ebi 28.08.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Czy 80 zł za m2 ocieplenia (styropian) z tynkiem akrylowym (baranek 1,5) to duzo? Cena zawiera materiały i pełną robociznę (włączając w to obróbki przy oknach). Ekipa zalicza do powierzchni do tynkowania i ocieplenia rówież powierzchnię okien. Taką ofertę otrzymaliśmy od firmy z Poznania i mam uczucie, że cena jest trochę za wysoka Jaka jest Wasza opinia? pozdrawiam ebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blazik 28.08.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 70 PLN/m2 na gotowo byłoby bardziej odpowiednią ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 28.08.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Mi tynkarz proponował 30 zł za m2. Chyba bez materiałów. Styropian plus tynk.Ja mam ścianę trójwarstwową, więc nie wnikałam, bo potrzebuję samych tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 28.08.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Zobacz też tu;http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7552 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macend 28.08.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 WitamMoim zdaniem to za drogo.U mnie fachowiec spod Lwowa wykonał tynk mineralny za 22 zl/m2 (robocizna). Zastanów się czy nie będzie taniej samemu zająć się dostawą materiałów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.08.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 80,- PLN brutto za robocizne i meterial? tym, ktorzy uwazaja, ze to drogo, proponuje prawdziwa kalkulacje sobie zrobic i zobaczyc czy tak faktycznie jest Chyba ze kogos zza wschodniej granicy wezmiecie - wtedy faktycznie robocizna tansza ale...... doszlismy powoli do tego, ze reklamuje sie bysmy kupowali polskie produkty gdyz gospodarka powoli ledwo dyszy....Czekam, kiedy pojawi sie nastepny spot reklamowy - zatrudniajmy Polakow - mniejsze bezrobocie bedzie to byla dygresja tak na marginesie watku Jeszcze tylko jedno pytanie - jaki tynk - mineralny? akrylowy? silikat? realnie - robocizna miesci sie w granicach 15 - 30 PLN za mkw i zawsze liczona jest powierzchnia calych scian. Nie odejmuje sie powierzchni okien, gdyz przy oknach czasochlonnosc obrobki glifow jest wieksza niz pustej sciany - stad przyjelo sie liczenie calej powierzchni - kto by po aptekarsku to wszystkko wyliczal? A moja sugestia dla wszystkich co maja wtapliwosci co do stawek za rozne prace budowlane Ustalcie sobie stawke za robocizna material kupujcie oddzielnie sprawdzajcie zuzycie a na sam koniec podsumujcie, ile wyszedl ostatecznie koszt metra z robocizna. Podejrzewam, ze ten kto choc raz juz takie podsumowanie uczyni juz pozniej takich pytan i postow pisac nie bedzie. Zapewne zastanowi sie - jak to mozliwe?ze wyszlo nawet wiecej niz mialo byc z materialem wykonawcy Nie zamierzam krytykowac Waszej postawy mili Forumowicze - ale ciagle zakladanie ze kazdy z "fachowcow" chce Was z torbami puscic i zbic na Was kokosy jest hmmm..... coraz bardziej irytujace. Ebi - toz to prosta matematyka - mnozenie, dzielenie i dodawanie. Oblicz sobie powierchnie scian, zuzycie materialu potrzebnego do wykonania calosci: klejow, siatek, naroznikow itp, i dodaj robocizna - wyjdzie ci stawka jaka twoim zdaniem mozesz zaplacic - co nie oznacza ze ktos za nia robic bedzie chcial gdyz na pewno nie uwzglednisz kosztow ubocznych - podatkow, Zusow, Srusow i innych glupot jakimi nas obciaza nasze kochane panstwo - o koszcie paliwa nie wspomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 28.08.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 A jaka grubość styropianu?Jakie kleje, jaka zaprawa zbrojaca?Jakiego producenta tynk? Zazwyczaj jak tego nie ustalisz to dostaniesz najtańszy chłam i mimo wszystko jak się umówisz na robociznę np. 25pln za metr to spokojnie będziesz mógł w tej cenie ocieplić sobie wełenką np. z rockwoola, która zamówisz sobie sam... PozdrawiamGazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.08.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 ...Nie zamierzam krytykowac Waszej postawy mili Forumowicze - ale ciagle zakladanie ze kazdy z "fachowcow" chce Was z torbami puscic i zbic na Was kokosy jest hmmm..... coraz bardziej irytujace... No jasne, bo nam forumowiczom kury zamiast jajek na grzędzie- znoszą pieniądze. Obecnie jestem na etapie prac wykończeniowych swojego domu i stwierdzam, że do tej pory w 90% wypadków spotkałem się z próbą zrobienia ze mnie przysłowiowego łosia. Cieszę się, że jest to forum bo do kolejnych rozmów z kolejnymi wykonawcami staram się być przygotowany- przynajmniej pod kątem cen za poszczególne rodzaje prac. Żeby nie drażnić kolejnych ekip to podjeżdżam na rozmowy zdezolowanym "Polonezem". Bo jak raz podjechałem lepszym samochodem to jedna z ekip "zaśpiewała" cenę za tynkowanie o 100% wyższą niż te przyjęte na rynku. Po moim trzecim zezie i czwartym grymasie cena za usługę ukształtowała się na właściwym poziomie, zgodnym z ogólnymi zasadami "współżycia społecznego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.08.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 ...Nie zamierzam krytykowac Waszej postawy mili Forumowicze - ale ciagle zakladanie ze kazdy z "fachowcow" chce Was z torbami puscic i zbic na Was kokosy jest hmmm..... coraz bardziej irytujace... No jasne, bo nam forumowiczom kury zamiast jajek na grzędzie- znoszą pieniądze. Obecnie jestem na etapie prac wykończeniowych swojego domu i stwierdzam, że do tej pory w 90% wypadków spotkałem się z próbą zrobienia ze mnie przysłowiowego łosia. Cieszę się, że jest to forum bo do kolejnych rozmów z kolejnymi wykonawcami staram się być przygotowany- przynajmniej pod kątem cen za poszczególne rodzaje prac...... Tak samo jak ty ciesze sie ze to forum istnieje i skoro masz niefart byc wciaz naciagany masz mozliwosc poznac ceny. Ale przyznasz ze pytanie jak w tym poscie moze zirytowac. Nie wiem czym sie zajmujesz - to nie istotne - ale gdyby ktos tak sforuowal pytanie o wysokosc twego wynagrodzenia za prace jaka wykoknujesz (ktore sobie skalkulowales na jakims tam zakladanym zysku) tez w koncu poczulbys sie z lekka poirytowany - myle sie? Chyba nie. Wiekszosc postow - i chyba przyznasz mi racje - wlasnie takie podejscie do klienta zaklada - ze chcemy oskubac Was do zera Ale patent na poloneza na tych bardziej cwanych jest dobry Mam klienta, ktoremu z racji kasy, jaka bije wrecz od niego i auta, o jakim wiekszosc z nas pomarzyc moze, teoretycznie moglbym okna sprzedac z narzutem 100? 200? 300% Ale wiesz - kurde - czasem sam siebie nie rozumiem - NIE POTRAFILEM TEGO i z racji wielkosci zamowienia poszlo raptem na 5% marży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.08.2004 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 ...Mam klienta, ktoremu z racji kasy, jaka bije wrecz od niego i auta, o jakim wiekszosc z nas pomarzyc moze, teoretycznie moglbym okna sprzedac z narzutem 100? 200? 300% Ale wiesz - kurde - czasem sam siebie nie rozumiem - NIE POTRAFILEM TEGO i z racji wielkosci zamowienia poszlo raptem na 5% marży ... jareko, widocznie należysz do tych 10% o których nie napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.08.2004 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Grzegorz63 nie wiem ale chyba tak chwyty marketingowe w stylu - rabat 30% gdzie do ceny producenta podnosimy o 30% by pozniej dac "rabat" sa mi obce - kurcze - uwazam to po prostu za nieuczciwe - sam tego nie lubie jak ktos w taki sposob chce mnie w konia zrobic - moze stad takie podejscie? ale w sumie zboczylismy z watku choc zbaczac jest rzecza ludzka Zastanawiam sie, czy w wiekszosci wypadkow robot budowlanych nie lepszym rozwiazaniem byloby ustalenie stawki za robocizne a material rozliczac oddzielnie? I tak, jak slysze tutaj, wiekszosc wykonawcow nie dzieli sie tymi 15% odzyskiwanego VAT-u z Inwestorami W sumie chyba nie ma dobrego sposobu ustalenia stawki za prace, gdyz jedni maja wyzsze koszty "zakladowe" inni nizsze, ale kazdy jakos musi wyjsc na swoje. Zauwazylem jedno, im lepsza ekipa, tym bardziej sie ceni, co w moim odczuciu jest zrozumiale, za jakosc jednak trzeba placic - ja tak to widze (moze sie myle?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 29.08.2004 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 dziękuję za wypowiedzi. Dla uszczegółowienia oferty podaję:styropian 12 cmtynk akrylowy Kreisel Ekipa wydaje się znać na rzeczy. Mamy zamiar obejrzeć ich dotychczasowe prace. Ale mamy mimo wszystko wrażenie, że cenią się trochę za wysoko. pozdrawiamebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 jak na warunki warszawskie nie jest to cena zwalajaca z nog a jesli na dodatek hmmm.... znaja sie na rzeczy tak jest w Wawie - popytaj dla porownania w Poznanskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts