aisa222 30.11.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Kochani forumowiczeMam wkład Kawmet Corner-W16-P premium. Podłączony, nie obudowany. Rozpaliliśmy w nim ogień i po ostygnięciu (na drugi dzień) zauważyliśmy pęknięcie w górnej części przy osadzeniu szyby w szynie metalowej. Poza tym szyby rozeszły się na składaniu i tam ciągnie powietrze (jest osmalona w tym miejscu)Nikt nie grzał w nim na pełną moc..... mam kominek w domu i zalecano powoli wypalać wkład.... więc nie widzimy kominka pierwszy raz w życiu. Kontakt ze sprzedawcą w końcu udało się nawiązać, ten wysłał pytanie do producenta i przyszła odpowiedź, że reklamacja odrzucona z powodu nieprawidłowego użytkowania wkładu. Cała procedura trwała 1 dzień... trochę krótko... tak mi się wydaje. Jutro spróbuję zadzwonić prosto do producenta.... tylko powiedzcie czy jest jakaś szansa na wymianę tej szyby ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.11.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Reklamacje na szyby to generalnie trudny orzech...Stąd brak dobrej woli producenta (idiotyczna odpowiedź). Ale może była źle osadzona? Pokaż fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.11.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Szyby składane to nie jest najlepsze rozwiązanie . Dziwne jednak że tu pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 30.11.2016 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 01.12.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Sami to robicie czy zamówione w firmie, która to wykonuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 01.12.2016 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Póki co sami.... wkład stoi na budowie więc nie ma co robić.... podłączony do komina i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 01.12.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Olać gwarancję. Masz przecież rękojmię. Niezgodność towaru z umową - w końcu w tym się pali, a jak widać się nie da. Wezwać pisemnie sprzedawcę do usunięcia wad (14 dni) jeśli tego nie zrobi - wysłać odstąpienie od umowy i dać 14 dni na zwrot kasy. Potem ew. sprawa do sądu o nakaz zapłaty.Wtedy to na sprzedawcy leży ciężar udowodnienia Ci, że użytkowałeś niezgodnie z instrukcją. 90% wygranych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.12.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 A ten prawy górny narożnik - co to? Też się wyłupało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 01.12.2016 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 No to właśnie o to chodzi.... o ten narożnik.... odkryliśmy to na drugi dzień po pierwszym rozpaleniu..... nie wiem czy szyba stygła inaczej niż ten metal w którym jest osadzona.... trudno powiedzieć....A te rozejście na składaniu dwóch szyb to podobno normalne...... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 01.12.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Jak widzę takie wkłady to przestaje mnie dziwić, że jest tylu przeciwników kominków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 01.12.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Co jest nie tak z tym wkładem ?Zwykły narożny wkład bez szprosa, całkiem ładny i sądzę że trafił się felerny egzemplarz bądź coś może przy transporcie się uszkodziło.Wątpię aby 100% tych wkładów miało tą wadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Wkłady kominkowe narożne powinny mieć szybę w jednym kawałku. Otwieranie powinno być gilotynowe. Kogo nie stać na takie rozwiązanie, powinien poprzestać na wkładzie z normalnymi drzwiami, bez bocznej szyby. To teoria. Praktyka została właśnie opisana w tym wątku. "Rynek oczekuje tańszych rozwiązań" ...Właśnie realizuję jedno takie rozwiązanie i już pożałowałem. Nigdy więcej. Kłopoty bardzo podobne do opisanych wyżej, na razie bez pęknięć, ale jeszcze nie napaliliśmy! . Niemniej, jeśli jakiś producent decyduje się "wdepnąć" w takie tańsze rozwiązania, powinien mieć odrobinę przyzwoitości, której chyba tym razem zabrakło...Świadczy o tym odpowiedź jaką otrzymała aisa222. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.12.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Jak widzę takie wkłady to przestaje mnie dziwić, że jest tylu przeciwników kominków... Ładna nowoczesna fasada , bo to widać a klient kupuje oczami , środek staro-cerkiewno-słowiański czyli najprostsza skręcana na długie druty żeliwna spalarka . Pozdrowienia dla Krakowa i dostawców drewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 02.12.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Wkłady kominkowe narożne powinny mieć szybę w jednym kawałku. Otwieranie powinno być gilotynowe. Kogo nie stać na takie rozwiązanie, powinien poprzestać na wkładzie z normalnymi drzwiami, bez bocznej szyby. To teoria. Praktyka została właśnie opisana w tym wątku. "Rynek oczekuje tańszych rozwiązań" ...Właśnie realizuję jedno takie rozwiązanie i już pożałowałem. Nigdy więcej. Kłopoty bardzo podobne do opisanych wyżej, na razie bez pęknięć, ale jeszcze nie napaliliśmy! . Niemniej, jeśli jakiś producent decyduje się "wdepnąć" w takie tańsze rozwiązania, powinien mieć odrobinę przyzwoitości, której chyba tym razem zabrakło...Świadczy o tym odpowiedź jaką otrzymała aisa222. Ojojoj, gilotyna wg. mnie wygląda kiczowato i tylko dlatego jej nie wybierałem. Masz jeszcze jakieś celne uwagi na temat "skąpstwa" inwestora ? Wkłady narożne to nie jakaś nowość i powstawały ze szprosem, bez szprosa z boczną szybą i giętą. Jak wkład nie jest bublem to normalnie działa i to co tutaj się dzieje w tym wątku nie jest cechą wkładu tylko wadą egzemplarza. Co zdun to mądrzejszy widzę. Zdun Darek. Widziałem wkłady za 12-15k i nie były takie nowoczesne jak teraz się robi z accumotów. Ale za to był tak zajebisty i miał tą starą jak to rzeczesz cerkiewno-słowiańską dziurę, że całe te Nadie, Zibi i inne o połowę tańsze wyglądają przy nim jak blaszane zabawki. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ojojoj, gilotyna wg. mnie wygląda kiczowato i tylko dlatego jej nie wybierałem. Masz jeszcze jakieś celne uwagi na temat "skąpstwa" inwestora ? Wkłady narożne to nie jakaś nowość i powstawały ze szprosem, bez szprosa z boczną szybą i giętą. Jak wkład nie jest bublem to normalnie działa i to co tutaj się dzieje w tym wątku nie jest cechą wkładu tylko wadą egzemplarza. Co zdun to mądrzejszy widzę. Zdun Darek. Widziałem wkłady za 12-15k i nie były takie nowoczesne jak teraz się robi z accumotów. Ale za to był tak zajebisty i miał tą starą jak to rzeczesz cerkiewno-słowiańską dziurę, że całe te Nadie, Zibi i inne o połowę tańsze wyglądają przy nim jak blaszane zabawki.Źle zrozumiałeś mój wpis, ale to się zdarza na forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FELA CRIS 02.12.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Witamy serdecznie.Właściwie ten felerny wkład stoi u nas na budowie.Rozmawialiśmy dziś z producentem i producent upierał się że nie można palić w kominku który nie jest obudowany czy to prawda?W rozmowie dowiedzieliśmy się że szyba nie podlega gwarancji natomiast u nas wyraźnie widać że uszczerbienie jest w miejscu łączenia szyby z metalową szyną, która tą szybę trzyma i według nas to ona jest przyczyną uszczerbienia ze zdjęć. Czy jest jakaś szansa na wymianę szyby przez producenta? Jak argumentować usterkę i może macie pomysły jak zacząć kolejną rozmowę z producentem. Na szynie nie widać uderzenia więc nie może być to uszkodzenie mechaniczne tylko wada fabryczna.Z góry dziękujemy za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.12.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Konstrukcja skręcana na długie druty , korpus z żeliwa , nowocześnie wyglądająca rama , sterowanie tempa spalania SZYBREM .... . Poprawiony wygląd poprzez dokręcenie nowoczesnej fasady .... i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.12.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Na pierwszym zdjęciu widać , przynajmniej ja tak to widzę , jakiś metalowy opór zabezpieczający szybę przed wysuwaniem się na zewnątrz. Gdy szyba przesunęła się do boku i trafiła na coś co ja przytrzymało punktowo... to byłoby wytłumaczenie czemu się wyszczerbiło . Oczywiście zakładając że dobrze widzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Witamy serdecznie. Właściwie ten felerny wkład stoi u nas na budowie. Rozmawialiśmy dziś z producentem i producent upierał się że nie można palić w kominku który nie jest obudowany czy to prawda? W rozmowie dowiedzieliśmy się że szyba nie podlega gwarancji natomiast u nas wyraźnie widać że uszczerbienie jest w miejscu łączenia szyby z metalową szyną, która tą szybę trzyma i według nas to ona jest przyczyną uszczerbienia ze zdjęć. Czy jest jakaś szansa na wymianę szyby przez producenta? Jak argumentować usterkę i może macie pomysły jak zacząć kolejną rozmowę z producentem. Na szynie nie widać uderzenia więc nie może być to uszkodzenie mechaniczne tylko wada fabryczna. Z góry dziękujemy za pomoc http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333089-Reklamacja-wk%C5%82adu-pytanie-do-Was&p=7352645&viewfull=1#post7352645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 02.12.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Rozmawialiśmy dziś z producentem i producent upierał się że nie można palić w kominku który nie jest obudowany czy to prawda? W rozmowie dowiedzieliśmy się że szyba nie podlega gwarancji natomiast u nas wyraźnie widać że uszczerbienie jest w miejscu łączenia szyby z metalową szyną, która tą szybę trzyma i według nas to ona jest przyczyną uszczerbienia ze zdjęć. /QUOTE] Oczywiście - skoro producent twierdzi, że nie można palić we wkładzie nieobudowanym - napisał to w instrukcji?!? Jeśli nie - punkt dla was przy dochodzeniu swojego z tytułu rękojmi. Swoją drogą - skąd wzięliście pomysł palenia w samym wkładzie? Tak - jest szansa, by producent to wymienił - jeśli dociśniecie sprzedawcę o rękojmię. Zawsze w ramach rękojmi możecie mu zaproponować ugodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts