uzytkownik89 28.11.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam wszystkich , wprowadziliśmy się do nowego miejsca, i przed nami pierwsza zima. Mam problem z przewiewami przy oknach natrafiłem na filmik murator.tv który porusza tego typu problem , niestety rozwiązanie pokazane tam nie znajduje odzwierciedlenia w moim typie okna. prosiłbym kogoś o pomoc link do filmiku plus komentarz co można zrobić gdy ma się problem o którym mowa w 3;53, niestety w moich oknach po stronie gdzie jest przewiew, nie ma tego typu suwaków i zaczepów tylko takie widoczne na zdjęciu : https://s22.postimg.org/d9ghgj2w1/20161128_151052.jpg. Górny i dolny zaczep oraz suwak zdają się być na swoim miejscu, a mimo to są luzy , na 9 okien wszystkie wydają się być w tym samym miejscu, niestety w 4 oknach odczuwalny jest luz i przewiew na skrzydłach bez klamek tylko otwieranych za pomocą wewnętrznej dźwigni https://s15.postimg.org/vbtsygfbf/20161128_152307.jpg prosiłbym o pomoc kogoś wtajemniczonego , kręciłem tu i tam kombinowałem co mi tylko do głowy przyszło niestety szparka przez którą czuć podmuch jest niezmienna, i powtórzę że występuje tylko po stronie skrzydła bez klamki, po stronie klamki są tego typu zaczepy i suwaki pokazane na filmie i docisk jest szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.11.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Okna Velux? Chyba wprowadzasz w błąd tytułem, bo zarówno na filmie jak i zdjęciach widać zwykłe okna ścienne. To co pokazuje kolega na filmie jest oknem z okuciem rozwierno-uchylnym i tam można regulować docisk. Ty masz okna z ruchomymi słupkami (stąd ta dźwignia zamiast klamki) i to co widać na zdjęciu to "docisk wewnętrzny". Na ile widzę to chyba nie regulowany. Opcje regulacji to:- przesunąć skrzydło w stronę zawiasów (regulacja na dole i górze)- jeśli rama jest wstawiona krzywo (rozciągnięta) to podobnie zrobić na szybie (odbić listwę i włożyć dodatkowe podkładki)- założyć inne dociski. Propozycje 2 i 3 to już raczej do wykonania przez jakiś serwis okienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik89 28.11.2016 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd, nie znam dobrze branży okiennej i w moich oknach w otworkach wentylacyjnych włożone są brązowe zaślepki sygnowane napisem Velux, myślałem że być może są ich producentem , gdy przeglądam stronę firmową wychodzi na to że chyba specjalizują się w wyłącznie w oknach dachowych. przepraszam za wprowadzenie w błąd w takim razie. tak więc uściślając ta dźwignia dociska to okno , na 2 zaczepach i suwakach które są umieszczone na górze i na dole po jednym ,Ale... od strony zawiasów jest tylko jedno takie coś właśnie widoczne na zdjęciu nr1, czego funkcji pojąć nie mogę a nie przypadkowo chyba umieszczone jest w połowie wysokości okna między dwoma zawiasami, tylko że gdy kręcę imbusami w części przymocowanej do okna to nie robi się nic prócz tego że się to luzuje, nie zmienia to nic po domknięciu dźwignią.. słyszalny jest szum i odczuwalny powiew. generalnie cała robota wygląda na dość dobrze zrobioną i chyba nie chciałbym bym wierzyć w to że spaprane jest wstawienie połowy stolarki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 28.11.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Żeby dociski dowrębowe poprawnie dociskały skrzydło musi być ono bardzo mocno wyparte o szybę w miejscu ich montażu a nieczęsto tak jest. Bez serwisanta który to zrobi lub założy dociski zewnętrzne się raczej nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.11.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 .. w moich oknach w otworkach wentylacyjnych włożone są brązowe zaślepki sygnowane napisem Velux, myślałem że być może są ich producentem.. Zaślepki Velux? Nie sądzę (sprawdź dokładnie ale tylko dla mojej ciekawości) bo to mało istotne w tej sytuacji. A tytuł zmieniam, by nie wprowadzał w błąd (na zwykłych oknach zna się więcej osób i może pojawić się większe zainteresowanie) chociaż IVO napisał co powinno być zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik89 28.11.2016 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 jest już plus bo przynajmniej wiem jak się owy element nazywa tak rzeczywiście nie Velux a Veka, mniejszy wstyd bo na tę samą literę myślę że jesteśmy tu po to by się poprawiać między innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts