kaszpir007 01.12.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ustawa mówi o działkach 3000m2 i większych.... I tu jest problem... U mnie było sporo nerwów i kombinowania bo abym mógł kupić działkę 3000m2 ważna była pieczątką z datą na wz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 01.12.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 A masz pozwolenie na budowę zgłosiłeś rozpoczęcie prac? Jeszcze czekam, procesuje się. Podział dokończę po rozpoczęciu prac i zdobyciu jakiś wpisów do dziennika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 01.12.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Polecam artykuł w tym temacie:http://blog.roczniak-tokarczyk.pl/jak-sprzedac-nieruchomosc-rolna-bez-ograniczen/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 04.12.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam jeszcze 2 pytania:1) W pytaniu usytuowanie obiektu na działce mam wpisać ile procent ma zająć mniej więcej dom na całej działce (w moim przypadku 1ha) czy na powierzchni działki jaką chciałbym wydzielić z tego gruntu rolnego?2) Wodociągi napisały, że nie podłączą mi wody, ani nie będę mógł podłączyć się do kanalizy, bo tamtą drogą nie idzie, ale mogą wywozić tzw. szambo. Chciałbym w związku z tym wybudować studnie oraz przydomową oczyszczalnie ścieków. I na wniosku mam takie coś jak powierzchnie zabudowy zbiorników etc. I tam mam wpisać pojemność tej oczyszczalni oraz studni? Jeżeli tak to jakie wartości tam wpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 15.12.2016 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Wniosek został złożony, jednak po tygodniu Pani z gminy dzwoni, że nie można tam nic budować, bo nie ma dobrego sąsiedztwa i jeżeli ktoś się tam kiedyś wybuduje to ja też będę mógł. Czy taki argument jest wystarczający? Poprosiłem oczywiście, żeby na piśmie mi napisali ów odmowę. Jaka jest dalsza procedura? Można się gdzieś odwołać? I jeszcze jedno pytanie. Jeżeli faktycznie nic nie będę mógł zrobić na dzień dzisiejszy, to czy jest jakiś wniosek, aby uwzględnili mnie przy kolejnej korekcie MPZP? Bo na razie dla mojej działki rolnej nie ma MPZP.Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.12.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 może ten artykuł będzie pomocny :http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/miejscowy-plan-zagospodarowania-przestrzennego,132_11317.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 16.12.2016 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Tylko, że u mnie jest taka sytuacja, że nie ma dla mojej działki rolnej żadnego planu zagospodarowania przestrzennego. Dlatego składałem wniosek o ustalenie warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.12.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Wniosek zawsze możesz składać, natomiast Warunki Zabudowy ( w przypadku braku PM ) mogą zostać wydane na podstawie Ustawy o Planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030800717 w tym po spełnieniu Art. 61. 1.Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;2) teren ma dostęp do drogi publicznej;3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi. " - a do Planu ( jeśli jest uchwalany ) zawsze możesz się odnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 17.12.2016 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Najbardziej mnie nurtuje punkt pierwszy o tym, że co najmniej jedna działka musi być zabudowana z tej samej drogi publicznej. Formalnie tak właśnie jest, ponieważ wjeżdżając w ów drogę są domy, później są same pola (w tym ta moja działka) i po ok 2 km znowu są zabudowania. Tak więc moja działka jest mniej więcej po środku tej drogi, gdzie z jednej i z drugiej strony są zabudowania, a między drogą są pola gdzie jest też moja działka rolna. Zaś patrząc w bok, czyli za moją działką też są zabudowania jakieś 500 metrów dalej, jednak tam już droga nie prowadzi. Nie wiem jak interpretować ten punkt. Bo jeżeli chodzi o najbliższe sąsiedztwo, to jest pole z jednej i z drugiej strony. Jeżeli chodzi o MPZP to widnieje w gminie na biało, czyli nie ma MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.12.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 aby ustalić WZ dla danej działki, Urząd musi dokonać ANALIZY istniejącej zabudowy ( na podstawie obowiązujących Ustaw, Rozporządzeń ). W pierwszej kolejności ustala obszar wokół terenu objętego wnioskiem. " Granice obszaru analizowanego wyznacza się na kopii mapy, o której mowa w art. 52 ust. 2 pkt 1 ustawy, w odległości nie mniejszej niż trzykrotna szerokość frontu działki objętej wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy, nie mniejszej jednak niż 50 metrów "- no i to jw są odległości minimalne, natomiast nie wiem, czy analiza może odnieść się do zabudowy, która jest 1/2 km dalej, jako "działki sąsiednie " zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 22.12.2016 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Witam serdecznie.Trochę się moja sprawa wyjaśniła. A mianowicie nie dostanę zgody na budowę przez gminę ponieważ nie ma żadnych zabudowań w nie mniejszej odległości niż 3-krotność szerokości frontu mojej działki. Tak więc nie spełniam warunku "dobrego sąsiedztwa".Ale pojawiła się alternatywa, czyli poprzez wydzielenie i zdobycie warunków zabudowy poprzez planistkę z biura urbanistycznego. Dzwoniłem do planistki i mówiła, że trzeba zrobić studium i wydzielić działki oraz drogę na działce rolnej. Według niej jeżeli to zrobi, to tylko składam wniosek do starostwa o pozwolenie na budowę i mogę się budować. A reszte działek sprzedać. Wygląda to zbyt wspaniale... dlatego się zastanawiam czy nie mam w tym jakiegoś haczyka. Proszę o odpowiedź jak to faktycznie wygląda. Czy jest to możliwe do realizacji, czy też to jakaś bujda.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 22.12.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Witam serdecznie. Trochę się moja sprawa wyjaśniła. A mianowicie nie dostanę zgody na budowę przez gminę ponieważ nie ma żadnych zabudowań w nie mniejszej odległości niż 3-krotność szerokości frontu mojej działki. Tak więc nie spełniam warunku "dobrego sąsiedztwa". Ale pojawiła się alternatywa, czyli poprzez wydzielenie i zdobycie warunków zabudowy poprzez planistkę z biura urbanistycznego. Dzwoniłem do planistki i mówiła, że trzeba zrobić studium i wydzielić działki oraz drogę na działce rolnej. Według niej jeżeli to zrobi, to tylko składam wniosek do starostwa o pozwolenie na budowę i mogę się budować. A reszte działek sprzedać. Wygląda to zbyt wspaniale... dlatego się zastanawiam czy nie mam w tym jakiegoś haczyka. Proszę o odpowiedź jak to faktycznie wygląda. Czy jest to możliwe do realizacji, czy też to jakaś bujda. Pozdrawiam Coś naciągają, Studium gminy nie zmienia się ot tak dla jednego inwestora nawet z wieloma hekrarami ziemi, u mnie w gminie obecne studium jest z 2013 roku a poprzednie było w roku 2000 Najpierw jest studium które określa plany gminy w wieli aspektach, nie tylko mieszkalnych, później miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego lub w miejscach gdzie ich nie ma WZ. Nie sądze by zmienili studium w sensowym dla ciebie czasie no chyba że akurat pracują nad jego zmianą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 22.12.2016 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Planistka powiedziała, że cała procedura trwa około roku. Najpierw zmieni studium (koszt 6 tys), a potem przerobi te pole na działki budowlane (7,5 tys). Co ciekawe dwie działki rolne dalej ktoś już sobie je tak "przerobił". Więc już sam nie wiem co mam na ten temat myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 22.12.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Planistka powiedziała, że cała procedura trwa około roku. Najpierw zmieni studium (koszt 6 tys), a potem przerobi te pole na działki budowlane (7,5 tys). Co ciekawe dwie działki rolne dalej ktoś już sobie je tak "przerobił". Więc już sam nie wiem co mam na ten temat myśleć... Chyba chodziło o zrobienie MPZP. Zmiana studium teoretycznie możliwa a w praktyce u mnie w gminie nie było nigdy takiego wniosku (jest poddawany do publicznej oceny) Patrząc po dokumentach w BIP gminy to nad studium pracowali przynajmniej 3 lata... Więc tej planistce na pewno chodziło o MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 23.12.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 To może jej o to chodziło, jednak pytała mnie czy jest studium, a w gminie mi powiedzieli, że nie ma, więc i tak jej też powiedziałem, dlatego też cena jaką podała to 13,5 tys. Czyli formalnie jest to możliwe przekształcić pole na działki budowlane, tak?Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego przez gminę (praktycznie za darmo) się tego nie da rady zrobić (brak zgody, złe sąsiedztwo), a za pieniądze się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.12.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 To może jej o to chodziło, jednak pytała mnie czy jest studium, a w gminie mi powiedzieli, że nie ma, więc i tak jej też powiedziałem, dlatego też cena jaką podała to 13,5 tys. Czyli formalnie jest to możliwe przekształcić pole na działki budowlane, tak? Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego przez gminę (praktycznie za darmo) się tego nie da rady zrobić (brak zgody, złe sąsiedztwo), a za pieniądze się da... Jakiś wałek normalnie to ona nie wie czy gmina dla której pracuje ma studium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 23.12.2016 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 W gminie powiedzieli, że dla mojej działki nie ma, a nie wiem jak z resztą gminy. Dziwna sprawa... Planistka daje 100% pewności, że będę mógł się tam budować jak wszystko zrobi. Nie chce, aby się okazało, że wyłożę kilkanaście tysięcy i pójdzie to na marne. Przerabiał ktoś już swoją działkę poprzez planistkę? http://mojbiznesnieruchomosci.pl/co-oznacza-przeznaczenie-dzialki-w-studium/ Według tego artykułu i kilku innych jest to możliwe do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.12.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Według tego artykułu i kilku innych jest to możliwe do zrealizowania. Przeczytałem... faktycznie możliwe ale też potwierdzają że gmina może to robić nawet raz na 10 lat (u mnie w gminie raz na 13 lat) Tak że... rób ale raczej dla dzieci a nie dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 28.12.2016 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Witam serdecznie.Mam jeszcze kilka pytań, a mianowicie:1) Mój ojciec ma działkę rolną niecały 1ha, chce mi zrobić darowiznę. Kiedy najlepiej to zrobić? Przed całą procedurą i podziałem działek na budowlane czy już po tych wszystkich procedurach?2) Jaki jest koszt zrobienia takowej darowizny?3) Jaki jest podatek za przekształcone działki budowlane na rok?4) Będzie robiona droga na tej działce rolnej, aby podzielić na działki budowlane. Kto jest właścicielem tej drogi? Ja czy gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts