romano78 07.01.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 A bo te wszystkie anty rozmrazania za pomocą zmniejszania czy zwiększania obrotów wentyli czy uchylanie baypasu to o kant dupy rozbić sam to przechodziłem to wiem teraz mam prostą nagrzewnice w postaci alupexa zwinietego w sprężynę i wsadzona w rure nawiewu i wpieta w rozdzielacz podlogowki na dworze minus 18 a w wymiennik wlatuje jakieś plus2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.01.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Producent nie ma chęci wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 jak ostatnio rozmawiałem z producentem to mi obiecał że sprzedawca się ze mną skontaktuje. Ale cisza. Wysłałem maila do producenta czy zamierza mi jakoś pomóc, ale odpowiedzi nie uzyskałem. Muszę się zorientować czy jest to prawda że nie mogę zgłosić usterki bezpośrednio u producenta. A kto Ci tak odpowiedział? A kiedy wysyłałeś emaile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.01.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Dziś dotarła do mnie informacja, że nie jesteś jedynym niezadowolonym w ostatnim czasie z nikola. W pobliżu Białegostoku również jest obecnie użytkownik z nowym nikolem, który ma podobny problem do Twego. Z tego co wiem to producent pełny serwis gwarancyjny przerzuca na instalatorów i to oni podobno odpowiadają za wszelkie naprawy gwarancyjne - podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 19.01.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 A bo te wszystkie anty rozmrazania za pomocą zmniejszania czy zwiększania obrotów wentyli czy uchylanie baypasu to o kant dupy rozbić sam to przechodziłem to wiem teraz mam prostą nagrzewnice w postaci alupexa zwinietego w sprężynę i wsadzona w rure nawiewu i wpieta w rozdzielacz podlogowki na dworze minus 18 a w wymiennik wlatuje jakieś plus2 dokładnie , najprostsze rozwiązania są z reguły najlepsze, a tak producent wstawia klapy z siłownikami (z nimi czasem problemy np. szczelność albo elektronika) za które klient płaci nie mało i sądzi, że super bo centrala jest oszczędna, a tak naprawdę rozmraża energią, którą bierze z domu, czyli naszą czym bardziej szczelny dom tym większy problem, bo postaje podciśnienie podczas takiego defrosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 ZA rozmrażanie i tak trzeba zapłącić. Nie wiem, o jakich klapach piszesz ? O bypasie ? Pomijając rozmrażanie (choć ja nie używam tej metody) to bypass dużo bardziej przydaje się latem, Co do podciśnienia w domu, to nie jest to chyba jakiś wielki problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Dziś dotarła do mnie informacja, że nie jesteś jedynym niezadowolonym w ostatnim czasie z nikola. W pobliżu Białegostoku również jest obecnie użytkownik z nowym nikolem, który ma podobny problem do Twego. Z tego co wiem to producent pełny serwis gwarancyjny przerzuca na instalatorów i to oni podobno odpowiadają za wszelkie naprawy gwarancyjne - podobno. Coś na rzeczy jednak jest, miejmy tylko nadzieję że producent przejrzy na oczy bo nieznana jest siła forum, zwłaszcza negatywne opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 a nie masz może jak mnie skontaktować z tą osobą ? Podejrzewam, że na FM jest sporo inwestorów posiadających centralę Nikol-a. Jeśli nie możesz znaleźć na FM adekwatnego wątku, to załóż swój. Na pewno po jakimś czasie odzew będzie szerszy, zwłaszcza po odpowiednim nazwaniu wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Wpisz w okienko " szukana fraza" w prawym górnym rogu strony pod "wylosuje się", frazę którą szukasz i zobaczy czy coś znajdziesz. Jeśli nie to daj znać pomogę Ci założyć nowy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.01.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 a nie masz może jak mnie skontaktować z tą osobą ? Spróbuję, ale nie obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.01.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Z tego co wiem to producent pełny serwis gwarancyjny przerzuca na instalatorów Dokładnie tak jest jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 19.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 ZA rozmrażanie i tak trzeba zapłącić. Nie wiem, o jakich klapach piszesz ? O bypasie ? Pomijając rozmrażanie (choć ja nie używam tej metody) to bypass dużo bardziej przydaje się latem, Co do podciśnienia w domu, to nie jest to chyba jakiś wielki problem ? tak za rozmrażanie trzeba zapłacić ! czy to będzie rozmrażanie bypassem czy grzałką, na jedno wyjdzie w bilansie cieplnym calego budynku tak o bypasie, masz rację bardziej jest przydatny do przewietrzania nocnego w lecie U mnie był duży ;] Standardowe ustawienie rozmrażania bypassem były u mnie 80% wywiew, 25% nawiew, przy -20st. C rozmrażanie załączało się co kilkanaście minut, dom mam bardzo szczelny w warunkach nazwijmy normalnych, ale podczas wytworzenia znacznego podciśnienia, wychodzą niedoskonałości drzwi tarasowych i drzwi wejściowych i co się wtedy dzieje ? zaciągane jest mroźne powietrze przez nieszczelności. Teraz mam zmienione ustawienie na 50% wywiew i 25% nawiew + praca grzałki aktywowana w tym samym momencie, proces rozmrażania przebiega sprawniej (dzięki grzałce) i bez wytwarzania znacznego podciśnienia - cicho i tylko minimalne zaciąganie powietrza zewnętrznego. Zawsze gdzieś będzie najsłabszy punkt, w domu nieszczelnym tego nie zauważymy, bo rozłoży się to na dużo większą ilość nieszczelności. Na szczeście przynajmniej do -15st.C centrala radzi sobie bez defrosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.01.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Czyli do -15st. C przy wymianie powietrza 1:1, bez grzałek itp. nie zamarza Ci się wymiennik, nie pojawia się żaden szron itp ? Przecież napisał że 50% wyciągu i 25% nawiewu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Standardowe ustawienie rozmrażania bypassem były u mnie 80% wywiew, 25% nawiew, przy -20st.. To nie jest rozmrażanie bypassem. To jest zmiana stosunku obrotów wentylatora nadmuchowego do wydmuchowego i działa to nawet w reku bez bypassu. Rozmrażanie bypassem polega na tym, że wentylatory nie zmieniają obrotów, po prostu otwiera się obejście, zimne powietrze z pominięciem wymiennika leci wprost do pomieszczeń, a ciepłe, wywiewane rozmraża wymiennik Mój reku działa standardowo zimą 30/33% Co jakiś czas zwalnia do 19/33% - ale to tylko przy -8C i wiecej Rzadko zwalnia 10/33 a wyłączył całkiem nawiew trzy-cztery razy w tym sezonie przy -21C Ty masz bardzo dużą dysproporcje między nawiewem, a wywiewem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 19.01.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 nie, nie tak - normalna praca w zimie to 33%/33% wydajności czyli 1:1 wywiew/nawiew, 50%/25% to dotyczy tylko rozmrażania ! standardowo producent ustawił 80%/25% co było hardcorem... fotohobby u mnie jest inaczej - ale moja wina - nie dodałem szczegółów, : raz - podczas rozmrażania w mojej centrali zmienia się stosunek wywiew/nawiew jak wyżej, dwa - uchylany jest bypass na wlocie (cyklicznie, na pewne przedziały czasowe), trzy - załączana jest grzałka (którą mogę wyłączyć, albo zmienić próg jej zadziałania na niższy, ale nie chcę z powodów jak wyżej pisałem), z poziomu serwisu jest dużo więcej opcji rozmrażania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 21.01.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 fotohobby w jakim celu masz ustawiony wywiew o 3 % mocniej niż nawiew ? a jak tam Wasze sprawności rekuperatorów ? u mnie są oscyluje między 80-85%, przy 115m3/h (33%) zmierzyłem teraz i wychodzi 81,1% - popełniłem dodatkowo pomiar sprawności całej instacji (termometry zamontowałem w domu w anemostatach, a czerpnia przyjąłem temp. zewnętrzną), wyszło 74,9% - więc całkiem sporo traci się na instalacji, aż 6,2% (przy przyzwoitej izolacji rur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.01.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Im szybciej pracuje Twój reku tym mniej będzie skroplin. Wszystko zależy od wilgotności w domu i temperatury na zewnątrz.Mój reku wisi na ścianie więc dół ma odsunięty od ściany jakieś 3-4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 a gdzie najwięcej skroplin się wykrapla ? Skapują z wymiennika (ta strona gdzie wchodzi rura wywiewna z domu do reku) szczególnie jak jest 3 minutowy postój co 3 godziny. Kapią na dół i dzięki pochyleniu reku spływają do otworu odpływowego gdzie jest podpięta rurka z syfonem i dalej do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.01.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 U mnie wywiew z domu wchodzi na wymiennik z prawej strony (dół) i właśnie tam z całej jego powierzchni potrafi kapać woda a najmocniej w tylnej ćwiartce koła chyba w związku z pochyleniem reku do tyłu - dół jest odsunięty od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.01.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Proponuję Tobie wyjąć wymiennik i przepłukać w letniej wodzie z np. Ludwikiem. Może pomoże... tak tylko gdybam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts