Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wniosek o ustalenie warunków zabudowy - kilka pytań

Recommended Posts

Dzień dobry, zacznę od tego, że posiadam działkę rolną o powierzchni 1ha, Mam zamiar wydzielić z niej 1200 metrów kwadratowych i zbudować tam dom. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów i właśnie mam zamiar złożyć wniosek o ustalenie warunków zabudowy. Widzę, że w każdej gminie jest inny wniosek i nie wiem do końca jak wypełnić tej mój z mojej gminy. W związku z tym mam kilka pytań co mam wpisać do wniosku na pytania takie jak:

1) Pytanie: "inwestycja polegająca na" I co mam tam wpisac? Jeżeli chce budować dom to zabudowa mieszkaniowa? Czy Dom jednorodzinny?

2) Pytanie: "charakterystyka zagospodarowania działki"

3)Pytanie: "usytuowanie obiektu na działce" Chodzi im o określenie linii zabudowy oraz wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki, terenu. Więc jak mam ustalić ta linię zabudowy oraz jak określić tą wielkość powierzchni zabudowy? Jeżeli chce wybudować dom ok 100 m2 na działce 1200m to mam wpisać ok10%? Bo nie rozumiem...

4) Pytania o charakterystykę planowanej budowy, mam tam wpisać dane z projektu? Powiem szczerze, że jeszcze nie wybrałem danego projektu, bo na to jest czas. Chyba, że już muszę mieć gotowy projekt i na nim bazować. Tam mam wpisaćprzeznaczenie budynku, powierzchnie zabudowy, liczbe kondygnacji, szerokość elewacji frontowej, wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej, gzymsu lub attyki oraz geometrie dachu. Wpisać tam coś mniejwięcej czy muszę dokładnie określić co ma ile mieć?

z góry dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam

Proponuje wybrac sie do gminy. Tam z pewnoscia pomoga i wytlumacza co i jak. Ja jak skladalem wniosek o WZ to bez problemu uzyskalem wszystkie odpowiedzi.

Skoro kazda gmina ma inny wniosek i inne wymagania, to dana gmina najlepiej bedzie wiedziala co i jak. Urzednicy nie gryza, od tego sa zeby pomoc!!

U mnie były podobne pytania, konsultowałem je z pracownikiem w gminie i z tego co pamiętam:

1) Pytanie: "inwestycja polegająca na" I co mam tam wpisać? Jeżeli chce budować dom to zabudowa mieszkaniowa? Czy Dom jednorodzinny?

polegająca na budowie domu mieszkalnego jednorodzinnego parterowego z garażem (tutaj według tego co budujesz)

2) Pytanie: "charakterystyka zagospodarowania działki"

tutaj miało być chyba że działka na potrzeby mieszkalne nie mająca wpływu na środowisko naturalne - ale nie jestem pewien czy tak to brzmiało.

3)Pytanie: "usytuowanie obiektu na działce" Chodzi im o określenie linii zabudowy oraz wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki, terenu. Więc jak mam ustalić ta linię zabudowy oraz jak określić tą wielkość powierzchni zabudowy? Jeżeli chce wybudować dom ok 100 m2 na działce 1200m to mam wpisać ok10%? Bo nie rozumiem...

piszesz że budynek ma mieć mniej więcej tyle na tyle m, ma być oddalony od drogi (granicy działki) o tyle metrów, no i w przybliżeniu zajmie tyle a tyle procent. U mnie to wystarczyło.

4) Pytania o charakterystykę planowanej budowy, mam tam wpisać dane z projektu? Powiem szczerze, że jeszcze nie wybrałem danego projektu, bo na to jest czas. Chyba, że już muszę mieć gotowy projekt i na nim bazować. Tam mam wpisać przeznaczenie budynku, powierzchnie zabudowy, liczbę kondygnacji, szerokość elewacji frontowej, wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej, gzymsu lub attyki oraz geometrie dachu. Wpisać tam coś mniej więcej czy muszę dokładnie określić co ma ile mieć?

Wpisz wartości na wyrost. Chodzi o to ze jak wpisze że ma mieć wysokość kalenicy tyle i tyle to jak dostaniesz warunki, nie możesz tego przekroczyć. Wiec nie mając projektu wpisz liczbę z pewnym marginesem żeby na pewno się zmieścić. Tak w moim przypadku było (a o warunki wniosek szedł też bez konkretnego wybranego projektu).

To w jaki sposób mam sobie przerobić z 1 ha 1200 metrów kwadratowych na działkę budowlaną? Jakie są teraz procedury i jakie dokumenty powinienem złożyć?

Nie ma takiej procedury na tym polega ochrona gruntów rolnych ustawa obowiązuje od maja tego roku.

Jeśli masz działkę to WZ i pozwolenie na całość a potem podzielisz.

Edytowane przez Bejaro

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że WZ są wystarczającym dokumentem do podziału działki rolnej na mniej niż 30 arów. Wszystko zależy od tego co Ci powiedzą w gminie, a dokładniej w starostwie gdzie będziesz tą działkę dzielić. Znajdź dobrego geodetę i nie powinno być problemów.

W moim przypadku była to klasa 4, nie wiem jak to by wyglądało w przypadku lepszej.

Co do uzupełnienia wniosku to idź do gminy, bo każda będzie miała inne zasady. U mnie np. nie wolno mi było wpisywać informacji że inwestycja polega na budowie domu jedn. z garażem - kazano mi napisać tylko i wyłącznie "budowie domu jednorodzinnego". Nigdzie nie pojawiło się slowo "garaż" pomimo że budujemy go i nie jest połączony z bryłą budynku (a w zasadzie jest, ale tylko drobnym zadaszeniem nad przejściem pomiędzy domem a garażem).

Jeśli jest to działka rolna to podzielisz ją na minimum działki 3000m2 , tak mówią nowe przepisy z maja ...

I teraz uwaga ....

Ty możesz się na tej działce budować , nawet tej 1ha bo prawo nie działa wstecz , ale jeśli nawet podzielisz działkę na działki po 3000m2 to ... nie sprzedasz tych działek nikomu , no chyba że rolnikowi , skarbowi Państwa , Lasom Państowych lub ... kościołowi ...

Żadna kancelaria prawna nie wystawi aktu notarialnego na działkę która ma 3000m2 i więcej która ma wydana WZ później niż koniec kwietnia 2016.

Ale jest jeszcze jeden mały "problem".

Wybudujesz sobie dom na tej działce 1ha bez problemu ale .. jakbyć chciał kiedyś sprzedać dom to możesz tylko ... rolnikowi

Edytowane przez kaszpir007

No nic, wypiszę ten wniosek, zaniosę do gminy i zobaczymy co się bedzie działo. Pole jest klasy V i VI, mam nadzieję, że nie będą robić problemów i że będę mógł wydzielić mniej niż 3000 metrów, bo to jednak trochę dużo. Aż tyle mi nie potrzeba.

A takie jeszcze pytanie. Jeżeli by zmienili mi pole w MPZP na działki budowlane to mógłbym sprzedać te działki innym osobom niż rolnikom?

Ja również dzielę swoją działkę 3000m2 z WZ wydanym po 30 kwietnia na 2.

Mam już procedurę podziału na ukończeniu ale wstrzymuję się ze złożeniem do gminy, rozpocznę budowę, wytycze budynek, zniweluję teren i dopiero wtedy sfinalizuję podział. W przeciwnym wypadku miałbym nieważne WZ i znowu czekać trzeba by było 8 miesięcy

Ja również dzielę swoją działkę 3000m2 z WZ wydanym po 30 kwietnia na 2.

Mam już procedurę podziału na ukończeniu ale wstrzymuję się ze złożeniem do gminy, rozpocznę budowę, wytycze budynek, zniweluję teren i dopiero wtedy sfinalizuję podział. W przeciwnym wypadku miałbym nieważne WZ i znowu czekać trzeba by było 8 miesięcy

A działka równo 3000 ???

Może w tym haczyk nie jest większa tylko równa?

Kaszpir007 - Mialem WZ wydane po 30 maja. Działka 100% rolna 4 klasa. Wydzieliłem 28 arów z 50.

Masz już prawomocną decyzję podziałową ?

Jeśli tak to interpretacja przepisów u nas jednak czasem działa na plus obywatela.

Edit

doczytałam że budujecie rozumiem że na wydzielonej działce z PNB dla niej wydanym ?

Edytowane przez Bejaro

A działka równo 3000 ???

Może w tym haczyk nie jest większa tylko równa?

Ustawa wyklucza działki mniejsze niż 3000m2, u mnie jest 3000 więc się łapie.

Kluczem były WZ na budynek jednorodzinny mieszkaniowy

Podział nieruchomości jest możliwy w oparciu o WZ, czytałem o tym zapis w ustawie, niestety tak z głowy nie pamiętam gdzie to było

Ustawa wyklucza działki mniejsze niż 3000m2, u mnie jest 3000 więc się łapie.

Kluczem były WZ na budynek jednorodzinny mieszkaniowy

Podział nieruchomości jest możliwy w oparciu o WZ, czytałem o tym zapis w ustawie, niestety tak z głowy nie pamiętam gdzie to było

A masz pozwolenie na budowę zgłosiłeś rozpoczęcie prac?