Monija7 28.11.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam. Mam ogromną prośbę o pomoc w ustawieniach pieca. Teść się uparł że wszytko sam zrobi ale nic z tego nie wychodzi. Jeszcze chwila i nie będę miała za co ogrzewać domu. Mianowicie. Jak w tytule w ciągu 3 dób piec spalił 150 kg ekogorszku. To chyba nie jest normalne. Piec agregaat 25 kw. Sterownik st 37 n rs. Dmuchawa dm 80. Podajnik pmg. Ogrzewanie podlogowe ok.150 m2 i 35 m2 pokoj w którym sa grzejniki. I albo grzeje podloga albo grzejniki. Mozliwa za słaba pompa. Ale sęk w tym jak ustawić piec aby grzał ale nie takie ilości groszku. Temp w pokojach 20 st. Mam nadzieję, że ktokolwiek rozumie to co napisała baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 28.11.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Jest jakaś izolacja ścian zewnętrznych, sufitu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.11.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam. Mam ogromną prośbę o pomoc w ustawieniach pieca. Teść się uparł że wszytko sam zrobi ale nic z tego nie wychodzi. Jeszcze chwila i nie będę miała za co ogrzewać domu. Mianowicie. Jak w tytule w ciągu 3 dób piec spalił 150 kg ekogorszku. To chyba nie jest normalne. Piec agregaat 25 kw. Sterownik st 37 n rs. Dmuchawa dm 80. Podajnik pmg. Ogrzewanie podlogowe ok.150 m2 i 35 m2 pokoj w którym sa grzejniki. I albo grzeje podloga albo grzejniki. Mozliwa za słaba pompa. Ale sęk w tym jak ustawić piec aby grzał ale nie takie ilości groszku. Temp w pokojach 20 st. Mam nadzieję, że ktokolwiek rozumie to co napisała baba Ehhh ... Jeśli to nowy dom i ocieplony to styknął by kocioł 12KW . Szkoda że szybciej nie zapytałaś jaki kupić. BYłby tańszy i lepszy i z elektorniką dopasowaną do zwykłęgo użytkownika ... Na poczatku ustawić kocioł. Proponuję dać podawnaie 5s , przerwa 40s. Nadmuch ustawić taki aby kolor ognia był żółty (nie biały ani nie czerwony) i aby nie dymiło się z płomieni ... Jesli będzie przesypywał opał - zwiękzasz przerwę. Jak nie będzie mógł dojść do żądanej temp , zmniejszasz przerwę Ale uwaga. Kociol nie musi błyskawicznie dochodzić o żądanej temp. , może to trwać dłuższy czas , byle było rosła (nawet powoli) temperatura na kotle aż oczywiści do żądanej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 28.11.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 150kg na 3 doby to daje trochę ponad 2kg na godzinę, czyli kocioł pracuje z mocą 12kW a może nawet mniejszą czyli nie jest tak źle No chyba, że to nowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Nie. Jest to stary dom nie ogrzewany z zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Mialo być taniej a nie jest. Jak to jest ze stary piec na węgiel kostka palil dużo dużo mniej a ogrzewal o 100 m2 więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.11.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Napisz jakie są w tej chwili ustawienia sterownika: czas pracy, czas przerwy, siła nadmuchu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Napisz jakie są w tej chwili ustawienia sterownika: czas pracy, czas przerwy, siła nadmuchu itp. 6 Podawanie 7 s. Przerwa 30 s. Nadmuch 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.11.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) No to nie dziwie się, że tyle pożera.Ustawienia jak na syberyjskie mrozy!nie jestem na forum zbyt często, ale zacznij od podawanie 5 sekundprzerwa 40 sekundwiatr ze 30% (choć i to w mojej ocenie zbyt wiele) Nie wiem jaki masz opał... JA mam piec 25 kW i taki sam sterownik jak Ty.moje obecne ustawienia:podawanie 5 sekundprzerwa 70 sekundnadmuch 15%i jeszcze mi się piec odstawia, także mam spory zapas mocy w razie mrozu. Piec ma długo dochodzić do zadanej temperatury i stosunkowo krótko być w podtrzymaniu. Wtedy jest najbardziej ekonomiczne spalanie.Powodzenia! ps. nie wypowiadam się odnośnie instalacji i czy pompka za słaba itp. Może jest coś skopane. Przy takiej mocy powinna być sauna w chałupie Edytowane 28 Listopada 2016 przez Wilchelm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 No to nie dziwie się, że tyle pożera. Ustawienia jak na syberyjskie mrozy! nie jestem na forum zbyt często, ale zacznij od podawanie 5 sekund przerwa 40 sekund wiatr ze 30% (choć i to w mojej ocenie zbyt wiele) Nie wiem jaki masz opał... JA mam piec 25 kW i taki sam sterownik jak Ty. moje obecne ustawienia: podawanie 5 sekund przerwa 70 sekund nadmuch 15% i jeszcze mi się piec odstawia, także mam spory zapas mocy w razie mrozu. Piec ma długo dochodzić do zadanej temperatury i stosunkowo krótko być w podtrzymaniu. Wtedy jest najbardziej ekonomiczne spalanie. Powodzenia! ps. nie wypowiadam się odnośnie instalacji i czy pompka za słaba itp. Może jest coś skopane. Przy takiej mocy powinna być sauna w chałupie A czy przepustnica ma być otwarta cala a regulowac 30% sterownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Kaloryczność groszku 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Odnośnie przepustnicy - to też zależy od komina. U mnie jest otwarta tylko na 1,5cmOpał masz bardzo mocny, więc ustawienia, które podałem mogę być jeszcze zbyt mocne. Czy grzejniki są ciepłe, gorące czy jakie? Jaka temperatura jest puszczana z pieca na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 no właśnie problem w tym ze część domu ma ogrzewanie podłogowe które grzeje a grzejniki w dwóch pokojach bez podłogówki są zimne. Temperatura z pieca to 50 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.11.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Odnośnie ustawień pieca tak jak pisałem.Jeśli chodzi o zimne grzejniki to już nie pomogę niestety. NIe znam się i nie będę wprowadzał w błąd. Mam nadzieję, że koledzy coś pomogą. Trzymaj się ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 dziękuję bardzo za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.11.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Aby stwierdzić dlaczego grzejniki nie grzeją musimy widzieć instalację w kotłowni. Zrób zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 29.11.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 jeśli wszystko jest w instalacji poprawnie to powodem niegrzania tych dwóch grzejników mogą być źle wyregulowane przepływy w całej instalacji i to powoduje że woda grzewcza nie dociera do tych grzejników .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.11.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 jeśli wszystko jest w instalacji poprawnie to powodem niegrzania tych dwóch grzejników mogą być źle wyregulowane przepływy w całej instalacji i to powoduje że woda grzewcza nie dociera do tych grzejników .... dokładnie, sprawdź na pompce podłogówki na jakim biegu ona chodzi , miałem taki przypadek jak chodziła na 3-ce to wyciągała całą ciepła wodę i do innych obiegów jej już nie było wystarczyło dać na 1 lub 2 i było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.11.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Pompa na podłogówkę musi chodzić za mieszaczem i raczej nie ma możliwości aby brała całą wodę z kotła bo część i to dość dużą bierze z powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 30.11.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Zacznijmy od tego, czy w ogóle jest pompa na podłogówkę? Z pierwszego postu wynika, że jedna pompka ogarnia całość - albo próbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts