tomek6401 27.11.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 W związku tym ze mój stary bojler z wężownica jest uszkodzony , zakupiłem nowy dwupłaszczowy i teraz próbuje samodzielnie go zamontować w miejsce starego, ponieważ nie jestem aż takim fachowcem, proszę kolegów o pomoc jak się do tego zabrać .Wrzuciłem link mojej instalacji i do tego rysunek przyłączeniowy obu bojlerów, jeżeli ktoś może mnie poprowadzić jak to zrobić to będzie super.z tego tytułu mam tez kilka pytań :1.Jak spuścić wodę ze starego bojlera ?2.Czy mogę do obecnych rurek instalacyjnych miedzianych dołożyć rurki pp , czyli czy mogę podłączyć nowy bojler na rurkach pp do starych rurek , czy muszą tez być miedziane jak te stare ?3.Po zamontowaniu nowego jak mam odpowietrzyć go i jak nabić wodą ?4.Jakie zaworu pozakręcać aby zamontować i zdemontować bojler ? Zalinkowane zdjęcia: http://pokazywarka.pl/uc9vnp/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 27.11.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 (edytowane) Już na Twoim schemacie masz krzywo pod skosem narysowane ZASILANIE i POWRÓT do pieca, czyli prawidłowo, rura zasilająca bojler musi iść ze spadem do bojlera, wtedy powietrze ucieknie z niego w górę instalacji do naczynia przelewowego (o ile dobrze jest instalacja wykonana w innym wypadku zapowietrzy grzejnik i trzeba będzie go odpowietrzyć), natomiast rura powrotna do pieca musi iść ze spadem do pieca - tak jak u Ciebie, masz prawidłowo, czyli już wiesz jak Ci się bojler odpowietrzy, może być też tak, że gdzieś tam masz odpowietrzyniki automatyczne i One odpowietrza, dodatkowo przed bojlerem na tych rurkach co idą z pieca powinny być zawory pół śrubunkami. Na dole 4 to zasilanie bojlera zimną wodą, tam powinieneś mieć taki trójnik z korkiem lub zaworkiem spustowym + przed naczyniem przeponowym jeszcze powinien być zawór bezpieczeństwa. Zazwyczaj jest zawór bezpieczeństwa, ale z racji, że zmieniają się ciśnienia i reaguje on prawidłowo czyli kapie z niego to żeby nie podstawiać wiadereczka montuje się owo naczycie i Ona odbiera te zmiany ciśnienia. Najlepiej by było miedzią wszystko pozmieniać bo może wykorzystasz stare przejścia. To jest tak na mój rozum ale ekspertem nie jestem Nie dojechałem do końca strony nie widziałem zdjęć wszystkich ... wszystko wygląda na prawidłowo wykonane, trzeba to teraz pozmieniać, jak się nie boisz i masz narzędzia to się bierz, ale żebyś w tym okresie grzewczym teraz nie nadział się na problemy jak coś rozgrzebiesz i w domu będzie zimno. Edytowane 27 Listopada 2016 przez Krzysiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts