Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wam idzie m3 na cyrkulację?

Adam626

Recommended Posts

Wsadziłem w końcu prosty elektryczno-mechaniczny wyłącznik czasowy z nastawami 15 min pracy, 30 min przerwy, pracujący 7.00 - 22.00. Ograniczyłem w ten sposób pracę obiegu o 2/3. Wiem proteza, ale bez ciągnięcia kabli, połączę radiowych, czujników itp. Jak nie ma nikogo w chałupie to jeszcze można zawęzić do godz. porannych i popołudniowych lub bardziej rozbudowany z uwzględnieniem weekendów.

W zasadzie to instalacja cyrkulacji powinna mieć tyle oddzielnych obiegów ile odbiorników, co by było super oszczędnie.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

" a zwykle nie ma mozliwosci aby izolowac rury cwu izolacją 50 mm i wiecej. ..."

No, bo jak się takiej możliwości NIE ZROBI to jej NIE MA!

Nogami te swoje domy budujecie?

CZEMU?

Ja wiem, że dziadki i ojce tak nie robili.

Ale TERAZ już się tak robi.

BOLI WAS zrobienie miejsca w domu na rurkę 1/2" takiego jak pod kanalizę?

- Bo to "nie wygląda"?

Ma wyglądać czy działać?

I tak finalnie zostaje zakryta w ścianie czy podłodze.

Wtedy nie trzeba takich tematów zakładać - bo problem nie istnieje.

Adam M.

Jaki jest sens izolawania 50 mm rury cwu pexa 20 na stropie parteru, srednica takiej rury z izolacją to 12 cm, gdzie mam ją połozyc skoro styropian pod podłogówke ma 6 cm a wylewka ma 6-7 cm. Ja rozumiem ze krytyka, ze moje jest najmojsze, ale gdzie zdrowy rozsądek?, mam podniesc wysokosc kondygnacji zaeby zastosowac styropian 12 cm. Dla tych kilkudziesieciu kWh strat na cyrkulacji w lecie. Tak sie nie robi a przynajmniej ja sie nie spotkałem z takim przypadkiem, nie ma co tu mówic o ojcach i przodkach bo oni tak nie robili. Adam dałes równo po bandzie.

NIGDY nie popracowałeś młotem elektrycznym do kucia?

RÓW się w stropie robi. Nie za głęboki.

A że pot przy tym leci to... trasy się krótkie wybiera - co też jest dobre.

A jak kto MYŚLI, to na etapie lania stropu WCISKA W BETON rurkę kanalizy tak do połowy.

Krótko mówiąc - nie zawsze masz rację!

DA SIĘ i to bez dokonywania cudów.

"Tak sie nie robi a przynajmniej ja sie nie spotkałem..."

A dla Amerykańca jak czego w Google nie ma - to NIE ISTNIEJE!

Adam M.

NIGDY nie popracowałeś młotem elektrycznym do kucia?

RÓW się w stropie robi. Nie za głęboki.

A że pot przy tym leci to... trasy się krótkie wybiera - co też jest dobre.

A jak kto MYŚLI, to na etapie lania stropu WCISKA W BETON rurkę kanalizy tak do połowy.

Krótko mówiąc - nie zawsze masz rację!

DA SIĘ i to bez dokonywania cudów.

"Tak sie nie robi a przynajmniej ja sie nie spotkałem..."

A dla Amerykańca jak czego w Google nie ma - to NIE ISTNIEJE!

Adam M.

Pracowałem i to nie raz, ale dalej nie widzę sensu tak grubej izolacji, czy naprawde nie lepiej ograniczyc ilosc załączen pompy cyrkulacyjnej zgodnie z faktycznym zapotrzebowaniem, czy to kucie (na co najmniej 6 cm) które nie zawsze pozwoli KB ma naprawde sens i jest taka potrzeba? Moze troche liczb bo najbardziej przemawia, Koszt calodobowej cyrkulacji to w zaleznosci od budynku, ilosci obwodów to ok 10-15 kWh, po ok dwudziestokrotnym zmniejszeniu czasu pracy pompy (czujki ruchu+przekaznik czasowy) słownie 20 razy krócej ten koszt to ok 0,5-0,75 kWh/doba razy ilosc dni sezonu grzewczego, idzmy dalej zwiekszenie grubosci izolacji izolacji spowoduje zmiejszenie strat 2-3 krotnie czyli 0,17-0,25 kWh/doba* 180 dni. Reasumując zyskalismy ok 58-80 kWh rocznie. Wiem ze przysłowie mówi "ziarnko do ziarnka az zbierze sie miarka" ale gdzie tu zdrowy rozsądek?

Edytowane przez asolt

Rozumiem.

Sugerujesz: Zamknąć gęby, nie miauczeć, płacić i się uśmiechać, bo wszyscy tak maja!

Jak jest zima to jest zimno!

Ty chyba nie wiesz PO CO się tą cyrkulację buduje.

Chodzi o KOMFORT ŻYCIA.

Policz ile się straci jak się wypuści przez jaka minutę wodę z ochłodzonej rury ciepłej wody, jak się cyrkulacji NIE ZBUDUJE.

To jest jeszcze tańsze.

Tylko...

Podchodzisz do kranu, chcesz łapy umyć, odkręcasz wodę i myjesz... w zimnej lecącej z ciepłego kranu, bo komu chce się czekać?

O TO CHODZI!

Cyrkulację robi się tak, że termoizoluje się rury CWU i cyrkulacji ile tylko się zmieści.

A jak się mieścić nie chce to się miejsce młotem robi.

Potem pompka, co ma 4 waty, słownie CZTERY, napędza to i zapominamy o tym, ze to budowaliśmy.

Odkręcamy kran i leci ciepła bez czekania.

I nie trzeba licznika gazu spisywać, cudować, czujki i czasówki kupować...

Ja znam miejsca, gdzie TAK to jest zbudowane.

A kilka sam popełniłem...

Adam M.

Asolt jakis blad logiczny masz w swoich obliczeniach w ktorych zakladasz zmniejszenia zuzycia energii cieplnej 20 krotnie. Chyba ze piszesz o cyrkulacji ktora w obiegu ma 3 litry wody wtedy byc moze. Ale przy normalnym obiegu typu 15l wody takie oszczednosci nie beda mialy miejsca.

Odnosnie tego co pisze adam_mk to zgadzam sie z Toba ze to co pisze jest oderwane od rzeczywistosci. Nie da sie zastosowac takiej izolacji bo niee m na nia miejsca. Dlatego trzeba minimalizowac przekroje rur aby zmiescic otuline powiedzmy 20mm. Np rura pp20 w otulinie 20 i na pietrze sie zmiesci

asolt

Ludzie budują NOGAMI tę cyrkulację DLA KOMFORTU.

Potem ją wyłączają lub cuda jakieś uprawiają, DLA OSZCZĘDNOŚCI.

A luksusu za darmo nie ma...

Albo trzeba myśleć i czasem się spocić, albo, jak radzisz, PŁACIĆ I MIEĆ.

Adam M.

Adam626

Cyrkulację to się szesnastką prowadzi, bo mniejszych na razie nie ma.

Dla dobrze zrobionej i dziesiątka by starczyła.

"Nie da sie zastosowac takiej izolacji bo niee m na nia miejsca. "

Brednie!

Nikomu NIE CHCE SIĘ go poszukać/zrobić.

Adam M.

Rozumiem.

Sugerujesz: Zamknąć gęby, nie miauczeć, płacić i się uśmiechać, bo wszyscy tak maja!

Jak jest zima to jest zimno!

Ty chyba nie wiesz PO CO się tą cyrkulację buduje.

Chodzi o KOMFORT ŻYCIA.

Policz ile się straci jak się wypuści przez jaka minutę wodę z ochłodzonej rury ciepłej wody, jak się cyrkulacji NIE ZBUDUJE.

To jest jeszcze tańsze.

Tylko...

Podchodzisz do kranu, chcesz łapy umyć, odkręcasz wodę i myjesz... w zimnej lecącej z ciepłego kranu, bo komu chce się czekać?

O TO CHODZI!

Cyrkulację robi się tak, że termoizoluje się rury CWU i cyrkulacji ile tylko się zmieści.

A jak się mieścić nie chce to się miejsce młotem robi.

Potem pompka, co ma 4 waty, słownie CZTERY, napędza to i zapominamy o tym, ze to budowaliśmy.

Odkręcamy kran i leci ciepła bez czekania.

I nie trzeba licznika gazu spisywać, cudować, czujki i czasówki kupować...

Ja znam miejsca, gdzie TAK to jest zbudowane.

A kilka sam popełniłem...

Adam M.

Tak, tak ja nie wiem po co jest cyrkulacja cwu, naprawdę tak sądzisz? Nie musisz mi tego tlumaczyc doskonale wiem po co i jak działa cyrkulacja. Wiem ze czasami nie mozna oprzec mentorskim zapedom ale w moim przypadku jest on calkowicie zbyteczny.

Cyrkulacja ma pracowac 24 h/doba??? a po co ?? przeciez jest potrzebna tylko przez kilka godzin, a nawet krocej a gdy nas nie ma w domu to w ogole.

Po to mam izolowac do granic absurdu aby pompa pracowała 24 h/doba?, a jaki to problem zainstalowac czujki ruch + przekaznik czasowy, ani to drogie ani skomplikowane a na pewno szybsze i niej prachłonne niz kucie stropu i przepustów.

Nie zgodzę sie z tym bo to bez sensu, pompa ma pracowac tylko wtedy kiedy jest to konieczne, ani minuty dłuzej. Jak by to nie było zaizolowane to i tak straty będą

Edytowane przez asolt

Asolt jakis blad logiczny masz w swoich obliczeniach w ktorych zakladasz zmniejszenia zuzycia energii cieplnej 20 krotnie. Chyba ze piszesz o cyrkulacji ktora w obiegu ma 3 litry wody wtedy byc moze. Ale przy normalnym obiegu typu 15l wody takie oszczednosci nie beda mialy miejsca.

Odnosnie tego co pisze adam_mk to zgadzam sie z Toba ze to co pisze jest oderwane od rzeczywistosci. Nie da sie zastosowac takiej izolacji bo niee m na nia miejsca. Dlatego trzeba minimalizowac przekroje rur aby zmiescic otuline powiedzmy 20mm. Np rura pp20 w otulinie 20 i na pietrze sie zmiesci

Trzeba czytac dokładnie co napisałem, zmniejszenie jest z całodobowej nieprzerwanej pracy pompy cyrkulacyjnej do ok 1-1,2 godz. pracy na dobę dzieki zastosowaniu czujek ruchu. nie wazne ile jest wody w obiegu wazne jest skrocenie czasu pracy cyrkulacji absolutnego minimum zapewaniajacego komfort

"Cyrkulacja ma pracowac 24 h/doba??? a po co ?? przeciez jest potrzebna tylko przez kilka godzin, a nawet krocej a gdy nas nie ma w domu to w ogole."

A namiot to nie bardziej "się opłaca" jak budowanie domu?

:lol:

Rozumiem, ze nigdy dotąd nie widziałeś DOBRZE zrobionej cyrkulacji.

Buduje się ją tak, aby BYŁA I DZIAŁAŁA a koszt jej utrzymania miesięcznego był mniejszy od kosztu paki fajek.

PO CO wtedy ją wyłączać, pamiętać o niej...

Wybacz, ale...

Burzysz moje wysokie mniemanie o Twojej fachowości!

PO CO?

Adam M.

Witam

Asolt

Jak skrócisz czas pracy cyrkulacji, to i komfort jest minimalny.

Przykładowo; podchodzę do zlewu, chcę umyć szklankę czy filiżankę, bo nie lubię składać brudów do zmywarki i czekać aż się nazbiera i będzie śmierdzieć.

Jak będzie działać twoja czujka?

Staniesz bezmyślnie na dwie minuty i będziesz patrzał w brudne talerze?

Inna sytuacja; chcę umyć ręce. Idę do łazienki i co? Znowu czekam.

Przerabiałem już to u siebie.

Jest niestety jak tu piszą. To proteza, mało komfortowa.

Komfort jest wówczas gdy odkręcasz i masz. Teraz!

Te 15 -20 razy o których piszesz, to chyba wówczas gdy całej rodzinie zrobisz harmonogram kiedy mają sikać, myć szklanki itp prozaiaczne przypadki używania ciepłej wody. Mało kto jest tak metodyczny korzystając z domu normalnie.

Pozdrawiam

Pratchawiec

"Cyrkulacja ma pracowac 24 h/doba??? a po co ?? przeciez jest potrzebna tylko przez kilka godzin, a nawet krocej a gdy nas nie ma w domu to w ogole."

A namiot to nie bardziej "się opłaca" jak budowanie domu?

Rozumiem, ze nigdy dotąd nie widziałeś DOBRZE zrobionej cyrkulacji.

Buduje się ją tak, aby BYŁA I DZIAŁAŁA a koszt jej utrzymania miesięcznego był mniejszy od kosztu paki fajek.

PO CO wtedy ją wyłączać, pamiętać o niej...

Wybacz, ale...

Burzysz moje wysokie mniemanie o Twojej fachowości!

PO CO?

Adam M.

Mamy inne podejscie do tego samego tematu, co nie oznacza ze twoje jest lepsze bo to jest twoje

Ja pisze o działajacych instalacjach, to zadna teoria, widziałem dobrze zrobione instalacje i tak sie dziwnie składa ze to były moje. Innych dobrych nie widziałem ale za to widziałem niekonczące sie posty co zrobic aby zmniejszyc straty na cyrkulacji.

Edytowane przez asolt

Witam

Asolt

Jak skrócisz czas pracy cyrkulacji, to i komfort jest minimalny.

Przykładowo; podchodzę do zlewu, chcę umyć szklankę czy filiżankę, bo nie lubię składać brudów do zmywarki i czekać aż się nazbiera i będzie śmierdzieć.

Jak będzie działać twoja czujka?

Staniesz bezmyślnie na dwie minuty i będziesz patrzał w brudne talerze?

Inna sytuacja; chcę umyć ręce. Idę do łazienki i co? Znowu czekam.

Przerabiałem już to u siebie.

Jest niestety jak tu piszą. To proteza, mało komfortowa.

Komfort jest wówczas gdy odkręcasz i masz. Teraz!

Te 15 -20 razy o których piszesz, to chyba wówczas gdy całej rodzinie zrobisz harmonogram kiedy mają sikać, myć szklanki itp prozaiaczne przypadki używania ciepłej wody. Mało kto jest tak metodyczny korzystając z domu normalnie.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Rozumiem ze widziałes jak działa w praktyce takie sterowanie, ja widziałem bo takie instaluję. Na tym forum jest taka dziwna zaleznosc polegając na tym ze ci którzy nie mają danego rozwiązania lub nie widzieli go u innych mają najwiecej do powiedzenia na temat ich działania oczywiscie krytycznie bo jak by inaczej. Nie wypowiadaja sie ci którzy są uzytkownikami a własnie ci którzy nie widzieli i ci ktorzy go nie mają.

Tyle uwag ogolnych, z łazienką jest tak ze upływa pewien czas od wejscia do momentu umycia rąk, zastosowana jest pompa o duzej mocy tak aby wystarczyło 20-30 sek aby przepchnęła wodę az pod dany odbiór, oczywiscie jezeli ktos poprzednio (20-25) min nie korzystał z ciepłej i nie załączyła pompka cyrkulacyjna. Jezeli wczesniej była ona załączona to w rurkach ciepła woda jest moze nie o takie samej temperaturze jaka wychodzi z zasobnika ale wystarczająco ciepła. Jezeli chodzi kuchnie to dla samego umycia jednej szklanki moze faktycznie byc ta woda chłodniejsza gdyz czas załączenia pompy będzie za krotki, z drugiej strony dosc czesto inwestorzy rezygnują z cyrkulacji w kuchni z powodu braku sensu jej instalowania dla tej przysłowiowej jednej szklanki. Straty wynikajace z braku cyrkulacji w kuchni beda mniejsze niz koszty jej instalacji

Co do ilosci załączen czyli ok 15 razy są to wyniki obserwacji domowników przyczym jest to wartosc srednia. Dlaczego tyle? poniewaz nie ma sensu załaczac pompki cyrkulacyjnej po kilku minutach od porzedniego załczenia, woda w ryrkach tak szybko nie stygnie pomimo braku izolacji o grubosci 50 mm i wiecej co radzi Adam, czas stygniecia jest rózny dla kazdego domu nie powinien mniejszy niz ok 20 a czasem jest i 30 min. Przecietnie jest 2-3 zalączenia rano w dzien roboczy, oraz ok 12-14 załączen po południu i wieczorem. Kazde skorzytanie z cwu w okresie gdy pompa blokowana jest przez przekaznik czasowy powoduje ze ilosc faktycznych zalączen maleje.

Uwazam ze taki sposób sterowania sie sprawdził w praktyce, a ze jest mało rozpowszechniony to i przewazają głosy na nie, z jakiego powodu nie wiadomo.

Edytowane przez asolt

Koszt calodobowej cyrkulacji to w zaleznosci od budynku, ilosci obwodów to ok 10-15 kWh, po ok dwudziestokrotnym zmniejszeniu czasu pracy pompy (czujki ruchu+przekaznik czasowy) słownie 20 razy krócej ten koszt to ok 0,5-0,75 kWh/doba razy ilosc dni sezonu grzewczego, idzmy dalej zwiekszenie grubosci izolacji izolacji spowoduje zmiejszenie strat 2-3 krotnie czyli 0,17-0,25 kWh/doba

Aby ogrzać 1l wody o 1 stopień potrzeba około 1,16Wh

Przyjmijmy ze zład wody w cyrkulacji ma 20 litrów i musimy podgrzać go od 25 do 45C

Zatem jedno takie załączenie pompy to 0,464kwh energii cieplnej

Jeśli piszesz ze 20x na dobę ogrzejesz zład wody w cyrkulacji ilością 0,5-0,75 kWh/doba to znaczy że coś źle liczysz. Bo albo to znaczy że cyrkulacja jest niepotrzebna (bo woda w rurach się nie wychładza a skoro tak to nie ma potrzeby jej pompować)

nie wazne ile jest wody w obiegu wazne jest skrocenie czasu pracy cyrkulacji absolutnego minimum zapewaniajacego komfort

Jak to nie ma znaczenia? Ilość wody która się wystudzi potem wymaga ogrzania a tu niezmiennie zasada i 4200 J/kg*1C

Kłania się fizyka i wydaje mi sie ze na poziomie szkoły podstawowej.

Niestety to co piszesz to są wzajemne sprzeczności

Chętnie zastosuje u siebie wlącznik pompy oparty o detektorze ruchu w kuchni i łazience ale prosze osoby które mają takie cudo o napisanie ile im zajmuje czasu od zadzialania tego włącznika do uzyskania ciepłej wody w oddalonym odbiorniku wody. Ja mam zasobnik dość daleko od łazienek i kuchni - łazienki na pietrze jakieś 12m, na dole 7m, kuchnia ponad 10m. Rurka cwu pex 20mm, rurka cyrkulacji 16mm w otulinach, odcinki na chudziaku są na pierwszej warstwie styro 5cm nad betonem. Mówimy o standardowej pompie za kilkaset złotych.

No, to ustaliliśmy... cholera...

W TYM KRAJU jest tak, że JA oraz ASOLT potrafimy zbudować system cyrkulacji CWU DOBRZE.

Jest pełna zgodność - da się!

Nawet jak cel realizowany jest różnymi metodami.

Ja postuluję termoizolowanie aż do przesady, wtedy pompa 4W i CIĄGŁA PRACA tego obwodu zapewnia komfort. Bezkosztowo nieomalże.

Asolt uważa, że prawie strażacka pompa i system zmyślnego wyzwalania także ten komfort oferuje.

No, ale... co z kosztem jego utrzymania?

Cała reszta budujących ten cel realizuje od źle do tak sobie.

Ja twierdzę, że LEPIEJ jest zbudować taki system DOBRZE zamiast potem dokonywać cudów, aby minimalizować koszt jego utrzymania, co jednak da się zrobić, tylko PO CO? Aby uniknąć odrobiny kucia, "bo tak się nie robi"?

Dla tych, którzy już sobie zbudowali CYRKULACJĘ - WÓR BEZ DNA pozostaje jedynie minimalizowanie kosztu jego utrzymania i tu w pełni popieram zdanie Asolta - jak to robić.

Dla tych, którzy dopiero zamierzają popełnić taki system - doradzam NAMYSŁ.

Adam M.

Cactus

Miałem taką czujkę na ruch w kuchni (ze zwłoką).

Miałem również sterownik czasowy, dość precyzyjny.

Używałem każdego z osobna jak i łącznie.

Dlatego, wbrew temu co twierdzi Asolt, wiem o czym piszę mimo, że nie widziałem jego cudów.

W codziennym użytkowaniu to się po prostu nie sprawdza, bo czasem się trafi na wodę ciepłą, czasem letnią a czasem na zimną..

Jeśli mam czekać nawet 20 sekund, co dla Asolta ma być komfortowe - to nie jest komfort zarówno w moim rozumieniu jak i w standardach powszechnych.

Trzeba zobaczyć minę wkurzonej połowicy, która potrzebuje już! np. opłukać zatłuszczone mieszadło, itp. Chyba, że ktoś ma w domu anioła.

Być może komuś, kto wraca do domu późnym popołudniem do domu i odgrzewa obiad w mikrofalówce uda się korzystać z CWU wg modelu Asolta.

Ja w taki model już nie wchodzę.

Pozdrawiam

Pratchawiec