rufus111 27.11.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam wszystkich. Chciałem się dowiedzieć jakiego przewodu powinienem użyć do podłączenie, a raczej spięcia rekuperatora z instalacją wentylacyjną opartą na systemie spiro i pe-flex. W instrukcji rekuperatora jest napisane, że powinny być to kanały elastyczne. Ja użyłem elastycznego ocieplonego Izoduct/Sonoduct który okazał się od wewnątrz perforowana. W sklepie w którym kupowałem otrzymałem informację że te dziurki są po to aby oddychała wełna. Po uruchomieniu rekuperatora z tych elastycznych przewodów wydobywa się niemiłosierny szum przenoszący się na użytkowe poddasze ( sypialnię i inne pokoje ).Oprócz tych nieszczęsnych kawałków wentylacja chodzi cichutko. Czy ta rura perforowana może powodować takie objawy ?Czy rura spiro ocieplona lepiej wytłumi hałas niż rura przewód elastyczny izolowany ?A może założyć elastyczną rurę aluminiową i ją ocieplić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 "że te dziurki są po to aby oddychała wełna." Bardzo ciekawe!No i piszesz - wełna Ci sapie?Załóż alufleksa. Taką aluminiową harmonijkę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts