LukaszDGX 29.11.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Dzień Dobry, chciałbym poradzić się ludzi znających temat odnośnie montażu odpowietrzników automatycznych. W związku z tym, że jeden z odpowietrzników ( manualny ) zaczął przepuszczać wodę oraz biorąc pod uwagę fakt, że moje grzejniki się bardzo często zapowietrzają postanowiłem zakupić jeden odpowietrznik automatyczny i zobaczyć jak to funkcjonuje w praktyce. Mam zawór na odprowadzeniu wody z grzejnika więc tu nie było problemu, spuściłem wodę, odkręciłem stary odpowietrznik i zacząłem przymierzać się do montażu. Odpowietrznik jest kątowy, bez zaworu stopowego więc po wcześniejszym nawinięciu teflonu na gwint przystąpiłem do kręcenia - i tutaj właśnie pojawił się problem. Odpowietrznik po solidnym dokręceniu jest skierowany w dół pod kątem ok. 60 stopni - według producenta ( i logiki ) powinien być w pozycji pionowej. Próbowałem z całych sił i nie ma opcji dokręcić go do pionu, w drugim przypadku próbowałem cofnąć, ale leje wodę. Zna ktoś jakiś patent na rozwiązanie tego problemu? Bardzo proszę o pomoc w powyższym temacie, będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuje. Edytowane 29 Listopada 2016 przez LukaszDGX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 29.11.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Odkręć grzejnik i postaw go na boku. Wtedy odpowietrznik będzie w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.11.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Na teflonie nie można cofać bo puszcza wodę. Odkręcając ten automacik policz liczbę obrotów i zapamiętaj pozycję w jakiej wykręcił się. Możesz ponownie użyć taśmy teflonowej tylko wkręcając go rozpocznij od pozycji nowej ( przemieszczonej o 180 stopni od pozycji wykręcenia). A prościej użyj pakuł lnianych i pasty do hudrauliki , nawiń pakuły ale z rozsądkiem , posmaruj pastą i naprzód. To łączenie można cofać bez obawy o przeciek. Tylko za dużo nie nawijaj tego lnu gdyż możesz rozwalić tą aluminiową redukcję w którą wkręcasz odpowietrznik. I jeszcze jedno ten kapturek na odpowietrzniku ma być luźniutki tak aby powietrze mogło uchodzić i co jakiś czas np. raz na miesiąc odkręć kapturek naciśnij zaworek nawet aby poleciałą woda. One potrafia przykleić się i wtedy odpowietrznik nie spełnia swojej funkcji. Pozdrawiam. Edytowane 29 Listopada 2016 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.11.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszDGX 29.11.2016 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Jacek6 świetna rada, już zabieram się do roboty - na taką właśnie pomoc eksperta liczyłem.d7d - zawsze znajdzie się na forum jakiś "miodek" który mus podbudować swoje ego wytykając błędy innym - brawo, typowy "polaczek". Wiesiek6308 bardzo dziękuje za fachową i rzeczową pomoc. Zastosuje się do twoich rad i mam nadzieję coś z tego wyjdzie. Oby więcej takich użytkowników, pozostali odpowiadający w temacie chyba szukają na forum czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.11.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 d7d - zawsze znajdzie się na forum jakiś "miodek" który mus podbudować swoje ego wytykając błędy innym - brawo, typowy "polaczek". To nie była złośliwość. Bez sensu odpowiedziałeś bo błąd jest ewidentny i to w tytule. Szkoda, że używasz też określenia "polaczek" to tak jak byś na siebie samego też .... Prof. Jan Miodek jest bardzo mądrym człowiekiem. Przepraszam za zwrócenie uwagi na błąd ortograficzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 29.11.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Pytanie zadałeś jak dzieciaczek. Stąd taka odpowiedz. Odpowietrznik wkręciłeś "Odpowietrznik po solidnym dokręceniu jest skierowany w dół pod kątem ok. 60 stopni ". Trzeba było nie solidnie a do odpowiedniego położenia i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts