nauplius 27.11.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam, moj pierwszy post tutaj, proszę o łaskawość (choć niekoniecznie pobłażliwość).Mam kocioł na pellet i instalacje z zaworem mieszającym 4d i 2 pompami (CO i CWU), przy czym obieg CO moze awaryjnie działać grawitacyjnie (przy braku prądu/ wyłączonej pompie). Niestety nie mam możliwości zamknięcia ścieżki grawitacyjnej. Obecnie mam na grzejnikach zawory termostatyczne. W związku z tym mam pytanie: czy jest sens w takim układzie montować sterownik pokojowy? Ucieczki ciepła z kotła w pusty obieg (przy zamkniętych grzejnikach) i tak nie zatrzymam (choć może spowolnię?) a przy tym zdaje się że przy obiegu grawitacyjnym przestanie działać mieszanie i kocioł będzie obrywał na powrocie zimną wodą (tak, wydaje mi się że mam straty nawet na pustym obiegu, to stary dom). Założeniem była oszczędność prądu/ograniczenie strat ciepła, pytanie czy to możliwe bez dokładania zaworu zamykającego na grawitacji?Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts