Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SSO - czy warto montować okna w tym roku ? i jaka kolejność dalej

Recommended Posts

Witam

w połowie grudnia dom będzie w stanie SSO mam pytanie czy warto montować okna bramę garażową i drzwi wejściowe w tym roku ? czy poczekać do wiosny

dom był budowany z dryfixu

jakie są następne etapy czy coś pomyliłem ?

1. okna

2. ekeltryka

3. kanalizacja

4. Tynki

5. C.O.

6. wylewka

7. ocieplenie

pozdrawiam

i dzięki za pomoc

Ja robiłem tak, zostawiłem sso na zimę niech przeciągi i mróz wysuszą mury.

wczesną wiosną ssz,

elektryka,

podejścia wod-kan

tynki

podłogówka z rozprowadzeniem wody

wylewka

Prace mokre zakończone do czerwca i października wietrzenie całymi dniami(mieszkam obok) i nocą uchylone okna.

Ocieplenie po pracach mokrych(miałem czas, wilgoś i tak przez wietrzenie wyszła).

To zależy czy chcesz wykonywać jakieś prace w zimie czy nie. Ponadto stolarka w zimie często jest z większymi rabatami. No i sam montaż od zamówienia to nie tak szybko, może trwać nawet 1,5 miesiąca. Ponadto z nowym rokiem pewnie znowu wszystko zdrożeje.

Moim zdaniem to dobry czas na zamówienie stolarki. Jakbyś zamówił w połowie grudnia to być może dopiero gdzieś pod koniec stycznia miałbyś montaż.

no właśnie myślę nad tymi oknami bo strop był zalewany we wrześniu więc pewnie dawno wysechł, a pustaki na dryfixie więc też nie ma co schnąć, jedynie wieńce były zalewne na początku miesiąca

Strop od września powinien wyschnąć, ale jak to był monolit to może jeszcze oddawać wilgoć przez jakiś czas... Ściany wilgoci na pewno nie mają. Ja bym robił SSZ jak najszybciej.