Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquera -jak ustawić pompę pod taryfę G12w

byggmol

Recommended Posts

Pratchawiec - grzejesz w dwóch taryfach? Zastanawiam się nad tym sterownikiem - czy rzeczywiście warto wydawać jaką kolwiek kase by działać w dwóch taryfach, czy wystarczą ustawienia na pompie?

W szczególności w stosunku do tego co napisał map:

Można ustawić za pomocą timera, ale wtedy masz na sztywno - tzn pompa będzie grzać tylko w tych okienkach np od 1300 do 1500 i tyle. Jak sterujesz za pomocą termostatu, to pompa będzie reagowała na temp wewnętrzną, czyli jeżeli temp spadnie do zbyt niskiego poziomu o 1200 to pompa się włączy o 1200, a jak temp jest OK to w ogóle się nie włączy. Natomiast przy timerze włączy się nawet bez potrzeby i będzie sobie taktować lub w najlepszym przypadku mielić obiegówką.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To i mnie do tej grupy zalicz.

Ja również eksploatuję T-Capa bez użycia termostatu.

Mamo oczywiście takowy, nawet z programowalną histerezą 0,1 - 0,5*

Używam go jednak wyłącznie w okresach przejściowych.

W sezonie grzeje wyłącznie w oparciu o pogodówkę .

Jak mi temperatura w domu spada do 22,0*, idę 5 m do ogrzewanej "kotłowni" i podbijam temperaturę zasilania..

SET, SELECT, +1, SET.

Działa idealnie, zgodnie z moimi wymaganiami.

Ciepło pozdrawiam

Pratchawiec

Tak jak napisał Asotl, działa, ale jest to swego rodzaju prowizorka i raczej dla Tych co mają czas i zacięcie. Ja w mojej ogrzewanej kotłowni to ostatnio byłem latem;)

Druga sprawa, to inaczej (lepiej) pogodówka radzi sobie w domach takich jak Twój, czy Artura, czyli dobrze izolowanych, z przewidywalną wentylacją i 100% podłogówki, a inaczej w takim mieszanym durszlaku jak mój. U mnie sama automatyka pompy zupełnie sobie nie radzi, a niestety często nie ma mnie w domu przez dłuzsze okresy (marynarz) a żona zupełnie atechniczna;) więc dzięki termostatowi, oczywiście dobrze dobranemu i ustawionemu wszystko działa 100% bez obsługowo przez cały rok.

Pozdrawiam:)

Pratchawiec - grzejesz w dwóch taryfach? Zastanawiam się nad tym sterownikiem - czy rzeczywiście warto wydawać jaką kolwiek kase by działać w dwóch taryfach, czy wystarczą ustawienia na pompie?

W szczególności w stosunku do tego co napisał map:

Kolego logika Ci się kłania lub matematyka a nie pytania na forum

- nie chcesz wydać kasy na termostat z 300-400zł

- chcesz grzać w 2 taryfach dla oszczędności. Może zainwestuj zatem :)

Otóż jak dom jest ciepły a Twój wg. stopki jest (i ma akumulację, nie bój się 4,5-5,5cm posadzki jest ok, ja mam ponad 60% domu w ściennym w 3cm) to z T-Cap i jej zapasem mocy dom idzie 98-100% grzanie w taniej taryfie a skoki temperatury przez 11 msc między grzaniem nocnym a okienkiem popołudniu są rzędu 0,2-0,3 st C w wielkie mrozy może 0,5 st C, pod warunkiem, że nie ma cię w domu - jak jesteś i np: gotujesz to o spadek 0,5 st C temp. trudno.

Sama matematyka jak TCap da mi z 9kW a ja potrzebuję kilka kW to znaczy, że w pół doby TCap da mi odpowiednią moc do nagrzania domu. Sprawdzać wg. OZC.

Skoro tak duży % idzie w taniej taryfie to już przejście z krzywej grzewczej na regulacje czasu pracy Tcap da Ci min 20% mniej zużycia w drogiej taryfie 0,70gr do taniej 0,35 gr, a u mnie 0,27 gr. Czyli 20% u mnie to ok 800kWh taniej o ponad 40 gr. Rocznie oszczędność 320zł. Zatem dobre stertowanie w taniej taryfie jest ekonomiczne pod warunkiem, że dom (izolacja, akumulacja)zapewni ci równą temper. całą dobę.

Czy uda się to z timerem PC. Sądzę, ze średnio, czyli słabo! Kilka - kilkanaście dni w roku braknie PC ten 1-3% ciepła w taniej taryfie i trzeba wyjść w drogą. To pilnuje termostat. Tak byś musiał iść do "pompowni" i włączyć ręcznie grzanie na 2-4h na sterowniku bawiąc się timerem potem to zmieniając. A sterownik Tcap nie jest miły.

Zostaje jeszcze kwestia okresu przejściowego. Tu z kolej można przegrzać dom. I znowu min kilkanaście dni problematycznych na wiosnę i jesień. Do tego termostat daje Ci pewność kiedy PC pójdzie np: w nocy w okresie przejściowym. Np ustawiasz więcej zakresów czasowych i masz pewność że jak trzeba dogrzać 3-4 h to zrobi to np: od 3-7 by podłoga była ciepła na rano a nie od 22 do 2.

polecam termoster eq7. Szybki i przyjazny w obsłudze. Panasonic mógłby się od nich sporo nauczyć jak od innych bo sterowanie ma nieprzyjazne.

p.s. nie znaczy to, że neguję iż ktoś ma dobrze na krzywej grzewczej. Różne domy, różni ludzie, różne odczucia. Zapewniam jednak, że są domu w których czy jedziesz na krzywej z PC czy termostacie to nie czujesz różnicy w temp. i komfortu ale już w rachunkach i owszem. Im dom cieplejszy tym różnica w rachunkach jest mniejsza (pomijam argumenty tych co mają rachunki 400-600zł rocznie i przewymiarowane PC za wielkie kwoty zamiast grzać bezawaryjnym prądem za 1500-1800zł)

Edytowane przez lukasza

Troche mnie uspokoiłeś ;)

Asolt przeliczył mi OZC na poziomie 6,5kw (przy 23*C -chyba za o 1*C za dużo)

Zakupiłem już ten Euroster EQ7...

Niebawem zmieniam G11 na G12W...

jedyne cenne co mogę skorygować do danych to taryfa: Ja mam G12r, czyli 9h prądu w nocy i 3h w dzień. To generalnie 2h więcej niż najpopularniejsza G12, ale pomyślę o G12w w przyszłym roku bo dom zużywa prądu (z kuchnią) ok 3200-3300 rocznie. Wszystko na prąd a CO i CWU to ok 1100zł, zatem "dom" to ok 2200zł.

p.s. ja miałem 5,4 czy 5,6kw przy +22 st.C ale w domu grzałem poprzedni rok do 23,4 a teraz do 23.7 st C (drugi maluch się 2 dni temu nauczył raczkować). Generalnie bez obaw! Reku mam maks proste i niby mało wydajne bo Dospel Otimal 400 (droższego bym nie kupił). W domu pusty komin z klinkieru pełnego przez dach wymiar 0,5x1,2m (pozostałość po planach na gaz i went. grawit. z 2008r) oczywiście zapchany styro, ale jest. Reku na nieogrzewanym strychu. Wg. działu "ocieplenie" i speców od okien, klamek, ciepłych kotw do styro i CIEPŁYCH WKŁADEK O ZAMKÓW to "110%" CO mi "idzie w" ponad 100 metalowych kotw KP6 do rusztu pod elewację z drewna, owym kominem, drzwiami zewnętrznymi gdzie wieje (tak mogę poprawić, ale po co dzieciak ma mocno trzaskać drzwiami? tak sobie lekko popycha i drzwi zamknięte :).

Witam

Generalnie jest tak jak piszesz.

Warto mieć termostat, ja też mam i to nawet całkiem wypasiony.

Wiele jednak zależy od samego domu, trybu życia użytkowników, no i oczywiście ich oczekiwań

Przyczyną małego wykorzystania przeze mnie termostatu (poza okresami zwanymi przejściowymi) jest to, że moja PC pracuje w sposób ciągły .

Bez oglądania się na okienka taryfowe.

Mam dużo kamiennych podłóg, w związku z czym ich wychłodzenie jest dość szybko wyczuwalne w przypadku kilkugodzinnego postoju PC

Nie oznacza to jednak, że pracuje stale. Sprężarka co jakiś czas - zależny od ustawień i warunków pracy, włącza się lub przechodzi w stan spoczynku.

PC pracuje przy tym z najniższą możliwą modulacją, co przekłada się sumarycznie na niższe zużycie prądu i nieco wyższy COP.

Liczyłem, całkiem niedawno tu na forum, że użytkowanie PC z naciskiem na pracę wyłącznie w taniej taryfie, przyniosłoby mi oszczędności rzędu 30 zł miesięcznie.

Przyjmując czas trwania sezonu na ok. 200 dni to 200 zł w stosunku rocznym.

Przy moich rocznych rachunkach za CO i CW rzędu 1800 zł i to z nie najtańszą taryfą G12G w Tauronie, taka oszczędność okupiona wyraźnie odczuwalnym poziomem komfortu jest dla mnie marginalna.

Jednak dla wielu, jeśli nie większości użytkowników, zwłaszcza z domami o ciężkiej konstrukcji wybór pracy PC głównie w oknach taniej taryfy będzie uzasadniony, jeśli nie łączy się ze spadkiem komfortu.

Ze tak może być wiemy z licznych relacji.

Najprostszym narzędziem używanym do takiego sterowania PC jest właśnie termostat programowalny.

Nie znaczy to wcale, że jedynym ani że optymalnym, wiele bowiem zależy od jego parametrów.

Można skutecznie sterować pracą PC takiej jak Aquarea, wymuszając pracę w oknach taniej taryfy i to całkiem precyzyjnie, wyłącznie za pomocą wewnętrznego programatora.

Nowsze jednostki, czego mnie bardzo brakuje, mają podobną możliwość ustalenia dla różnych cykli indywidualnie ustawianej temperatury zasilania, co prowadzi do pracy w pełni automatycznej opartej na tzw krzywej grzewczej.

Tak więc w porównywalnych warunkach wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań poszczególnych użytkowników.

Pozdrawiam

Pratchawiec

.

Edytowane przez Pratchawiec
poprawki

Witam,

U mnie w tej chwili przy grzaniu tylko w taniej wygląda to tak:

LjnbFQF8_PUhDUHT1Tg21y0aqMT4ve1CE0PRQDQlVLp_4XdweyMlzG2zruL7_Jc_Gjf48azpJtcZk1EzPeb8m5HoA8PNSOJDFRqTLKdtfSAHtI_lPVVYkZiRDk7AnKXpdr44cksxroMWIotV2k_JRGs9NupDlabPsYoWJQf3TrC9Kp_Fx8n_rlaRimxmfxEPCdlbohXvvm5MhYQFT5fzMv3EVmJl4caPZVGnHDelwAyjRNgwUAzK6zwyRStBhBhiBhZ8YU00ooKYoPz5Mxa6ChWmiyMGcQxMkQNR-4loZ9yJgx2Ts9uQNbjuwDohcrMYpO8o7WYZ026NbJhPv0vupiNTWKGEdj60ZMTc9XxU15h1v92VjwB7nfvOgCiXxvJpNp5fM7mcsXVHo4PyUWl6a_AaMWXYycdBXwQ1J3q1OGkIQqo8Tu1u9ZBeJuBzIW3ORZ2zJmFwo--xKs-o-yZOyUThfLoxMqULQrnqlxq78YVcZO8rQnRK0lRqjp5sTdzurqN60EhNKrsJpz8s-cxA5_Wj_te06L93KLGOLPdkU5oaelnnosOPfM5NVvu2zGDor_TRa_Z_cfo7WS2sMy1gNxbUsDTMsRAyl9KkBqmWYQRsULMG=w940-h160-no

Jak widać temp. w domu powoli spada więc trzeba będzie wejść w droga taryfę, żeby zachować komfort.

Więc jest dużo racji w tym co pisze Pratchawiec i jego pracy ciągłej PC.

Zastanawiam się czy w moim przypadku taniej nie będzie w płaskiej taryfie G11 i pracy z niższą modulacją, a wyższym COP...

Mam pytanie odnośnie zużycia. Jeśli pompa u mnie dziennie w takich warunkach jak dziś zużywa około 25kw (*0,65gr ( G11PGE) =16zł) zatem licząc cene 35gr w taryfie G12W by koszt ogrzewania się zwiększył musiałaby zużywać 16zł:0,35 = 45kw. Zatem jej zużycie musiałoby wzrosnąć o prawie 100%. Chyba nie realne by praca w nocy aż tak pogorszyła jej sprawność?

Z drugiej strony - jeśli teraz zużywa mi 25kw (na dworze około -1*C, a w nocy -3*C) to na ile się przygotować przy - 10, -15*C ?

Koledzy, proszę Was nie odkrywajcie Ameryki, tylko korzystajcie z doświadczeń starszych użytkowników.

Jeszcze raz powtarzam - nie ma takiej opcji, żeby grzanie w G11 było tańsze niż w G12. Zostało to już wielokrotnie przeliczone i nawet dla pracy ciągłej się opłaca i to bardzo.

Druga sprawa, jak już pisałem korzystanie z dwóch taryf nie musi oznaczać i nie powinno utraty komfortu, ale do tego właśnie potrzebny jest termostat z precyzyjną histerezą, bo za pomocą sterownika samej pompy tego nie uzyskamy. Dla przykładu ja mam w tanich godzinach ustawioną temp w domu 23,2st a w drogich 22,7st - temp w domu przy takich ustawieniach oscyluje gdzieś w granicach 23st, ale nawet gdy spadnie do tych 22,7st to takiego spadku jeszcze nie odczuwamy, a na prawdę przynosi to spore oszczędności. Policzone i sprawdzone...

Jeszcze raz powtarzam - nie ma takiej opcji, żeby grzanie w G11 było tańsze niż w G12. Zostało to już wielokrotnie przeliczone i nawet dla pracy ciągłej się opłaca i to bardzo...

Nikt tego nie neguje. Wszystko zależy ile zużyjesz prądu w drogiej taryfie, ale nie tylko do ogrzewania a całościowo. O ile pamiętam mi wychodziło, że G12w będzie tańsza jeżeli zużyję co najmniej 50% w taniej taryfie...

Nikt tego nie neguje. Wszystko zależy ile zużyjesz prądu w drogiej taryfie, ale nie tylko do ogrzewania a całościowo. O ile pamiętam mi wychodziło, że G12w będzie tańsza jeżeli zużyję co najmniej 50% w taniej taryfie...

Jeśli puścisz pompę tylko w taniej taryfie to chyba nie ma opcji byś miał bytowego więcej jak pompy. Nawet jak pompa będzie ci 2-3h pracować w drogiej.

Witam

Tak zbiorczo.

Mam termostat radiowy Siemens RV 24RF.

Obecnie chyba już poza dystrybucją.

Stanowczo odradzam pozostawanie w płaskiej taryfie G11, nawet w przypadku pracy ciągłej, bez okien taryfowych.

Mam u siebie G12G, taką podobną do G12W, jednak trochę droższą.

Średnie zużycie dla całego domu w II taryfie to ponad 70 %. Bez jakichkolwiek ograniczeń poza grzaniem CW, pralką, i prasowaniem.

Dzięki temu średnia cena za 1 kWh to ok.0,44 zł. Znacznie poniżej G11.

Jeśli PC w okolicach śr. -2* zużywa ok 25 kWh, można z grubsza prognozować, uwzględniając spadek COP, że przy - 15 zużyje co najmniej dwa razy tyle, a pewnie więcej.

W trakcie styczniowego epizodu z mrozami ok.17* moje dzienne zużycie sięgało 70 i więcej kWh.

Przy - 20 spodziewam się wyniku bliższego 100 kWh.

Proponuję lekturę wcześniejszych moich postów w temacie zysków z pracy PC w oknach taryfowych

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC&p=7345453&viewfull=1#post7345453

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7351467&viewfull=1#post7351467

Każdy dom jest inny. Użytkownicy też mają zróżnicowane oczekiwania.

Metodą prób i obserwacji wyników każdy kto chce znajdzie optymalny dla siebie sposób eksploatacji PC.

Być może dla innych nieakceptowalny.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jeśli puścisz pompę tylko w taniej taryfie to chyba nie ma opcji byś miał bytowego więcej jak pompy. Nawet jak pompa będzie ci 2-3h pracować w drogiej.

Tak mam obecnie i właśnie dostałem fakturę za pół miesiąca - całościowo 66% tania i niecałe 0,4zł/kWh.

Dla komfortu pewnie ustawię tak jak ma Map czy Pratchawiec.

Piszę tylko po to żeby uświadomić co poniektórym, że domy są różne, ludzie różni, potrzeby różne i nie u każdego będzie spadek temp. o 0,4C przy grzaniu tylko w taniej ;)

Tak mam obecnie i właśnie dostałem fakturę za pół miesiąca - całościowo 66% tania i niecałe 0,4zł/kWh.

Dla komfortu pewnie ustawię tak jak ma Map czy Pratchawiec.

Piszę tylko po to żeby uświadomić co poniektórym, że domy są różne, ludzie różni, potrzeby różne i nie u każdego będzie spadek temp. o 0,4C przy grzaniu tylko w taniej ;)

Hajnel możesz napisać jaką masz taryfę. Szukałem na stronie Tauronu info o G12W i nie znalazłem. Wiem że nie mieszkamy daleko od siebie, czy należysz pod gliwicki obszar Tauronu. Ja mam jeszcze fotowoltaikę i musiałbym się zorientować jak wtedy wyglądają dwie taryfy

Mam G12w Tauron Gliwice. Przy obecnym systemie rozliczeń fotowoltaniki 2 taryfy chyba nie mają sensu bo zaczynają "działać" dopiero po wykorzystaniu opustu

No właśnie, dałem sobie czas do końca czerwca 2017(minie rok od założenia paneli) i zobaczę jak to wyjdzie. Teraz założyłem podlicznik na pompę i spisuję zużycia z pompy, z licznika głównego i z inwertera fotowoltaiki.