kamil.o 28.11.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam, Jestem po słowie z właścicielem gruntu rolnego o tym, że zakupię u niego działkę. Nie jestem rolnikiem. Na podstawie rozmów i ustawy doszedłem do wniosku, że mamy dwa wyjścia, scenariusze z sytuacji. Będę wdzięczny za poprawienie mnie jeśli się mylę. 1. Kupuję od niego ponad 3 tys. m gruntów rolnych, otrzymuję zgodę AMR i lecę z odrolnieniem (5 klasa) i wnoszę o warunki zabudowy. Problem jest wówczas 10 lat uprawiania tej ziemi ( czy istnieje możliwość zwolnienia z tego obowiązku?) 2. On stawia fundamenty a następnie dzieli ten teren na poszczególne działki budowlane, sprzedaje mi jedną z nich itd. Czy istnieje jakiś prostszy sposób? Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Dziękuję za pomoc Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 28.11.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam, Jestem po słowie z właścicielem gruntu rolnego o tym, że zakupię u niego działkę. Nie jestem rolnikiem. Na podstawie rozmów i ustawy doszedłem do wniosku, że mamy dwa wyjścia, scenariusze z sytuacji. Będę wdzięczny za poprawienie mnie jeśli się mylę. 1. Kupuję od niego ponad 3 tys. m gruntów rolnych, otrzymuję zgodę AMR i lecę z odrolnieniem (5 klasa) i wnoszę o warunki zabudowy. Problem jest wówczas 10 lat uprawiania tej ziemi ( czy istnieje możliwość zwolnienia z tego obowiązku?) 2. On stawia fundamenty a następnie dzieli ten teren na poszczególne działki budowlane, sprzedaje mi jedną z nich itd. Czy istnieje jakiś prostszy sposób? Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Dziękuję za pomoc Kamil Najpierw wystąp o warunki zabudowy (rozumiem, że nie ma MPZP). Możesz wystąpić o warunki na swoje nazwisko . Jak dostaniesz, to kup działkę. Nie martw się odrolnieniem -V i VI klasa nie wymaga odrolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.11.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Najpierw wystąp o warunki zabudowy (rozumiem, że nie ma MPZP). Możesz wystąpić o warunki na swoje nazwisko . Jak dostaniesz, to kup działkę. Nie martw się odrolnieniem -V i VI klasa nie wymaga odrolnienia. A po co ma występować o WZ ? Przecież on nie może kupić tej ziemi. Obrót ziemią od 3000m2 jest tylko dla ograniczonej grupy osób (rolnicy , lasy państwowe , skarb państwa czy też kościół). Od końca kwietnia weszły nowe przepisy ... Żadna kancelaria nie zrobi przenisienie własności ... Może kupić ziemię jak jest mniej niiż 3000m2 , ale też obecnie urzedy patrzą nieprzychylwnie na odralnianie niektórych działek , no chyba że nie ma żadnych możlowości tak żadnej uprawy , ale nawet wtedy pierwszeństwo zakupu ma skarb państwa ... I tyle w temacie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.11.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Witam, Jestem po słowie z właścicielem gruntu rolnego o tym, że zakupię u niego działkę. Nie jestem rolnikiem. Na podstawie rozmów i ustawy doszedłem do wniosku, że mamy dwa wyjścia, scenariusze z sytuacji. Będę wdzięczny za poprawienie mnie jeśli się mylę. 1. Kupuję od niego ponad 3 tys. m gruntów rolnych, otrzymuję zgodę AMR i lecę z odrolnieniem (5 klasa) i wnoszę o warunki zabudowy. Problem jest wówczas 10 lat uprawiania tej ziemi ( czy istnieje możliwość zwolnienia z tego obowiązku?) Taka ziemia kosztuje grosze bo ani tego sprzedać ani uprawiać tam czegokolwiek. Po nowej ustawie nic z tym nie zrobisz chyba że masz mase czasu i kasy na urzedy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 29.11.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 A po co ma występować o WZ ? Przecież on nie może kupić tej ziemi. Obrót ziemią od 3000m2 jest tylko dla ograniczonej grupy osób (rolnicy , lasy państwowe , skarb państwa czy też kościół). Od końca kwietnia weszły nowe przepisy ... Żadna kancelaria nie zrobi przenisienie własności ... Może kupić ziemię jak jest mniej niiż 3000m2 , ale też obecnie urzedy patrzą nieprzychylwnie na odralnianie niektórych działek , no chyba że nie ma żadnych możlowości tak żadnej uprawy , ale nawet wtedy pierwszeństwo zakupu ma skarb państwa ... I tyle w temacie ... WZ po to żeby wogóle wiedzieć czy tam da się dom wybudować. Wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie, bo chodziło mi o to, że jeśli warunki dostanie, to kupuje wtedy działkę poniżej 3000m2. Problem odrolnienia nie dotyczy V i VI klasy więc urząd nie ma na co patrzeć nieprzychylnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.11.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 WZ po to żeby wogóle wiedzieć czy tam da się dom wybudować. Wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie, bo chodziło mi o to, że jeśli warunki dostanie, to kupuje wtedy działkę poniżej 3000m2. Problem odrolnienia nie dotyczy V i VI klasy więc urząd nie ma na co patrzeć nieprzychylnie. Ale działek rolnych nie można dzielić na mniejsze niż 3000m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.11.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 WZ po to żeby wogóle wiedzieć czy tam da się dom wybudować. Wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie, bo chodziło mi o to, że jeśli warunki dostanie, to kupuje wtedy działkę poniżej 3000m2. Problem odrolnienia nie dotyczy V i VI klasy więc urząd nie ma na co patrzeć nieprzychylnie. Nie rozumiesz ... Pytający NIE kupi tej działki , bo żadna kancelaria nie wypisze aktu notarialnego. Musiałby rolnik podzielić działkę na działki mniejsze niż 3000m2 , a przepisy na to nie pozwalają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieniun 05.12.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Musiałby rolnik podzielić działkę na działki mniejsze niż 3000m2 , a przepisy na to nie pozwalają.... Słyszałem, że rozwiązaniem może być tu art. 95 pkt 7 uogn..., tylko trzeba się trochę nagimnastykować. Poza tym, w internecie można znaleźć ogłoszenia o sprzedaży działek rolnych z WZ o powierzchni mniejszej niż 0,3ha, a które wchodziły w skład większych areałów. Jak zostały podzielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 05.12.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Na temat podziału na podstawie tego artykułu nie wiem bo nikt nie odpowiedział czy ma już prawomocną decyzję podziałową . A te działki z ogłoszeń zostały podzielone przed 1 maja 2016.... Jeśli nawet rolnik wydzieli to najpierw musi mieć WZ na całość potem dzieli i WZ traci moc i potrzeba kolejną na działkę która zostanie wydzielona. Podziały WZ tki nowe KW i cała papierologia to ok roku czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts