coachu13 27.11.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam. Czy odbiór budynku może zostać cofniety ?Mam tu w szczegolnosci na myśli sprawy z samowola i przesunięciem budynku względem granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 27.11.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Zdarza sie życzliwy sąsiad nawet płaci geodecie by ten sprawdził czy oby na pewno budynek sąsiada jest w odpowiedniej odległości od granic. Nie jestem pewien czy można cofnąć pozwolenie na użytkowanie że względu na błędne usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 27.11.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Można nawet wydać nakaz rozbiórki ze względu na niezachowanie granic, to dość częsty przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.11.2016 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Powiem dokładnie o charakterze chodzi.Po nabyciu działki wznawialismy granice ponieważ sąsiad wjechał ponad 1.5m w naszą. Podpisał papier ze akceptuje granice po czym zobowiązał się ze przesunie ogrodzenie.Dodam że sąsiad się budował i jego dom znajduje się za blisko ogrodzenia. Nawet tego obecnego. Jest tam ok 2 metry a po po przesunięciu będzie jeszcze mniej.Jego dom został oddany do użytku i teraz ten "sasiad" stwierdził że nic nie będzie przesuwal i jeszcze idzie do sądu o zasiedzenie... ręce opadają. Co można robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.11.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Idź do prawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.11.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 na początek można w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego zgłosić podejrzenie że sąsiad ma samowolę budowlaną. Jeśli tak jest to mogą mu domek wyburzyć. Pytanie czy chcesz aż takie kuku zrobic sąsiadowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.11.2016 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Chce tylko żeby przunal ogrodzenie bo mam wąska działkę i 1.5m to bardzo dużo. Jego dom mi zupełnie nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.11.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Piszesz listem polecony za potwierdzeniem odbioru list do sąsiada z twoim żądaniem. W piśmie piszesz o co ci chodzi czyli o przesunięcie ogrodzenia zgodnie z podziałem geodezyjnym, w innym wypadku wejdziesz z nim na drogę prawną, powiadomisz także nadzór budowlany . I czekasz na zwrotkę. Ale zero stresu, jeśli dostaniesz zwrotkę , że sąsiad nie odebrał to nie ma się co martwić. Sąd potraktuje to jakby odebrał. Jak sąsiad jest myślący to będzie chciał pogadać, jak nie to już niestety dla nie twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts