Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podzielcie się jaką macie faktyczną sprawność swoich rekuperatorów.

Recommended Posts

Witam, ostatnio założyłem sobie rekuperator z wymiennikiem spiralno - przeciwprądowym i nie do końca jestem przekonany czy wszystko działa ok. Budynek działał już 2 lata z wentylacją mechaniczną. Teraz po założeniu rekuperacji temperatura jest niższa w pomieszczeniach. Dom ogrzewam pompą ciepła z krzywą grzewczą ( czyli działa na podstawie pogodynki umieszczonej na zewnątrz budynku ). Dzisiaj na czerpni miałem +0,5*C, na wywiewie +18*C natomiast na nawiewie 10,5*C. I teraz nie wiem jak z tą oszczędnością. Mam już na minimum obroty, nie mogę zjechać niżej niż 30%.

Podzielcie się swoimi temperaturami z rekuperatorów.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No wychodzi na to ze masz straty na przewodach ja mam wełny prawie 10cm na strychu a straty i tak są ok.2stopnie druga sprawa niektóre wymienniki tracą na sprawnosci gdy tylko pojawią się w nim skropliny zwłaszcza te produkowane w tych krajach gdzie nie ma mrozów jak np.Holandia nie chce wymieniać firmy ale chyba wiadomo o jaki chodzi większość central je ma.

nie, ja mam cały strych ocieplony. Na strychu do puki nie założyłem rekuperacji miałem prawie 21*C, także rury pe-flex powinny być w temp. pozostałych pomieszczeń. Ale jak się ochłodziło w domu to i się ochłodził na strychu.

Na strychu raczej będziesz miał w zimie temperaturę bardziej zbliżona do zewnętrznej i jeśli w zimie będzie tam w okolicach 5do10stopni i tak mniej więcej powinno być przy ociepleniu po samą kalenice i pod plyta osb tam gdzie są przewody pe flex raczej będzie podobna temp.

U mnie na obecną chwile wygląda to natępująco.

Temp na czerpni 11,1 (GWC rurowe)

Temp wywiewu 21,2

Temp nawiewu 19,3

Sprawność temperaturow 81,2%

Sprawność podawana przez producenta to maksymalna możliwa do uzyskania w określonych warunkach a nie stała z jaką pracuje reku.Średnia wyjdzie całkiem inna nie ma się co czarować.:D

Nie wiem jak jest w innych domach, ale u mnie na pewno nie spadała tak temperatura. Temperatura strychu była zbliżona do temperatury poddasza.

A pytani do dred1975, jaką najniższą sprawność osiągał twój rekuperator i czy po założeniu sprawność była niższa niż teraz ?

To masz jakiś grzejnik na strychu?

Nie wiem jak jest w innych domach, ale u mnie na pewno nie spadała tak temperatura. Temperatura strychu była zbliżona do temperatury poddasza.

A pytani do dred1975, jaką najniższą sprawność osiągał twój rekuperator i czy po założeniu sprawność była niższa niż teraz ?

Wcześniejsze dane były z godziny 18-00 teraz jest 22 i wygląda to tak

Temp na czerpni 11,4 (GWC rurowe)

Temp wywiewu 21,3

Temp nawiewu 20,1

Jak widać nastąpiła zmiana i sprawność osiągnęła 87,9.Ona się zmienia nie tyko od temperatury ale i od wilgotności powietrza nawiewanego jak i wywiewanego.

Max co odnotowałem to 93% a minimum o ile pamiętam to 67% a tu nie bardzo rozumiem o co chodzi "czy po założeniu sprawność była niższa niż teraz ".

U mnie na obecną chwile wygląda to natępująco.

Temp na czerpni 11,1 (GWC rurowe)

Temp wywiewu 21,2

Temp nawiewu 19,3

Sprawność temperaturow 81,2%

Sprawność podawana przez producenta to maksymalna możliwa do uzyskania w określonych warunkach a nie stała z jaką pracuje reku.Średnia wyjdzie całkiem inna nie ma się co czarować.:D

to jest temperatura po GWC czy przed?