Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montarz odpowietrznika automatycznego

LukaszDGX

Recommended Posts

Dzień Dobry,

chciałbym poradzić się ludzi znających temat odnośnie montażu odpowietrzników automatycznych. W związku z tym, że jeden z odpowietrzników ( manualny ) zaczął przepuszczać wodę oraz biorąc pod uwagę fakt, że moje grzejniki się bardzo często zapowietrzają postanowiłem zakupić jeden odpowietrznik automatyczny i zobaczyć jak to funkcjonuje w praktyce. Mam zawór na odprowadzeniu wody z grzejnika więc tu nie było problemu, spuściłem wodę, odkręciłem stary odpowietrznik i zacząłem przymierzać się do montażu. Odpowietrznik jest kątowy, bez zaworu stopowego więc po wcześniejszym nawinięciu teflonu na gwint przystąpiłem do kręcenia - i tutaj właśnie pojawił się problem. Odpowietrznik po solidnym dokręceniu jest skierowany w dół pod kątem ok. 60 stopni - według producenta ( i logiki ) powinien być w pozycji pionowej. Próbowałem z całych sił i nie ma opcji dokręcić go do pionu, w drugim przypadku próbowałem cofnąć, ale leje wodę. Zna ktoś jakiś patent na rozwiązanie tego problemu? Bardzo proszę o pomoc w powyższym temacie, będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuje.

IMG_20161129_142339_resized_20161129_025512884.jpg

Edytowane przez LukaszDGX

Na teflonie nie można cofać bo puszcza wodę. Odkręcając ten automacik policz liczbę obrotów i zapamiętaj pozycję w jakiej wykręcił się. Możesz ponownie użyć taśmy teflonowej tylko wkręcając go rozpocznij od pozycji nowej ( przemieszczonej o 180 stopni od pozycji wykręcenia). A prościej użyj pakuł lnianych i pasty do hudrauliki , nawiń pakuły ale z rozsądkiem , posmaruj pastą i naprzód. To łączenie można cofać bez obawy o przeciek. Tylko za dużo nie nawijaj tego lnu gdyż możesz rozwalić tą aluminiową redukcję w którą wkręcasz odpowietrznik. I jeszcze jedno ten kapturek na odpowietrzniku ma być luźniutki tak aby powietrze mogło uchodzić i co jakiś czas np. raz na miesiąc odkręć kapturek naciśnij zaworek nawet aby poleciałą woda. One potrafia przykleić się i wtedy odpowietrznik nie spełnia swojej funkcji. Pozdrawiam. Edytowane przez wiesiek6308

Jacek6 świetna rada, już zabieram się do roboty - na taką właśnie pomoc eksperta liczyłem.

d7d - zawsze znajdzie się na forum jakiś "miodek" który mus podbudować swoje ego wytykając błędy innym - brawo, typowy "polaczek".

Wiesiek6308 bardzo dziękuje za fachową i rzeczową pomoc. Zastosuje się do twoich rad i mam nadzieję coś z tego wyjdzie. Oby więcej takich użytkowników, pozostali odpowiadający w temacie chyba szukają na forum czegoś innego.

d7d - zawsze znajdzie się na forum jakiś "miodek" który mus podbudować swoje ego wytykając błędy innym - brawo, typowy "polaczek".

To nie była złośliwość.

Bez sensu odpowiedziałeś bo błąd jest ewidentny i to w tytule.

Szkoda, że używasz też określenia "polaczek" to tak jak byś na siebie samego też ....

Prof. Jan Miodek jest bardzo mądrym człowiekiem.

Przepraszam za zwrócenie uwagi na błąd ortograficzny.