Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wystające rury kanalizacji w łazience

michalmichna

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie dodam, że jestem świeżym nabywcą mieszkania, bez większego doświadczenia.

Jestem po odbiorze mieszkania, dobierania wyposażenia łazienki i tu pojawił się problem.

Instalacja była zrobiona pod wannę w projekcie, a my chcielibyśmy mieć prysznic.

1. zdjęcie pokazuje odpływ pod prysznic, dość wysoki więc rozumiem że niski brodzik typu do 10cm odpada :/

To jest jedna kwestia jaki mi się podoba, ale odrębną jest, że ta rura idzie dość wysoko nad posadzką, od odpływu brodzika w prawo do rogu, a później dalej w prawo do pionu na długości ok 1,7m (tak jak na 2 i kolejnych zdj). Równo z wylewką jest przy samym pionie.

Tutaj się pojawia pytanie jak to rozwiązać, żeby zakryć tą rurę.. Te kilka cm wyrównać będzie ciężko na kleju i płytkach. Robić dodatkową wylewkę to pojawi się próg do łazienki - teraz jest na równo.

Zabudowywać płytą k-g na zasadzie schodka? Ze względów wizualnych i miejsca w łazience wolałbym tego uniknąć.

Na lewo od odpływu brodzika jest podejście pod umywalkę - też dość wysoko, niestety nie mam dokładniejszych zdjęć.|

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły, pomoc. Może trochę chaotycznie napisane, ale ręce mi opadły jak zacząłem to dzisiaj sprawdzać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

A czy przepływ i spadek bedzie wtedy odpowiedni? I jak wówczas z wyprowadzeniami pod baterie, tez do całego przerobienia? - rury od przyłączy zgrzewane

Zrób jakieś zdjęcia całej łazienki bo tak to będziemy gdybać ...

Jak dla mnie instalacja do wypatroszenia ...;)

Albo zostawić jak jest i narobić schodków ...

Wyprowadzeń pod baterie nie ma powodu ruszać

Dlaczego?

Mam wyprowadzenie pod wannę na wysokości 80cm, chcę podwyższyć bo będę montował prysznic.

Dzisiaj zrobiłem zdjęcia całości, tak jak proszono wyżej.

Rozmawiałem z sąsiadami, wszyscy skuwali posadzkę i wpuszczali tam rury, spadek podobno jest wystarczający i u mnie też da się tak zrobić, dać mniejsze rury i wkuć.

IMG_0682.jpg

IMG_0683.jpg

IMG_0684.jpg

IMG_0686.jpg