanawia mnie czy wy przypadkiem nie macie włączonej na tryb ECONOM (w którym w czasie obniżonych temp pompa nie właczy się w ogóle, tak jak w AUTO -jak na dworze temp spada)

1. jaki tryb pracy macie włączony ECONOM czy AUTO?

2. jakie macie nastawione temp na pompie tą wyższą i tą niższą jeśli grzejecie w AUTO?

3. czy opłaca się zamontować jakie cudo: http://www.euroster.pl/produkty/regu...r-q7txrxgw/353 ? i czy można go samemu wpiąc do pompy?

jeszcze raz dziękuję

Czy ktoś z forumowiczów będzie tak dobry i pomoże mi skonfigurować pompę pod G12w? Niestety mój instalator ma poważne problemy i niestety teraz nie będzie wstanie mi pomóc. Prosiłbym o jakiś kontakt na priv. Potrzebuje podłączyć sterownik + zaprogramować pracę w godzinach taryfy G12W.

Ale co konkretnie chcesz wiedzieć o ustawieniu PC w dwóch taryfach? Musisz (po)znać swój dom i to jak konsumuje (a przedtem akumuluje) energię cieplną. Możesz mocno podbijać temp. w taniej taryfie i spróbować nie grzać w ogóle w pierwszej. Kwesta 'jak trzyma' temp. dom, jak nisko spadnie temp. wody w układzie -> z jakiej temp. będzie musiała po przerwie w grzaniu gonić PC. Czy nie będzie więcej zużywała, niż puszczenie jej 24h/dobę z obniżeniem KG w drogiej taryfie. Musisz, to przećwiczyć sam, obserwując zużycie i zachowanie się PC -> m.in. ilość defrostów itp. itd.

Pozdrawiam.

Ale co konkretnie chcesz wiedzieć o ustawieniu PC w dwóch taryfach? Musisz (po)znać swój dom i to jak konsumuje (a przedtem akumuluje) energię cieplną. Możesz mocno podbijać temp. w taniej taryfie i spróbować nie grzać w ogóle w pierwszej. Kwesta 'jak trzyma' temp. dom, jak nisko spadnie temp. wody w układzie -> z jakiej temp. będzie musiała po przerwie w grzaniu gonić PC. Czy nie będzie więcej zużywała, niż puszczenie jej 24h/dobę z obniżeniem KG w drogiej taryfie. Musisz, to przećwiczyć sam, obserwując zużycie i zachowanie się PC -> m.in. ilość defrostów itp. itd.

Pozdrawiam.

Każdy mi tu podpowiada, że korzystniej wyjdę jeśli będę korzystał z opcji dwutaryfowej, dodatkowo podobno wygodniej jest mieć sterownik.

Sterownik zakupiłem. W poniedziałek przełączają mnie na dwie taryfy. Dlatego chciałbym ustawić pompę na razie na grzanie tylko w czasie drugiej taryfy.

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem posiadanie sterownika.

Załóżmy: Praca pompy godzinach taniej taryfy, czyli noc + 2 godziny dnia. Jeśli temperatura w domu spadnie poniżej zadanej to sterownik np przełączy pompę w tryb grzania mimo iż np jest godzina 12:00 ?

Edytowane przez link2jack

No to tak ustaw :) TIMERem oczywiście. Plus jeśli masz termostat pokojowy, to tam ustawiasz kaganiec na dolną i górną temp. w domu +/- histereza.

Chociaż jeśli chcesz tylko w II grzać, to samą KG możesz ładować dom.

K@mil_ masz podlicznik dwutaryfowy? Niestety na pompie mam podlicznik jednotaryfowy wiec nie mam opcji sprawdzić ile będzie szło w drogiej...

Jakiego masz sprzedawce energii?

Też mam niestety 1-fazowy podlicznik. Spisuję 2x/dzień jak na razie i mam rozbicie na I i IIT :)

ENEA G12W: 1T - 6.00-21.00 2T - 21.00-6.00 plus całe weekendy od piątek 21.00 do poniedziałek 6.00 plus wszystkie kalendarzowe 'czerwone' święta.

Jakie macie ustawienia histezy?

Edit,

Sterownik ustawiony na 4 tryby dnia, tj 6:00-13:00, 13:00-15:00, 15:00-22:00 i 22:00-6:00. Na pompie heat+tank. Timer na pompie nie ustawiony. W tańszych godzinach mam ustawiona temp 22*C a w droższych 20*C. Będzie ok? Czyli cwu cały czas ciepla, a jeśli się okaże że o 20:00 temp spadnie do 19,5 to i wtedy Pompa ruszy w droższej taryfie. Coś poprawić? Sterownik stoi w najbardziej stabilnym temperaturowa pokoju, najrzadziej korzystanym, ale i zwykle o minimum 1stopien chłodniejszym od innych

Jakie macie ustawienia histezy?

Edit,

Sterownik ustawiony na 4 tryby dnia, tj 6:00-13:00, 13:00-15:00, 15:00-22:00 i 22:00-6:00. Na pompie heat+tank. Timer na pompie nie ustawiony. W tańszych godzinach mam ustawiona temp 22*C a w droższych 20*C. Będzie ok? Czyli cwu cały czas ciepla, a jeśli się okaże że o 20:00 temp spadnie do 19,5 to i wtedy Pompa ruszy w droższej taryfie. Coś poprawić? Sterownik stoi w najbardziej stabilnym temperaturowa pokoju, najrzadziej korzystanym, ale i zwykle o minimum 1stopien chłodniejszym od innych

Tak wysoka histereza może nie zapewniać komfortu cieplnego, szczególnie w mrozy, ale z pewnością zagwarantuje pracę pewnie z 99% w taniej taryfie. Pytanie na czym Ci bardziej zależy?

Druga sprawa. Jeżeli masz ustawione cały czas Heat+Tank to pompa po załączeniu najpierw dogrzewa zasobnik CWU a potem CO. Proponuję ustawić "okienka" dla CWU na timerze a pozostały czas pozostawić pompę w modzie Heat.

link2jack;

Asolt przeliczył mi OZC na poziomie 6,5 kW (przy 23*C - chyba za o 1*C za dużo) . Niebawem Airpack 400 - a to się wiąże ze spadkiem zapotrzebowania na energie cieplna obliczeniową rzędu 30 % mniejszą .

Zakup Panasonic TCap 9KW - 1 fazowy czy 3 fazowy ? - wydaje się przesadzony ( uzupełnij stopkę o OZC= 6,5 kW; poproś Asolta - ile będzie wynosić OZC przy zainstalowaniu Airpack 400 ) .

PC będzie miała tendencje do większego taktowania

Edytowane przez Andrzej5101
link2jack;

Asolt przeliczył mi OZC na poziomie 6,5 kW (przy 23*C - chyba za o 1*C za dużo) . Niebawem Airpack 400 - a to się wiąże ze spadkiem zapotrzebowania na energie cieplna obliczeniową rzędu 30 % mniejszą .

Zakup Panasonic TCap 9KW - 1 fazowy czy 3 fazowy ? - wydaje się przesadzony ( uzupełnij stopkę o OZC= 6,5 kW; poproś Asolta - ile będzie wynosić OZC przy zainstalowaniu Airpack 400 ) .

PC będzie miała tendencje do większego taktowania

Przeliczyłem dla 23 bo tak było to ustalone, jezeli trzeba dla 22 to wyslij maila i przeliczę, zaden problem. Zawsze licze do temperatur które podają inwestorzy. Jezeli trzeba zmienic rodzaj wentylacji tez przelicze.

Czy po podłączeniu sterownika na panelu nie powinno być napisu REMOTE ?

pan.JPG

PS. Czy zworka na stykach 17i18 powinna być zdjęta czy nie? Sterownik powinien być podłączony do styku 9 i 12?

Czy po podłączeniu sterownika na panelu nie powinno być napisu REMOTE ?

[ATTACH=CONFIG]375835[/ATTACH]

PS. Czy zworka na stykach 17i18 powinna być zdjęta czy nie? Sterownik powinien być podłączony do styku 9 i 12?

powinno pisac remote - musisz to wlaczyc w ustawieniach:

naciskasz: set + check

pojawi sie: room con

naciskasz: select

strzałka na: yes

i pojawia sie napis remote

Edytowane przez bassior
poprawka

Witam :)

chyba powinnam zadać pytanie jak ustawić dobrze pompę ciepła.

Może zacznę od ustawień które mam tzn.:

Poniedziałek,

program 1: godz. 6 wyłączenie pompy

program 2: godz. 13 włączenie heat + tank

program 3: godz. 15 wyłączenie

program 4: godz. 21 włączenie heat + tank

program 5: godz. 14 włączenie heat

program 6: wyłączenie 0.00 (rozumiem że tu się nic nie dzieje, takie ustawienia już były kiedy ustawiałam timer; )

i tak wygląda każdy inny dzień. Jakieś sugestie jak można zmienić/poprawić powyższe ustawienia?

Mam jeszcze pytanie odnośnie powyższych postów czy sterownik mogę zamontować sama czy musi zrobić to instalator? Doszłam do wniosku że tak będzie wygodniej z zadaniem i regulacją temperatury :(

Poniżej przesyłam informacje z OZC i parametry domu:

OZC:

Normy:

Norma na obliczanie wsp. przenikania ciepła: PN-EN ISO 6946

Norma na obliczanie projekt. obciążenia cieplnego: PN-EN 12831:2006

Norma na obliczanie E: PN-EN ISO 13790

Dane klimatyczne:

Strefa klimatyczna: III

Projektowa temperatura zewnętrzna θe: -20 °C

Średnia roczna temperatura zewnętrzna θm,e: 7,6 °C

Stacja meteorologiczna: Warszawa Okęcie

Grunt:

Rodzaj gruntu: Piasek lub żwir

Pojemność cieplna: 2,000 MJ/(m3·K)

Głębokość okresowego wnikania ciepła δ: 3,167 m

Współczynnik przewodzenia ciepła λg: 2,0 W/(m·K)

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 124,8 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 348,0 m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 5499 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 992 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 6473 W

Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6473 W

Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:

Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 51,9 W/m2

Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 18,6 W/m3

Wyniki obliczeń wentylacji na potrzeby projektowego obciążenia cieplnego:

Powietrze infiltrujące Vinfv: 26,9 m3/h

Powietrze dodatkowo infiltrujące Vm.infv: 0,0 m3/h

Wymagane powietrze nawiewane mech. Vsu,min: 128,2 m3/h

Powietrze nawiewane mech. Vsu: 128,2 m3/h

Wymagane powietrze usuwane mech. Vex,min: 110,0 m3/h

Powietrze usuwane mech. Vex: 128,2 m3/h

Średnia liczba wymian powietrza n: 0,9

Dopływające powietrze wentylacyjne Vv: 325,1 m3/h

Średnia temperatura dopływającego powietrza θv: 8,2 °C

Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790

Stacja meteorologiczna: Warszawa Okęcie

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 183,2 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 40,57 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 11271 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 125 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 348,0 m3

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 325,2 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 90,3 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 116,6 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 32,4 kWh/(m3·rok)

Parametry obliczeń projektu:

Obliczanie przenikania ciepła przy min. Δθmin: 4,0 K

Wariant obliczeń strat ciepła do pomieszczeń w sąsiednich grupach:

Obliczaj z ograniczeniem do θj,u

Minimalna temperatura dyżurna θj,u: 16 °C

Obliczaj straty do pomieszczeń w sąsiednich

budynkach tak jak by były nieogrzewane: Tak

Obliczanie automatyczne mostków cieplnych: Tak

Obliczanie mostków cieplnych metodą uproszczoną: Nie

Domyślne dane do obliczeń:

Typ budynku: Jednorodzinny

Typ konstrukcji budynku: Średnia

Typ systemu ogrzewania w budynku: Podłogowe

Osłabienie ogrzewania: Bez osłabienia

Regulacja dostawy ciepła w grupach: Centralna reg.

Stopień szczelności obudowy budynku: Wysoki

Krotność wymiany powietrza wewn. n50: 4,0 1/h

Klasa osłonięcia budynku: Średnie osłonięcie

Domyślne dane dotyczące wentylacji:

System wentylacji: Nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła

Temperatura powietrza nawiewanego θsu: °C

Temperatura powietrza kompensacyjnego θc: 20,0 °C

Domyślne dane dotyczące rekuperacji i recyrkulacji:

Temperatura dopływającego powietrza θex,rec: 20,0 °C

Projektowa sprawność rekuperacji ηrecup: 85,0 %

Sezonowa sprawność rekuperacji ηE,recup: 59,5 %

Projektowy stopień recyrkulacji ηrecir: %

Sezonowy stopień recyrkulacji ηE,recir: %

Geometria budynku:

Rzędna poziomu terenu: -0,20 m

Domyślna rzędna podłogi Lf: m

Rzędna wody gruntowej: -2,00 m

Domyślna wysokość kondygnacji H: m

Domyślna wys. pomieszczeń w świetle stropów Hi: m

Pole powierzchni podłogi na gruncie Ag: 132,73 m2

Obwód podłogi na gruncie w świetle ścian zewn. Pg: 49,30 m

Obrót budynku: Bez obrotu

Statystyka budynku:

Liczba kondygnacji: 0

Liczba stref budynku:

Liczba grup pomieszczeń: 2

Liczba pomieszczeń: 14

Parametry domu:

1. pow. zabudowy: 153,09 m²

2. powierzchnia parteru: 99,80 + garaż 19,5-nieogrzewany (120 metrów)

3. niezagospodarowane poddasze - 30 m²

4. kubatura: 750,00 m3

5. budynek wykonany z cegły ceramicznej Wienenberger 25

6. Ławy fundamentowe - żelbetonowe , ściany fundamentowe - murowane z bloczków betonowych fundamenty docieplone 8cm styropian do ław, na to naciągnięta siatka, klej oraz do powierzchni gruntu zabezpieczone abizolem

7. budynek docieplony 15 cm styropianem

8. podłogi docieplone 10cm styropianem +wylewka 5cm

9. okna pięcio komorowe firmy VEKA

10. Działka jest przy lesie; w krótkiej opinii geotechnicznej znalazłam że grunt jest naturalny, piaszczysty, rodzimy mineralny w stanie średnio zagęszczonym o wytrzymałości 150kPa .

Na chwile obecną na działce jest nadal prąd budowlany.

Edytowane przez Martas89