cactus 28.11.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Cactus Miałem taką czujkę na ruch w kuchni (ze zwłoką). Miałem również sterownik czasowy, dość precyzyjny. Używałem każdego z osobna jak i łącznie. Dlatego, wbrew temu co twierdzi Asolt, wiem o czym piszę mimo, że nie widziałem jego cudów. W codziennym użytkowaniu to się po prostu nie sprawdza, bo czasem się trafi na wodę ciepłą, czasem letnią a czasem na zimną.. Jeśli mam czekać nawet 20 sekund, co dla Asolta ma być komfortowe - to nie jest komfort zarówno w moim rozumieniu jak i w standardach powszechnych. Pozdrawiam Pratchawiec Ale nie odpowiedzialeś ile czekaleś w warunkach podobnych do moich... 20s jest dla mnie akceptowalne bo tyle czasu zajmie mi "przygotowanie się" do mycia siebie lub naczyń, czasami np przy siku nawet 40s jest akceptowalne ale już np minuta to dla mnie za wiele. Także ile ten czas może wynosić w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 A ile kosztuje taka pompa cyrkulacyjna 25/4-6 przeznaczona do cyrkulacji wody pitnej? Taka z atestem PZH. Chyba że używasz zwykłego żelaźniaka Diamonda lub podobnej do CO z marketu. Wtedy będzie za stówkę. Ja własnie taką wstawiiłem po tym jak wyrzuciłem g....o WILO Z_STAR NOVA 4,5W za jakieś 350zł. Nie pompowała od nowości poza tym wirnik potem zastał się. Właśnie ją odsyłam do reklamacji. Ciepłej wody nie piję. Zobaczymy jaki bedzie efekt po wstawieniu tego mojego badziewia po powiedzmy roku czy bedzie brudzić wode. Jest to zwykła dławnicowa pompa. Ale jak ją włączam to przynajmniej czuć że pompuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 cactus - wyłącz cyrkulację i włącz i sprawdź. Ja mogę zaraz u siebie ze stoperem zmierzyć bo wyłączylem cyrkulacje a ostatni większy pobór też był ponad godzinę temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.11.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Cactus Pisałem, że ok.2 minut.Mam daleko zbiornik CW od kuchni.Pompka cyrkulacyjna to nie popierdułka.Wg Asolta Rolls Royce wśród pompek - Wilo Z15 TT.Ma rózne bajery, m.in. termostat, program czasowy.W codziennej praktyce - neprzydatne gadżety. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Asolt Policzyłeś do pojemności zładu który należy przepompować tylko rurę cyrkulacyjną. Gdzie reszta? Pozdrawiam Pratchawiec Przeciez dodałem ok 0,5l na pojemnosc pompy, filtra, zaworu. Moze to byc wiecej ale niewiele wiecej, jezeli rura cyrkulacujna jest doprowadzona bezpsrednio do pompy to ta reszta nie jest duza. Przykład Adama626 pokazuje ze te srednice były przesadzone, ja podałem dla takich jakie powinny byc bo to jest sprawdzone w praktyce. Domyslam sie dlaczego jego hydraulik je zastosował, po prostu duze odległosci to i duze opory i zwykła pompa cwu energooszczedna 4-5 W nie da rady. Zreszta dlaczego mamy odnosic sie do instalacji Adama skoro ona nie jest reprezentatywna dla zdecydowanej wiekszosci domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Cactus Pisałem, że ok.2 minut. Mam daleko zbiornik CW od kuchni. Pompka cyrkulacyjna to nie popierdułka. Wg Asolta Rolls Royce wśród pompek - Wilo Z15 TT. Ma rózne bajery, m.in. termostat, program czasowy. W codziennej praktyce - neprzydatne gadżety. Pozdrawiam Pratchawiec To jest twoja nadinterpretacja, Wilo jest dobre ale nie jedyne. Kupujemy tansza bez zbednych gadzetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 No więc sprawdziłem.Szkoda gadaćCo dziwne - rurka cyrkulacji bez jej włączania miała około 35C co źle świadczy bo skąd się tam ciepła woda wzięła...Zawór zwrotny przed bojlerem jest.Ale tak to juz jest w systemie trójnikowym gdzie są 2 trójniki i nie ma zaworów zwrotnych między nimi.Podłączylem pompę 88W na 3 biegupo 4 minutach jeszcze rurka nie była gorąca choć znacznie się ociepliła. Dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Sądzę że gdyby ten mój hydraulik zrobił mi całość na magistrali z PP16 to miałbym z tego większą radość niż mam teraz.Zamiast budować 3 osobne odnogi z wielkimi przekrojami można było pójść w magistralę z mniejszymi - koszty użytkowania byłyby wielokrotnie mniejsze a obieg dawało by sie wykorzystywać bez cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Sądzę że gdyby ten mój hydraulik zrobił mi całość na magistrali z PP16 to miałbym z tego większą radość niż mam teraz. Zamiast budować 3 osobne odnogi z wielkimi przekrojami można było pójść w magistralę z mniejszymi - koszty użytkowania byłyby wielokrotnie mniejsze a obieg dawało by sie wykorzystywać bez cyrkulacji Narysuj schemat połaczen, moze sie da cos poprawic nieduzym kosztem. Moze jakie zdjecie/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.11.2016 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dzięki za chęć pomocy. Raczej nic sie nie da zrobić z powodów opisanych na obrazku. mogę co najwyżej odciąć cyrkulacje piętra od parteru i założyć 2 pompy. Na piętrze trzeba by kuć podłogę. Rozważę czy nie pociągnąć hydraulika aby to naprawił bo to ewidentny błąd w sztuce. Oprócz tego mam takie atrakcje ze jak stoję pod prysznicem (bateria termostatyczna) a ktoś spuści wodę w WC lub gdziekolwiek weźmie zimną wodę to pod prysznicem mam przez kilka sekund "wrzątek". Tu przypuszczam przyczyną może być błędne umieszczenie naczynia przeponowego które jest przy samym bojlerze i które w przypadku odkręcenia zimnej wody - nie kompensuje spadku ciśnienia a kompensuje spadek ciśnienia przy wodzie gorącej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.11.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Temat był: "Ile wam idzie m3 na cyrkulację" W sensie - ile Was ten luksus kosztuje. A w domyśle - czy nie da się taniej... A zaczynamy raz jeszcze - JAK TO SIĘ ROBI... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dzięki za chęć pomocy. Raczej nic sie nie da zrobić z powodów opisanych na obrazku. mogę co najwyżej odciąć cyrkulacje piętra od parteru i założyć 2 pompy. Na piętrze trzeba by kuć podłogę. Rozważę czy nie pociągnąć hydraulika aby to naprawił bo to ewidentny błąd w sztuce. Oprócz tego mam takie atrakcje ze jak stoję pod prysznicem (bateria termostatyczna) a ktoś spuści wodę w WC lub gdziekolwiek weźmie zimną wodę to pod prysznicem mam przez kilka sekund "wrzątek". Tu przypuszczam przyczyną może być błędne umieszczenie naczynia przeponowego które jest przy samym bojlerze i które w przypadku odkręcenia zimnej wody - nie kompensuje spadku ciśnienia a kompensuje spadek ciśnienia przy wodzie gorącej Trzeba rozdzielic parter od reszty i oddzielna pompa i sterowanie, góra pozamiatana, czy jest sens kuc? czy jest sens byc niezadowolonym z nowego domu, decyzja nalezy do Ciebie, ale niech czesciowo pokryje koszty przeróbki hydraulik, on zawalił niech odpowiada. Jak widac dobrze wykonac cyrkulacje w duzym domu nie tak prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Temat był: "Ile wam idzie m3 na cyrkulację" W sensie - ile Was ten luksus kosztuje. A w domyśle - czy nie da się taniej... A zaczynamy raz jeszcze - JAK TO SIĘ ROBI... Adam M. Adam czy nie uwazasz ze wątek ma równiez sens dydaktyczny (jak mozna łatwo sp...c to wydaje sie łatwe) o czym bolesnie przekonał sie Adam626. To tylko forum dyskusje okołowątkowe czasem nie są wcale takie złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.11.2016 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Przyznaję - ma. Dobrze, ze tłumaczysz klarownie to, co niektórym kłopot sprawia. Czytają to tez tacy, co jeszcze cyrkulacji sobie nie spier... a są na "dobrej drodze". Warto jasno powiedzieć - jak ma być, aby było DOBRZE. Tak samo jak - co zrobić jak już ktoś to spier... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Sądzę że gdyby ten mój hydraulik zrobił mi całość na magistrali z PP16 to miałbym z tego większą radość niż mam teraz. Zamiast budować 3 osobne odnogi z wielkimi przekrojami można było pójść w magistralę z mniejszymi - koszty użytkowania byłyby wielokrotnie mniejsze a obieg dawało by sie wykorzystywać bez cyrkulacji Gdyby były 3 obiegi z pex20 na kazdą kondygnację, mozna by sterowac oddzielnie kazdą oczywiscie 3 pompy i byłoby tak jak sie nalezy, po co przepychac cwu tam gdzie to ewidentnie niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.11.2016 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) I w zasadzie 3 obiegi to by było lepsze rozwiązanie niż 3 zawory zwrotne z jedną pompą, bo takie zawory też osłabiają spręż. Od góry nie da się dokuć bo nad tym są rury wychodzące z rozdzielacza.BYć moze od dołu (to jest nad sufitem kotłowni). Ogólnie raczej nierabialne Usunięcie trójnika na piętrze i sprowadzenie dwóch pexów cyrkulacyjnych usunęłoby problem podciągania wody. W sumie nie wiadomo ile to by dało. Edytowane 29 Listopada 2016 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.11.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 I w zasadzie 3 obiegi to by było lepsze rozwiązanie niż 3 zawory zwrotne z jedną pompą, bo takie zawory też osłabiają spręż. Od góry nie da się dokuć bo nad tym są rury wychodzące z rozdzielacza. BYć moze od dołu (to jest nad sufitem kotłowni). Ogólnie raczej nierabialne Usunięcie trójnika na piętrze i sprowadzenie dwóch pexów cyrkulacyjnych usunęłoby problem podciągania wody. W sumie nie wiadomo ile to by dało. Ja stosuje zawory klapowe, stosunkowo mały opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 29.11.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Ile idzie m3 na cyrkulację? W moim przypadku jakieś 0,15 m3 gazu ziemnego na dobę czyli około 35 gr.Z cyrkulacją zużywam średnio 0,8m3/dobę, po wyłączeniu cyrkulacji 0,65 m3/dobę. Cyrkulacja sterowana czasowo, włączona od 5:30 do 22:30, w tym czasie pompka CWU włącza się co pół godziny na 3 minuty.Rury ciepłej wody w otulinie a pod posadzką włożone w rowek i zapiankowane pomiędzy dwoma warstwami styropianu, każda o grubości 10 cm.Rury obiegu zakończone w obiegu pod posadzką, nie wypuszczałem w piony.Pionowe wyprowadzenie rur z ciepła wodą doprowadzające do baterii są w otulinie i również zapiankowane, wyryłem dość duże bruzdy w scianach, żeby dobrze otulić pianką. Dla mnie komfortowo i akceptowalnie kosztowo. Edytowane 29 Listopada 2016 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.11.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Podłączylem pompę 88W na 3 biegu po 4 minutach jeszcze rurka nie była gorąca choć znacznie się ociepliła. Dramat. Dobrze to napisałeś - 4 minuty to dramat - rozwiązanie z włącznikiem -detektorem ruchu w drzwiach odpada - chyba ze bedą to drzwi wejsciowe do domu ale to też słabo bo nawet w zimę. Rozebranie się, zdjęcie butów i pójscie umyć ręce zajmie z minutę a nie 4... Pozostaje więc włączać pompę o okręslonych godziach na określony krótki czas i nie pozwalanie wodzie ostygnąć na powrocie. Oczywiście będzie to kosztować ale da jako taki komfort. Dodatkowo mozna zrobić wyłącznik główny sprzężony z alarmem i sumarycznie da to oszczędność jakieś 80%. Czyli z zakładanych kosztów 70zł miesiecznie ciągłej pracy cyrkulacji można zejść do np 15 miesiecznie co jest już akceptowalne. Nic innego się nie wymyśli. Izolowanie rurek wodnych po 10cm z każdej strony jest dla mnie chore np kosztem osłabiania stropu czy robienia wielkich koryt w ścianach. A nawet taka izolacja nie pozbawi nas całkowicie strat ciepła, cyrkulacja ciągle bedzie potrzebna. Są osoby które mają 90% rury CWU w grubym styropianie pod wylewkami a i tak woda wychładza sie im w kilkadziesiąt minut. U mnie tak jest z 70-80%, cyrkulacji jeszcze nie uruchomiłem więc nie mam jak sprawdzić. Edytowane 29 Listopada 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł 40 28.12.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Na temat ilosci załączen szkoda dyskutowac, naprawde nie widzisz róznicy miedzy oddawaniem ciagłym energii a czasowym? od kiedy ciagłe jest mniejsze od okresowego? na ten temat duzo by powiedział TB ale jest stale nieobecny. jestem zwykłym kowalskim co przegląda te forum, ale ASOLT pięknie to napisaleś. aż Cię podziwiam za odwagę. przecie trzeba bylo mu "zamknąć usta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts